Last news in Fakti

23 Февруари, 2024 10:54 806 5

Унгария ще подпише споразумение с Швеция, с което ще задълбочат военното си сътрудничество

  • унгария-
  • виктор орбан-
  • швеция-
  • отбранителна индустрия-
  • улф кристершон

Двамата премиери ще дадат пресконференция в петък, преди унгарският парламент да одобри кандидатурата на Швеция за членство в НАТО при гласуване в понеделник

Унгария ще подпише споразумение с Швеция, с което ще задълбочат военното си сътрудничество - 1
Снимкa: БГНЕС

Унгария ще подпише споразумение за отбранителната индустрия с Швеция, заяви премиерът Виктор Орбан преди срещата си с шведския премиер Улф Кристерсон в Будапеща по-късно в петък, когато Унгария се подготвя окончателно да ратифицира шведската кандидатура за членство в НАТО, предаде Ройтерс.

"Ще приключим всички висящи въпроси и ще подпишем споразумение за отбранителната промишленост, сериозно споразумение, като се има предвид размерът на Унгария'и също така ще определим някои решения или ... цели за военното сътрудничество," каза Орбан пред държавното радио. Той не даде никакви подробности.

Двамата премиери ще дадат пресконференция в петък, преди унгарският парламент да одобри кандидатурата на Швеция за членство в НАТО при гласуване в понеделник.

"В понеделник унгарският парламент ще сложи окончателен печат върху нея," каза Орбан пред радиото.

Швеция подаде молба за присъединяване към трансатлантическия алианс преди почти две години в историческа промяна на политиката си от неприсъединяване, предизвикана от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Унгария е единственият член на НАТО, който все още не е ратифицирал присъединяването на скандинавската страна, като управляващата партия "Фидес" на Орбан неколкократно отлага гласуването, позовавайки се на недоволство от това, че Швеция критикува Унгария за постиженията ѝ по отношение на стандартите за върховенство на закона.

Фидес разполага с огромно мнозинство в парламента и би могла да одобри членството на скандинавската страна по всяко време, след като съответното законодателство беше представено на законодателите в средата на 2022 г.

Забавянето влоши отношенията на Будапеща със Съединените щати и предизвика безпокойство сред съюзниците.

Унгария наема изтребители Gripen, произведени от шведската'компания SAAB SAABb.ST, по силата на договор, подписан през 2001 г.

Кристерсон заяви по-рано тази седмица, че Швеция иска да продължи да развива сътрудничеството си с Унгария в областта на Gripen и че темата ще бъде включена в дневния ред на срещата в петък.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    3 6 Отговор
    Трябва ни някой като Орбан.
  • 2 Хасковски каунь

    7 3 Отговор
    Тоя ще подпише всичко което му предложат. Малко ще се поопъва за пред електората.
    Абе досущ като БОКО
  • 3 Ранбо

    2 4 Отговор
    България принадлежи на ДПС и Пеевски е нашия Орбан!
  • 4 хммм

    4 0 Отговор
    Ще купуват ли Грипени или пак к0рейск бръкми?
  • 5 Ха ха ха

    3 0 Отговор
    Свиха му сърмите на Орбанчо, ще подпише и хоро ще играе.
Новини по държави: