Last news in Fakti

8 Март, 2024 08:19 1 310 45

Байдън в своята Реч за състоянието на Съюза: Критики към Тръмп за НАТО и демокрацията

  • джо байдън-
  • реч-
  • критики-
  • доналд тръмп-
  • нато-
  • демокрацията

Президентът се опита да засили контраста с Тръмп, евентуалният му съперник републиканец за изборите на 5 ноември, по отношение на демокрацията, правото на аборт и икономиката по време на речта

Байдън в своята Реч за състоянието на Съюза: Критики към Тръмп за НАТО и демокрацията - 1
Снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че демокрацията е застрашена у дома и в чужбина, като нарече позицията на бившия американски президент Доналд Тръмп по отношение на НАТО неприемлива в своята Реч за състоянието на Съюза, целяща да засили контраста във възгледите с евентуалния му съперник републиканец на президентските избори през 2024 г., предаде Ройтерс и БТА.

Байдън, който говори пред съвместна сесия на Камарата на представителите и членовете на Сената на САЩ, започна изказването си, като отправи директна критика към Тръмп за думите, с които той покани руския президент Владимир Путин да нахлуе в други страни членки на НАТО, ако те не изразходват повече средства за отбрана.

"Сега моят предшественик, бивш президент републиканец, каза на Путин, цитирам: "Правете каквото искате", посочи Байдън. "Мисля, че това е възмутително, опасно и неприемливо", подчерта американският президент.

Байдън, който настоява Конгресът на САЩ да осигури допълнително финансиране на Украйна за нейната война с Русия, имаше също и послание за Путин: "Ние няма да си тръгнем", заяви той.

Президентът се опита да засили контраста с Тръмп, евентуалният му съперник републиканец за изборите на 5 ноември, по отношение на демокрацията, правото на аборт и икономиката по време на речта, която демократите смятат като голям шанс за Байдън настоятелно да защити позицията си за втори мандат на президентските избори пред изключително голяма телевизионна аудитория от милиони американци.

Байдън, който понася последствията от нисък рейтинг, е изправен пред недоволство сред прогресивно настроените членове на неговата партия относно подкрепата му за Израел във войната срещу палестинското ислямистко движение "Хамас" и сред републиканците заради неговата позиция по отношение на имиграцията.

Някои конгресмени носеха значки, за да дадат израз на своя протест по въпроса за прекратяването на огъня, но мнозина скандираха "Още четири години!" когато Байдън влезе в Камарата на представителите.

Много конгресменки сред аудиторията бяха облечени в бяло, за да изразят подкрепа за репродуктивните права на жените.

Байдън изтъкна заплахите за демокрацията, които твърди, че Тръмп представлява, докато бившият президент повтаря неверни твърдения за своята загуба на президентските избори през 2020 г. и предлага политическите му врагове да бъдат вкарани в затвора.

"Моят живот ме е научил да приемам свободата и демокрацията", каза Байдън. "Бъдеще, стъпило на основните ценности, които са определящи за Америка - честност, порядъчност, достойнство, равенство. Да уважаваме всички. Да даваме на всеки справедлив шанс. Да не даваме подслон на омразата. Сега някои други хора на моята възраст виждат различна история - американска история на обида, отмъщение и възмездие. Аз не съм такъв", посочи Байдън.

Тръмп, който е изправен пред множество криминални обвинения, докато се бори за преизбиране, каза, че планира да накаже политическите си врагове и да депортира милиони имигранти, ако евентуално спечели втори мандат в Белия дом.

Конгресменът републиканец Трой Нелс носеше риза с лика на Тръмп и думите "Никога не се предавай", изписани на нея, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    45 3 Отговор
    ПенЦия с деменция.

    Коментиран от #2

  • 2 1944

    6 43 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    путлер е пенция сериен убиец
  • 3 Без коментар

    55 3 Отговор
    По време на речта на Байдън повече от половината членове на Сената напуснаха залата. Чуваха се освирквания и скандирания "Кога Хънтър ще си плати данъците".
  • 4 12343211

    32 2 Отговор
    "Бъдеще, стъпило на основните ценности, които са определящи за Америка - честност, порядъчност, достойнство, равенство. Да уважаваме всички. Да даваме на всеки справедлив шанс. Да не даваме подслон на омразата. "
    Доста хора ще кажат различно за тези думи.

    Коментиран от #12, #28

  • 5 А40

    38 3 Отговор
    Не слушайте глупостите на този изкуфял старец.Това са брътвежи
  • 6 ВСИЧКИ ВИДЯХМЕ

    31 3 Отговор
    КОЛКО "НАПРЕДНА" ЗАПАДА В УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЕМЕ НТНИЯ , ЗАТОВА .......ДАЙТЕ МУ ОЩЕ ЕДИН МАНДАТ ДА ИЗКОПАЕ ПО ДЪЛБОКО ДУП КАТА ...........ЗА ДА НЕМА ИЗЛИЗАНЕ....
  • 7 Специална Военна Опсерация

    29 3 Отговор
    Всички са доволни, че по време на речта, не си нахлупи цукалото на главата...
  • 8 БОЗА

    32 2 Отговор
    "...Реч за състоянието на Съюза..."

    Някой знае ли,за какъв/кой "Съюз" става дума... ;-)

    Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ( Баклава и Халва)
  • 9 Някой

    35 2 Отговор
    Само опита да се забрани участието на точно определен кандидат в изборите, е потъпкване на демокрацията. От демократите. Наводняването с милиони нелегални имигранти също е удар по демокрацията. Наливането на милиарди за война в чужда държава, при положение че 30% от населението ти мизерства, пак е удар по демокрацията.
    Или?
  • 10 Дзверо

    36 3 Отговор
    Джо е инициаторът на воини.Преди да дойде на власт светът къде къде беше по добър
  • 11 Читател

    18 3 Отговор
    Кой "съюз" евроГейския или съвеЦкия?!
  • 12 Реалност

    34 3 Отговор

    До коментар #4 от "12343211":

    Повечето хора ще се изсмеят на глас и отговорят само с две думи - Хънтър Байдън:) Трима прокурори са започвали дела срещу него за корупция в огромни размери, но и тримата са уволнени от баща му.
  • 13 Хари сафари

    28 1 Отговор
    Тоя ако може да осмисли какво го чака като дойде Тръмп. Много дертове бра бай Дончо с тия. Ше им комби канчето.
  • 14 Българин

    24 1 Отговор
    Дръжте стареца за ръка да не се загуби някъде?
  • 15 Ще, ще...

    20 2 Отговор
    "... Депортира милиони имигранти..." Какво му пречи сега да го прави?
    Ако победи, после ще го прави - с тяхната помощ ще победи - после ще ге изхвърли. Всичкото лицеаерие изпъква...
  • 16 Бхк

    19 3 Отговор
    Кравичките ше ядат кОра
  • 17 1944

    2 18 Отговор
    пролетарии от всички страни стягайте дисагите и ходом марш към ссср. световната революция е в опасност. оставете на нас гнилия запад. на нас ни е добре от тоя страна на желязната завеса.

    Коментиран от #23, #29, #30

  • 18 Волтер

    28 1 Отговор
    За да разбереш кой те управлява, разбери кого нямаш право да критикуваш!
  • 19 Нанчо

    19 2 Отговор
    Най слабия президент на САЩ. То не е правилно да се оцени като слаб, той просто не е за този пост.
  • 20 тц тц

    27 2 Отговор
    "Моят живот ме е научил да приемам свободата и демокрацията", каза Байдън.
    Затова ли под заповедта за бомбардирането на детската болница в Белград, при която загинаха над 300 деца стои неговия подпис като председател на военната комисия към сената.

    Коментиран от #25

  • 21 Бай Джо

    20 0 Отговор
    си мисли,че той е в рая!
    Само че тази зала е за грешници,лицемери!
  • 22 Майстора

    18 0 Отговор
    Жалко старче.
  • 23 Абе

    12 1 Отговор

    До коментар #17 от "1944":

    Стой си в гнилия запад, някой да ти пречи. И ти пожелавам да ти дойдат повече муслита на гости. Хахаха
  • 24 Тоа па?

    16 1 Отговор
    Знае ли изобщо, какво е демокрация?
  • 25 Рекет

    14 0 Отговор

    До коментар #20 от "тц тц":

    Нещо ново, те са просто агенти на впк. Продават вид стока, но мащаба е различен - вече изискват цели държави да отделят определен % за тази стока/въоръжаване/ През 90те родните мутри правеха същото с новопоявилите се търговци, още по-рано мафиите в отделни държави, още по-рано разбойници и корсари на короната, още по-рано ...
  • 26 Олаф Шолц

    17 2 Отговор
    Когато слушам В Путин да говори слушам вдъхновено и си водя записки.Когато говори Джо Байдън се смея,а когато се търкаля по стълбите на самолета и аз се търкалям от смях.Когато говори Зеленски съм нащрек и се оглеждам подозрително инай вече си пазя портфейла.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Да, ама са лицемери

    16 1 Отговор

    До коментар #4 от "12343211":

    Урсула също може да ги каже, но каква от това? Крадлива и сатанистка кранта е...
  • 29 Инспектор Стрезов

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "1944":

    Разкрит!Разкрит !Агента на Ципсо под прикритие Сиси Боата и Деси контрольорката известен още на широката публика най вече като стуенчу георгиев Бурята.
  • 30 Дядо Шишарко

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "1944":

    Как сме наборче,рипа ли стария пън?Да ти каже една рецепта дядо ти Шишарко , топиш го първо в буркан с топла и после студена вода и така редуваш мняколко пъти подред.И послучай 8 март да хванеш да се отчетеш пред бабата.Успех наборче.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 пешо

    9 0 Отговор
    изкуфял бунак
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Тоя

    13 0 Отговор
    Отврат не е направил нищо за целия си мандат за държавата си . Дори няма план който да следва. Като например Обама. Изперкалия старец се гласи за втори мандат. Няма никаква програма която да предложи освен войни и намеса във политиката на всички държави който са в НАТО, сякаш са му собствени. Интересите му в Украйна са застрашени. Там е правел каквото си поиска, тази държава е била подчинена много отдавна. Байдън е като Хилъри, има ли проблем, да се отстрани. Те за това и викат Килари. Да кажеш главния прокурор на страна да се махне само защото се опитва да разследва Хънтър. Пълна власт и безнаказаност по целия свят. Това е то американско демокрация.
  • 35 БАЙГЪН - ВРАГ №1 НА БЪЛГАРИЯ !

    7 0 Отговор
    Генерал от НАТО хвали България за приемането на бойна група на Алианса
  • 36 Немо

    6 0 Отговор
    След зашеметяващата си победа на вътрешнопартийните избори във супер вторника Доналд Тръмп на среща със свой симпатизанти каза следното :
    -Втори мандат на спящия Джо означава световна ядрена война,
    Аз съм този продължи Тръмп като президент който ще подпиша мира.
    Светът няма повече нужда от вийни ,само с търговия ,преговори и мир можем заедно с вас да направим отново Америка велика.
  • 37 ТОЯ ГНУСАР ШЕ ОСТАНЕ В ИСТОРИЯТА КАТО

    12 1 Отговор
    НАЙ - СКАПАНИЯ ПРЕЦЕДЕНТ НА САЩ - СЪЩИЯ БОКЛУК КАТО ПЛЕВЕЛА !
  • 38 МАКРОН Е ФАШИСТ !

    7 0 Отговор
    Макрон каза, че не трябва да има лимит за ПОДКРЕПАТА НА ФАШИЗМА В Украйна !
  • 39 ........

    5 0 Отговор
    Гледах речта на Бай Дрън.Беше присвил очи и се виждаха две черни дупки,пълни със злоба.Голяма промяна има в него от няколко години насам и не е този,който беше.Вече не е с акъла си и няма смисъл да участва в избори.Вместо него спокойно могат да сложат един картонен макет,който ще върши същата работа.

    Коментиран от #42

  • 40 Торанага

    1 0 Отговор
    Е, как Тръмп бе?! Да не би той да е президент сега ?!
  • 41 димо

    2 0 Отговор
    О Джо ! Искаш да направиш Америка отново велика ! . Как ще стане това когато не знаеш къде се намираш, не помниш това което си казал преди 20 минути . Често бъркаш имената на своите подчинени , както и лидери на отделни страни починали преди години. ? Джо !- не разбирам когато с единият крак си на - тоя свят с другият на оня- ни жив ни умрял си Джо ! - полу труп - ни жив ни умрял си как всичко това ще стане Джо. ?
  • 42 сенко

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "........":

    Как може да казваш ,че " картоненият Джо е същото " ! Джо е велик , най- големият Президент на Америка който ще я направи отново велика. Джо не един мандат, а няколко може да изкара (трябва да се направи корекция в Конституцията за изборната система която е от 200 години не променена). Пълен с енергия не си видял една от снимките, каква поза е само ! да ако я видиш снимката му тогава няма така да говориш. Джо стои като----- " стрела опънът в лък за да излети всеки момент ". " Бягащият, бързият Джо е пълен с енергия и работи със замах и решава всички проблеми веднага.
  • 43 мдаааа

    2 0 Отговор
    Бай Дончо го хапе кучиту по глъвътъ ...
  • 44 Хи хи хи

    3 0 Отговор
    "Тръмп, евентуалният му съперник......."
    Защо евентуалния?
    ДА не са решили да го гръмнат?

    Коментиран от #45

  • 45 ха ха хааа

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Хи хи хи":

    Ако беше руснак , със сигурност ...🤭😁