Last news in Fakti

13 Март, 2024 06:05 1 017 5

САЩ очакват правителство в РСМ, посветено на членството в НАТО и интеграцията в ЕС

  • габриел ескобар-
  • северна македония-
  • избори

Посланието към Скопие отправи специалният пратеник на Вашингтон за Западните Балкани Габриел Ескобар

САЩ очакват правителство в РСМ, посветено на членството в НАТО и интеграцията в ЕС - 1
Снимка: БГНЕС

Вашингтон очаква и след парламентарните избори, които ще се проведат на 8 май, Република Северна Македония да има правителство, посветено на членството в НАТО и интеграцията в ЕС, предаде БТА.

Държавната информационна агенция в Северна Македония МИА цитира заместник-помощник държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси и специален пратеник за Западните Балкани Габриел Ескобар.

„Предишното правителство беше ангажирано с членство в НАТО и присъединяване към ЕС и нашите очаквания са, че правителството, което ще бъде съставено след изборите, по подобен начин ще бъде ангажирано с членството в НАТО, присъединяването към ЕС и борбата с корупцията”, казва Ескобар на брифинг в Брюксел, преди посещението си в Прищина и Подгорица.

По думите му САЩ са за продължаване на диалога между Северна Македония и България, основан на факти и са ангажирани да поддържат европейската перспектива на страната.

„Получихме уверение от България, че иска Северна Македония да бъде член на ЕС. Трябва да се възползваме от тези възможности, защото Северна Македония трябва да бъде равностоен кандидат за членство в ЕС”, казва Ескобар, цитиран от МИА.

Според него именно въпросите, оставени без отговор, в региона правят Западните Балкани податливи на злонамерена намеса отвън, включително от Русия и за да се намали опасността, трябва да се работи за преодоляване на нерешените проблеми.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сащ вземат всички

    13 1 Отговор
    Които ще им дават пари за нефелните им.оръжия и са готови да умират в техните войни. А прости по света има много.
  • 2 Георги Илиев Митев

    12 1 Отговор
    В тази " империя на злото " наречена САЩ е очевидно , че се управлява и ръководи по добре познати корупционни схеми и практики и всичко се контролира от военните .
  • 3 Ксеркс

    7 1 Отговор
    С Македония и Спарта, НАТО е непобедимо.
  • 4 бай Ставри

    1 0 Отговор
    Вето ! за РСМакедония в ЕС, кравар !
  • 5 Този

    0 0 Отговор
    Ескобар им казва, че очаква послушно правителство.
Новини по държави: