28 Май, 2024 09:42 611 5

Словенското правителство ще внесе в четвъртък в парламента предложение за признаване на държавата Палестина

  • палестина-
  • словения-
  • внесе-
  • парламента-
  • предложение

Словенското правителство започна процедурите по признаване на 9 май и обяви, че ще изпрати решението за признаването на Палестина в парламента най-късно до 13 юни

Словенското правителство ще внесе в четвъртък в парламента предложение за признаване на държавата Палестина - 1
Снимка: БГНЕС

Словенският премиер Роберт Голоб каза, че на заседание в четвъртък правителството ще приключи процедурата за признаване на палестинска държава и ще я изпрати в парламента, съобщи словенската национална телевизия РТВ Сло. Парламентът ще вземе окончателно решение следващия вторник.

„След поредица от обсъждания в последните дни реших в четвъртък на правителственото заседание да включим процедурата за пренасочване на признаването на Палестина към парламента. В това време ще продължим координацията с групата сходно мислещи страни с цел да осъществим максимален натиск за незабавно примирие и освобождаване на заложниците. Като отговорен член на Съвета за сигурност на ООН сме длъжни да направим всичко по силите си за постигане на траен мир в Близкия изток“, каза Голоб в изявление вчера.

По-рано, в кулоарите на срещата на външните министри на Европейския съюз в Брюксел, словенската външна министърка Таня Файон обяви, че ще изпрати на правителството информация за хода на неделните преговори, водени от Норвегия и Саудитска Арабия за следвоенния период в Газа.

Тя припомни решението на Международния съд в Хага, че Израел трябва да спре военната операция в град Рафах в южната част на ивицата Газа, което израелските власти не вземат под внимание.

"Освен това преминаването на хуманитарна помощ през граничните пунктове все още е силно затруднено, а ситуацията в Газа се влошава всеки ден", подчерта тя. „Така че моята препоръка към правителството ще бъде да завърши процедурите за признаване на Палестина тази седмица и да изпрати решението до парламента“, каза Файон.

Словенското правителство започна процедурите по признаване на 9 май и обяви, че ще изпрати решението за признаването на Палестина в парламента най-късно до 13 юни. По този начин Словения се стреми към признаването да се присъединят и други страни членки на ЕС. Испания и Ирландия, заедно с Норвегия, която не е членка на ЕС, ще направят това днес.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    3 2 Отговор
    Къде ще да е тая държава Палестина, като камък върху камъка не остана? Да не сложат Палестината у Маришкия басейн?

    Коментиран от #2

  • 2 имало едно време

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    За справка напиши в нета Палестина 1917
    и виж къде е била Палестина и къде са сега "богоизбраните"
    Кой - кого и прецени сам!
  • 3 Египтянин

    1 1 Отговор
    Палестинците са скакалци от северо-западна Африка, които се установяват в ГАЗА по времето когато сме под Турско робство и тия земи са част от турската империя. Турция трябва да си ги прибере.Египет и другите арабски държави не ги искат в държавите си. Палестинците няма кой повече да ги търпи. Египет също се страхува от тях и затова затворил границата. Палестинките раждат като като зайците по 7-8 деца, мързеливи са и постоянно просят помощи от ЕС и САЩ. Ужас. За мъжете да не говорим. Те въобще не полагат никакви грижи към децата, а по цял ден копаят и правят тунели за да нападнат Израел и крият в тях като стане напечено. В момента това правят.
  • 4 Преминаващ

    1 1 Отговор
    Газа е на неподходящо място .Малък анклав откъснат от Западния бряг ,Хамас не развива никаква икономика ,а само точи сметките на целия свят да ги изхранват и раждат по 7, 8 деца.Името Палестина не е по етнически произход, а измислени от римляните за да заличат древна Юдея.
  • 5 Дипломат

    1 1 Отговор
    Резолюцията на ООН от ноември 1947 препоръчва създаване на еврейска и арабска (не палестинска) държави. Арабелите в Израел започнаха да се наричат палестинци чак след 6-дневната война. Те никога не са искали държава. Имаха възможност да я направят няколко пъти, но не поискаха. Трансйордания окупира западния бряг на Йордан цели 18 години - от 1949 до 1967, защо не си основаха държава? Конфликтът с Израел не е нито за държава, нито за земя, нито за религия, а се базира единствено на сляпата омраза и завист на арабелите към евреите.
Новини по държави: