23 Юни, 2024 09:22 2 387 16

Ключов ден за Северна Македония

  • християн мицкоски-
  • премиер-
  • правителство-
  • северна македония-
  • парламент

Парламентът избира новото правителство

Ключов ден за Северна Македония - 1
Снимка: БГНЕС

Днес по обед продължава заседанието на парламента на Република Северна Македония, на което най-късно до полунощ депутатите ще трябва да гласуват правителството на страната, предложено от Християн Мицкоски. Вчера носителят на мандата за съставяне на правителство представи приоритетите му, а опозицията остро реагира на това, че предизборните обещания на ВМРО-ДПМНЕ не присъстват в програмата на кабинета.

„Според информацията, с която разполагаме, ситуацията в няколко области е близка до клинична смърт, институциите са в колапс. Ние ще реагираме решително и обществеността ще бъде информирана за всичко. Няма да искам 100-дневен меден месец, а обявявам инвестиции веднага, още във вторник инвестиция от над 400 милиона евро, след това намаляване на данъците и увеличение на пенсиите“, каза в пленарната зала Християн Мицкоски.

По думите му правителството ще остане ангажирано с европейската интеграция и ще работи за хармонизиране на политиките с европейските стандарти, напредвайки към целта за пълноправно членство в Европейския съюз.

Според опозицията обаче между програмата на бъдещото правителство и предизборните обещания има сериозно разминаване. В изявлението си координаторът на парламентарната група на СДСМ Оливер Спасовски заяви, че обявеният приоритет за интеграция в ЕС е различен от „концепцията през последните години на ВМРО-ДПМНЕ”, че в програмата „няма дума за анулиране на Преспанския договор или за прекратяване на Договора с България”.

Факт е, че няма план как ще промените преговорната рамка, за която преди години казахте, че няма приемете”, заяви Спасовски.

На критика бяха подложени и проектите, включени в програмата на правителството, които според опозицията нямат срок за изпълнение и финансова аргументация, а договорът с консорциума на "Бехтел" и "Енка" за изграждане на Коридори 8 и 10-Д, който от ВМРО-ДПМНЕ остро критикуваха, е част от програмата на правителството.

В предизборния период ВМРО-ДПМНЕ заяви, че гражданите са техен фокус, но не дават конкретен отговор какво ще се случи с техните заплати, с тяхната покупателна способност през 2028 г., критиката на бившия визепремиер по икономическите въпроси в правителството на Димитър Ковачевски Фатмир Битичи.

От Левица атакуваха програмата, твърдейки, че единствената част, която заслужава вимание всъщност тя копира програмата на самата Левица, а кадровият капацитет на бъдещото правителство е слаб.

В залата се чуха твърдения за това, че в програмата не е споменат и заема от 1 милиард евро, който Мицкоски обяви, че е договорен правителство с правителство, при ниска лихва, а с кого и за какво ще бъде използван ще каже, след като правителството бъде гласувано, че бъдещите министри на ЗНАМ, която се обявява за лява формация всъщност застават зад десни мерки, че това е най-голямото по брой на министри правителство, с най-малко жени в него, че за стратегическите интереси на страната е лицемерие кандидат за министър да е последовател на режима на Путин.

"Ще бъдат необходими изключителни усилия и подкрепа от страна на обществеността, за да се върне страната в правилния път. Мицкоски ще има трудна задача. Имаме държава, доминирана от корупция и инфлация, която трябва да се трансформира в нова, нормална с икономическа и правна сигурност страна", заяви Антоние Милошоски от ВМРО-ДПМНЕ.

Според Правилника за дейността на парламента заседанието за обсъждане на програмата и състава на правителството на Северна Македония може да продължи най-много два дни, като гласуването трябва да приключи най-късно утре в полунощ. Правителството ще бъде избрано, ако за него гласува мнозинството от общия брой на депутатите.

Парламентарното мнозинство, което се очаква да подкрепи новото правителство в законодателния орган е 78 депутати.

В новото правителство, предложено от премиера Християн Мицкоски, ще има 24 членове, 20 от които с ресори. Като премиер Християн Мицкоски ще има петима вицепремиери.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Красимир Петров

    18 5 Отговор
    Най-измислената нация в света
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Оня с торбичката от Била

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "САМИ СМЕ СИ ВИНОВНИ":

    Идея си нямам от къде са ги взели
  • 4 Мицко

    13 1 Отговор
    Мицко, премиер! Голям виц! Нещо, омекнал като круша ми се вижда този пишман войвода! То едно е в опозиция да говориш празни приказки, едно е като станеш министър и те привикат е посолството!
  • 5 Язовец

    11 1 Отговор
    "....а обявявам инвестиции веднага, още във вторник инвестиция от над 400 милиона евро, след това намаляване на данъците и увеличение на пенсиите“, каза в пленарната зала Християн Мицкоски."


    И нашите политици са идиоти, но в сравнение с Мицкоски са си обикновени деца пакостници.
  • 6 Язовец

    7 5 Отговор
    Този идиот ако не успее да ликвидира Македония като държава, то тя ще просъществува 1000 години.
  • 7 Тони

    9 5 Отговор
    По малоумна държава от територията е само северната антична кочина .Мамалигари, сърби и гърци са светлинни годи пред нас .
  • 8 И какво

    7 0 Отговор
    Му е сложното за правителството? Зевс ,премиер. Арес на отбраната , адмирал - Посейдон ,патрон на армията - Александър Македонски. Все кореняк македонци от север. За вдигането на пенсиите ще помогне вход от 10 евро или 20 лв за Скопие. Има повече атракции от Евродисни!
  • 9 гражданин

    9 0 Отговор
    взимат българския паспорт, те си знаят как са го взели, дядо им бил шест месеца чиновник в българската власт, или бил войник, или нещо подобно, после отиват в Швеция, вземат шведски паспорт, и българския го изхвърлят, даже се хвалят по форумите, как са го взели без да са българи, после по телевизиите им, техните мекерета, всеки ден повтарят че имало само 3500 българи по преброяване, тогава откъде се взеха 120 000 паспорта, някой от властта ще отговаря ли, за това малоумие, което беше сътворено в последните 20 години

    Коментиран от #10

  • 10 хххх

    4 4 Отговор

    До коментар #9 от "гражданин":

    Aми паспорти им вадеха по времето на Бойко Борисович! Нали Деса затуй довлече някакъв македонист да разправя на развален български, а тя го представя, че бил българин. ГЕРБерска работа!
  • 11 Бе и там са

    1 4 Отговор
    Същите ДБили, както и у нас. Кви "ключови"? Всичко пропада и при тях.
  • 12 Боко тиквата

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "САМИ СМЕ СИ ВИНОВНИ":

    Български паспорт струвал 35 000 евро, но с уговорката, след като го вземат, да не живеят в България. Всичките отивали в Централна Европа, като "българи"!
  • 13 55 от Козлодуй

    1 0 Отговор
    ВЕТО
  • 14 Некой си

    5 2 Отговор
    На тия сърбомански боклуци им трябва СВО от България. Нашите подлоги ги набутаха в НАТО и тия отрепки се чувстват недосегаеми.
  • 15 Я го знам!

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "САМИ СМЕ СИ ВИНОВНИ":

    Спас Ташев от ВМРО им продаваше паспорти в Агенцията за българите в чужбина. Съратник му беше адвокат Христо Ботев. И двамата не са осъдени до момента за измами и корупция.
  • 16 Бойко и Мицко ❤️

    1 2 Отговор
    "Конфликтът" между Македония и България ще приключи веднага щом Бойко се върне на власт. Съвпадение?!
Новини по държави: