21 Юли, 2024 15:30 1 479 19

Турция е готова да изгради военноморска база в Кипър при необходимост, заяви Ердоган

  • ердоган-
  • турция-
  • военноморска база-
  • кипър

Ердоган посети северната част на Кипър в събота, където Анкара създаде през 1983 г.

Турция е готова да изгради военноморска база в Кипър при необходимост, заяви Ердоган - 1
Снимка: БГНЕС

Турция е готова да построи военноморска база в Северен Кипър, "ако е необходимо", заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде Франс прес, позовавайки се на Анадолската агенция, цитирана от БТА.

"Ако е необходимо, можем да изградим база и военноморски съоръжения на север. Ние също имаме море“, каза президентът на Турция в самолета, с който се върна от Кипър, обвинявайки Гърция, че иска да създаде такава база на острова.

Ердоган посети северната част на Кипър в събота, където Анкара създаде през 1983 г. Севернокипърска турска република (СКТР), призната само от нея, по повод 50-ата годишнина от намесата на турските въоръжени сили на острова.

"Ние строим на острова сградата на президентството на Северен Кипър (Севернокипърската турска република – бел. ред.) и сградата на Парламента. Те строят военна база, ние строим политическа база," добави той.

Турският държавен глава отново изключи всякакво подновяване на международни преговори за бъдещето на Кипър, освен директно с кипърската гръцка страна.

"Честно казано, не смятаме, че е възможно да започнем нов преговорен процес, без да установим уравнение, в което двете страни да седнат на равна нога и да напуснат масата на равна нога“, каза той.

Накрая той приветства „ценното“ присъствие на опозицията в Никозия в събота, представена от лидера на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП).

„Намирам образа на единство, който представихме като правителство и опозиция, за ценен. Той показа, че каузата на Кипър не е само наша, но и на 85 милиона души“, т.е. на цялото турско население, отбелязва АФП.

През 1974 г. кипърските гръцки националисти и тогавашната управляваща диктатура в Атина искат да обединят Кипър с Гърция, което води до военен преврат на острова. За да предотврати обединението с Гърция, Турция се намесва с военни сили на 20 юли 1974 г. След тези събития островът остава разделен.

Гръцката страна окачествява събитията от преди половин век като инвазия на острова от турските сили, докато турската страна определя случилото се като „Кипърска мирна операция“.

През 1983 г. в северната част на острова е провъзгласена Севернокипърската турска република (СКТР), която и до днес е призната само от Турция. Турция все още поддържа над 35 000 войници в отцепилата се северна част на острова.

През 2004 г. целият остров е приет в Европейския съюз като държава. Де юре целият остров е член на ЕС оттогава, но правото на ЕС се прилага само в южната част, което означава, че островът е де факто разделен.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис присъстваха поотделно на събития по повод отбелязването на 50-годишнината от двете страни на разделения остров, показвайки подкрепата си за всяка от съперничещите си страни.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Османски българин

    15 13 Отговор
    Само Ердоĝан. Амин
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 бен Ходжа

    14 12 Отговор
    И защо? Кипър трябва да стане федерация и да се обедини. Това, което е станало преди 50г., защото някакви гръцки полковници са искали да присъединят Кипър към Гърция, вече не е актуално.
  • 6 Анджо

    12 21 Отговор
    Ердо е един популис и вашата вяра е свързана с дявола.
  • 7 Анджо

    16 28 Отговор
    Тая държава Турция е много млада само на сто години. Не знам защо се наричате турци, но вие сте най мешаният народ в света. Кой ви хване той ви...... Вашата култура е крадена от всякаде.

    Коментиран от #9, #17

  • 8 туркиа ке падне

    7 24 Отговор
    в канала заедно със сраел
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ПаПазиГи

    15 3 Отговор
    Нямат нужда разстоянието между бреговете на Турция и Северен Кипър е 65 км.

    За другите вижте картата.
  • 11 Гласуващ ДПС

    21 12 Отговор

    До коментар #2 от "Мислител":

    Турция не е само Анадола и тепърва ще се възражда Османската империя 🇹🇷

    Коментиран от #14

  • 12 Сами

    14 6 Отговор
    Сами са си виновни гърците. Гърция си е била върнала голяма част от територията в Анадола, от времето на Византия, но са решили да вземат още територия. Нямаше да граничим с Турция, но алчните гърци са искали още и са загубили.

    Коментиран от #13, #18

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Мислител

    5 7 Отговор

    До коментар #11 от "Гласуващ ДПС":

    Гласувай за когото искаш. Ще възродиш редовия.
  • 15 Меркендез 8

    13 3 Отговор
    Даже много закъсняха,трябваше преди още 30 години да имат бази защото южен Кипър има 4 чуждесртанни....
  • 16 Кипърските гърци дразнят Турция

    9 1 Отговор
    Защото ги е яд, че преди 50г. са освободили само северната част. Иска им се Турция да довърши започнатото.
  • 17 Млада млада

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "Анджо":

    Ама като беше стара те опрашваше 5века😂😂😂
  • 18 Сие

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Сами":

    Фашизмът в Гърция започва след изгонването им от Анадола 1922 и продължава чак до изгонването им от Северен Кипър.
    Всичко това сторено от турците.
    Ето това е четете историята.
    Не бъдете папагали.

    Коментиран от #19

  • 19 А истински ще приключи

    7 1 Отговор

    До коментар #18 от "Сие":

    Когато ги изгонят в родината им в Етиопия
Новини по държави: