Last news in Fakti

15 Март, 2014 19:31 1 767 0

Руско вето върху резолюцията на ООН за Крим

  • украйна-
  • оон-
  • крим-
  • резолюция-
  • вето-
  • русия

Проектът за резолюция бе подкрепен от 13 гласа, но като цяло бе отхвърлен

Руско вето върху резолюцията на ООН за Крим - 1
Снимка АП/БТА

Русия наложи вето на проекто резолюцията срещу референдума в Крим, който ще се проведе в неделя. Това се случи днес  при гласуването на документа в Съвета за сигурност на ООН, съобщиха световните агенции.

Русия бе единствената страна, която гласува против. Китай, който се счита за руски съюзник по въпроса, се въздържа, пише Би Би Си.

Проектът за резолюция бе подкрепен от 13 гласа, но като цяло бе отхвърлен. Като постоянен член на Съвета за сигурност Русия разполага с право на вето и може да блокира всяко решение на тази инстанция на световната организация. Западните сили веднага разкритикуваха ветото на Русия.

В документа се посочваше, че референдумът не се подкрепя от украинското правителство в Киев. В него се призоваваха всички страни, международни организации и специализирани агенции да не признават каквато и да било промяна на статута на Крим въз основа на референдума.

Постоянният представител на Русия, посланик Виталий Чуркин оправда ветото като повтори, че новите власти в Киев са резултат от преврат и че Русия ще зачете волята на народа на Крим.

"Русия може да наложи вето на тази резолюция, но не може да наложи вето на истината", отговори американският посланик Саманта Пауър, като се позова на член 2 на Устава на ООН.

Междувременно, Киев обвини руските сили, че са превзели село на север от Крим и изиска те да се оттеглят. Външното министерство на Украйна заяви, че 80 военнослужещи са взели Стрилкове с подкрепата на четири бойни хеликоптери и три бронирани бойни машини.

Неназован руски служител, цитиран от „Правда-Украйна“ заяви, че са предприети действия за защита на газоразпределителна станция от "терористични атаки".

Кримският регион е бил част от Русия до 1954 г. и повечето от неговите жители са етнически руснаци, много от които биха предпочели да са под московска власт, а не под тази на Киев.

Руският черноморски флот също все още има голяма база на кримския полуостров. Но Русия е подписала договори с обещание да поддържа териториалната цялост на Украйна.

Регионален парламент в Крим обяви утрешния референдум за отцепване от Украйна след като депутатите гласуваха с голямо мнозинство в подкрепа на повторното присъединяване към Русия.

Но националния парламент в Киев постанови, че референдумът е противоконституционен и по-рано в събота гласува да разпусне регионалното събрание.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: