3 Септември, 2024 15:55 2 274 61

Руски съд осъди физика Александър Шиплюк на 15 години затвор за държавна измяна

  • руски съд-
  • физика-
  • александър шиплюк-
  • затвор-
  • държавна измяна

Шиплюк, 57-годишен директор на водещ сибирски научен институт, беше арестуван през август 2022 г.

Руски съд осъди физика Александър Шиплюк на 15 години затвор за държавна измяна - 1
Снимкa: Shutterstock

Руски съд осъди физика Александър Шиплюк на 15 години затвор по обвинение в държавна измяна в поредното от няколко дела срещу експерти в областта на науката, която е в основата на руската програма за разработване на хиперзвукови ракети, предаде Ройтерс, цитирано от БТА.

Шиплюк, 57-годишен директор на водещ сибирски научен институт, беше арестуван през август 2022 г. Двама негови колеги – Анатолий Маслов и Валерий Звегинцев, също бяха задържани по подозрение в държавна измяна. През май 78-годишният Маслов беше осъден на 14 години лишаване от свобода.

Адвокатът на Шиплюк не отговори веднага на запитване на Ройтерс дали ученият възнамерява да обжалва присъдата, за която съобщиха руските новинарски агенции.

Съдебният процес срещу него се проведе при закрити врата, както е обичайно при съдебни производства за държавна измяна в Русия, отбелязва Ройтерс.

Коментирайки делото на Шиплюк и на неговите колеги през май миналата година, Кремъл заяви, че мъжете са изправени пред "много сериозни обвинения", като добави, че въпросът е от компетентността на службите за сигурност.

Русия се самопровъзгласява за световен лидер в областта на хиперзвуковите ракети – авангардни оръжия, които могат да пренасят полезен товар със скорост до 10 пъти по-висока от скоростта на звука (1 235 км/ч.) и да пробиват системите за въздушна отбрана.

Триото от Института по теоретична и приложна механика "Християнович" (ИТАМ) към Сибирския клон на Руската академия на науките в град Новосибирск е част от повече от 10 учени, изследващи такива технологии, срещу които през последните няколко години Русия е завела дела за държавна измяна.

През май миналата година двама души, запознати с делото на Шиплюк, заявиха пред Ройтерс, че директорът на ИТАМ е заподозрян в предаване на класифицирани материали на научна конференция в Китай през 2017 г. Според източниците Шиплюк твърди, че е невинен и настоява, че въпросната информация не е била класифицирана и е свободно достъпна онлайн.

Според държавните медии няколко други руски учени, арестувани по обвинения в държавна измяна, също са обвинени в предаване на тайни на Пекин.

Институтът на Шиплюк, който се намира в научния кампус "Академгородок" край Новосибирск, посочва на своя сайт, че е регистриран като част от руския военнопромишлен комплекс.

Двама американски учени, които са познавали Маслов и Шиплюк, заявиха пред Ройтерс миналата година, че арестуваните руснаци са участвали в един от елементите на работата, необходима за създаването на хиперзвукова ракета – процес, който включва и интегрирането на сензори, навигационни системи и двигатели.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    22 3 Отговор
    Дано се оправи човека!
  • 2 Мдаа

    34 21 Отговор
    Всички са наясно, че хиперзвукови са само руските бълнувания.

    Присъдите са само последица от разкриването на този факт.

    Коментиран от #22

  • 3 Тити

    34 20 Отговор
    Щом и учените осъждат тази кочина няма да я бъде

    Коментиран от #41

  • 4 Нещо неясно?

    18 30 Отговор
    Продават чертежи за разработки и информация. Затвор по всички обвинения.

    Коментиран от #16, #24, #34

  • 5 ТаУмВзе

    11 28 Отговор
    Соросоидчето да се проветри у Сибир по стара Традиция! Натам е още по Чудничко, че Праведната Пропаганда не вярва, че съществуват Хиперзвукови ракети! ХАХАХХА То и земята е била плоска дълго време де!

    Коментиран от #31, #49

  • 6 Вашето мнение

    18 32 Отговор
    Русия не се самопровъзгласява за световен лидер, единственно Русия има и произвежда хиперзвукови ракети

    Коментиран от #48

  • 7 Айде

    7 20 Отговор
    Троловете да гнявят Сега!
  • 8 честен ционист

    8 20 Отговор
    Българските СС-23 Руската Федерация лично настоя да ги думнете, защото до сега да сте предали образците на турските и щатските си господари.

    Коментиран от #15, #36

  • 9 Край

    16 21 Отговор
    Където има държава - съдят за държавна измяна. Тук е "демокрация". Няма държава на която да измениш съответно няма и осъдени.
  • 10 Питам

    11 20 Отговор
    За изменниците затвор. А наш Кичо, кога?
  • 11 Опорка

    8 21 Отговор
    Знам, че навярно имат сериозни постижения и много им се иска светът да научи за тях, но предателството си е предателство
  • 12 оня с коня

    25 9 Отговор
    Е нали Китай и русия са свързани с "Дружба навеки",а излиза че са се шпионирали един- друг?А само в ракетната област ли или много повече в Икономическата?И Да- правят взаимни военни учения,но не са ли тия Учения НЕ за общи действия срещу евентуален Враг,а за да добият взаимна представа за възможностите на другия?Интересното е че все още има надъхани Главочи които си въобразяват че влезе ли русия във война с НАТО,китай ще застане до нея!

    Коментиран от #17, #21

  • 13 Тома

    5 20 Отговор
    И тези американци които ги пуснаха скоро бяха невинни а ги закопчаха с флашките.Така че има защо
  • 14 А не бе

    6 20 Отговор
    Медал ли да им дадът? Зад океанците ги носят на ръце, Путин ги взема в ръце. Там е разликата
  • 15 ТаУмВзе

    4 20 Отговор

    До коментар #8 от "честен ционист":

    Ц 200 ги думна пасито, щото е послушен пудел! Натам и маке да се дигне ни прегазило за нема и 48 часа! ХАХАХХА Не говорим тука за армията на султана 800 000 редовна войска, спокойно пак може да стигнат до Виена, без зор.

    Коментиран от #39

  • 16 Ъхъ

    3 17 Отговор

    До коментар #4 от "Нещо неясно?":

    Нищожен срок за предателя! Да се надяваме, че няма да излезе жив!
  • 17 Не си запознат

    18 6 Отговор

    До коментар #12 от "оня с коня":

    Шпионаж винаги е имало и ще има. На всички нива, във всички държави. Това не определя приятелство или сътрудничество а информация важна за всяка една държава. Оцеляване.

    Коментиран от #20

  • 18 Позната история

    17 6 Отговор
    Майсторът, който създал астрономическият часовник в Прага, известен като "Оролой", бил надарен и много талантлив човек на име Майстор Хануш. След като завършил работата си, красотата и сложността на часовника привлекли вниманието на много чуждестранни делегации. Страхувайки се, че майсторът може да създаде подобен часовник в друг град и така да намали уникалността на Пражкия оролой, управниците на Прага решили да го ослепят, за да предотвратят подобно нещо.
  • 19 Нютон

    5 17 Отговор
    Всяко действие има равно по сила и еднакво по посока противодействие. Днес предаваш държавата си, утре си клиент на Ставри.
  • 20 оня с коня

    10 17 Отговор

    До коментар #17 от "Не си запознат":

    Според категоричното ти изказване излиза,че България както всички останали държави е ШПИОНИРАЛА русия. Така лие?Аре да прекъснем обмена на мисли,щото става безсмислен.

    Коментиран от #25

  • 21 Да те питам

    9 17 Отговор

    До коментар #12 от "оня с коня":

    Приятели казваш?!? А сещаш ли се кой подслушваше телефона на баба Меркел?!?
  • 22 Ха ха ха ха

    6 17 Отговор

    До коментар #2 от "Мдаа":

    Точно с тия бълнувания Русия ги бомби без да има ПВО което да ги засече, особено амерското дето сваля съюзници. Тия бълнувания унищожават всичко без проблем, дебели бетонни укрития и щабове скрити дълбоко под земята.

    Коментиран от #28

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Хахахаха

    20 5 Отговор

    До коментар #4 от "Нещо неясно?":

    А че путлера подарява ресурсите на раша на Китай, за него затвор няма, нали?
  • 25 Не си запознат

    8 18 Отговор

    До коментар #20 от "оня с коня":

    Каква държава е България и какво разработва? Икономически? Военно? Стратегически? Космически? Точно така...нищо. Бананена република, участваща също в шпионажа в полза на други държави.

    Коментиран от #60

  • 26 най важното е че е ПРЕДАВАЛ СВЕДЕНИЯ НА

    3 16 Отговор
    БЪЛГАРИЯ КОЛКО БРОЯ Ф16 ИМА В РУСКАТА ИМПЕРИЯ И ТО ЛИЧНО НА БОЙКО И НЕГОВИТЕ ЗАЙЦИ !
  • 27 Не бе бате

    16 7 Отговор
    Не знам за нацисти,обаче още е пълно навсякъде с комунисти и това е най гадното.А са от едно котило.
  • 28 Рон Джереми

    16 6 Отговор

    До коментар #22 от "Ха ха ха ха":

    Пич, Всяка балистична ракета в даден момент от траекторията си придобива свръх или хипер звукова скорост, стига да има достатъчна височина и продължителност на полета. Човекът се е възползвал от това, че знае физика, а кремълските хобити - не. За зла участ някой е подсказал или по-точно е изпял "Ария на клеветата" и са хванали бандата разработчици на пАказуха. Защото на всичко отгоре са папкали държавни парици за нещо, което е измислено още от Исак Нютон.

    Коментиран от #33, #38

  • 29 Абе Кон

    5 13 Отговор
    Хубаво се пънеш ама не се получава. Много наивно и по дестки мислиш. Дай нещо задълбочено и смислено, ако можеш де....
  • 30 СКОРО ЦРУ РАЗКРИ ЧЕ ПУТИН ЛИЧНО Е ПРОДАЛ

    6 14 Отговор
    УКРАИНСКИТЕ ЧЕРНОЗЕМИ НА МОШЕНИЦИТЕ ОТ БЛЕК РОК И ВОДИ ВОЙНАТА ЗА ДА ВЪВЕДЕ ВЪВ ВЛАДЕНИЕ ГОРНИТЕ МОШЕНИЦИ !
  • 31 Нямах представа

    8 11 Отговор

    До коментар #5 от "ТаУмВзе":

    Че Китай са соросоиди.
  • 32 Стара сталинска практика

    17 0 Отговор
    По време на Втората световна война вкарва авиоконструктурите в затвора и там създават конструктурски бюра "шарашки" за военни самолети. Николай Поликарпов, Андрей Туполев, Владимир Петляков, Роберт Бартини, дори Сергей Корольов. Добре, че съветските летци са летели и на американски самолети, че иначе щяха да погинат като пехотинци.
  • 33 1+1

    5 13 Отговор

    До коментар #28 от "Рон Джереми":

    Абсолютно вярно. Твоят пост е допълнение, че хиперзвуковите ракети съществуват и поразяват цели. За това се иска ресурс, разработка и пазене на строго секретна тайна. За това иде реч
  • 34 С две думи нищо не ти е ясно

    17 1 Отговор

    До коментар #4 от "Нещо неясно?":

    Ракетата ФАУ-2 на Вернер фон Браун в заключителната част на треакторията си също е хиперзвукова. Точно като безаналоговите путински изобретения. От коя година е сам ще разбереш.
  • 35 Гордън Шамуей 🤣🤣🤣

    14 2 Отговор
    Хиперзвукова е само руската дивотия. Останалото е показуха...
  • 36 ма й ка ти

    12 1 Отговор

    До коментар #8 от "честен ционист":

    още я думкаме
  • 37 Въййй

    4 11 Отговор
    Един член кореспондент на бан е издал тайната на чушкопека. Ама нямало да го съдят за държавна измяна, щото нямало държава
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Предозирали сте с пропаганда

    12 2 Отговор

    До коментар #15 от "ТаУмВзе":

    А сега четете внимателно: "Договор о ликвидации ракет средней и меньшей дальности" е споразумение от 1987 г. между Съединените щати и Съветския съюз. Заради този договор се нарязаха ракетите СС-20 (не 23), Круз и Пършинг 2. СС-23 бяха допълнени към договора по-късно. У нас ракетите остават на въоръжение до 2001 г. На 19 декември със 178 гласа „за“, 3 - „против“, и 2 - „въздържал се“, Народното събрание взема решение за унищожаването на нашите СС-23 до 30 октомври 2002 г.

    Други видове руски, американски, британски и френски ракети също са били допълвани към този договор.

    Коментиран от #40

  • 40 ТаУмВзе

    2 10 Отговор

    До коментар #39 от "Предозирали сте с пропаганда":

    Явно не си наясно, защо Горбачов е най големият Глупак на познатата ни История! Докато краварчето се разоръжава бомбандирайки цивилни по светчето за разнообразие! ХАХАХХАХА

    Коментиран от #50

  • 41 Атина Палада

    0 10 Отговор

    До коментар #3 от "Тити":

    В Русия за шпионаж осъждат ,а в САЩ за шпионаж присъдата е -на смърт.

    Коментиран от #46, #47, #51

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Не бее

    0 5 Отговор

    До коментар #42 от "Миа Халифа":

    Искал да каже
    Ще те опъна

    за Рон Джереми става дума
  • 44 Факт

    1 6 Отговор
    Кой каквото заслужава!
  • 45 Госあ

    3 4 Отговор
    ами грешката им е , че както са били на тази конференция не са останали в Пекин. И украинеца Сергей Корольов е бил в каторга в Сибир. Особености на Русия...

    Коментиран от #52, #59

  • 46 Госあ

    7 1 Отговор

    До коментар #41 от "Атина Палада":

    докато не осъдят гопника от предградията помислил се за висщ аристократ, нищо добро не чака Русия. Това което Брежнев построи, гопника не мож боядиса ;)
  • 47 Госあ

    4 5 Отговор

    До коментар #41 от "Атина Палада":

    а днес цял ден слушам руска музика, между другото. Кино и Чичерина, въпреки че Чичерина е путинистка, но пък има песен с припев: Мимо пули поют сонет, ветер — самурай
    Выйдет солнце, придёт рассвет — будет урожай
    Мимо пули поют сонет, ветер — самурай
    Выйдет солнце, придёт рассвет — будет урожай...
    А Виктор Цой е кореец ;)
  • 48 Вярваш ли си?

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Вашето мнение":

    Ако са единствените които имат хиперзвуково оръжие значи са го направили без забележки и не са издавали тайни на други държави щом са единствените му притежатели.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Кой за последно

    4 1 Отговор

    До коментар #41 от "Атина Палада":

    Е екзекутиран в САЩ за предателство?!?

    Коментиран от #54

  • 52 Шерлок Холмс

    8 0 Отговор

    До коментар #45 от "Госあ":

    Не забравяй и Туполев. А такива като Афанасий Фирсов - бащата на танковете БТ и идейния баща на Т -34 /Кошкин поема от него/ направо си заминават за "вредителство". Доста напомня настоящия случай. Но ходи го обясни на заклит бъларски путинофил!

    Коментиран от #56

  • 53 НК8Д🇧🇬

    1 6 Отговор
    Руски съд осъди физика Александър Шиплюк на 15 години затвор за държавна измяна.

    Скоро и нас за евроаталнтическите подлоги :

    НК
    Раздел II.
    Предателство и шпионство

    Чл. 103. (Доп. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Който, изпълнявайки държавна служба или поръчение пред чуждо правителство или международна организация умишлено ги води във вреда на републиката, се наказва с лишаване от свобода от десет до петнадесет години, както и с лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 6 и 9.

    Коментиран от #55, #58

  • 54 Муфаса

    6 1 Отговор

    До коментар #51 от "Кой за последно":

    Абе, да не са разстреляли Атина Палада?! А, майтап! Тя/той/то говори за Джулиан Асандж! Само дето той излезе от затвора след сделка с Американските власти. Да се обзаложим ли какво щеше да му се случи в Путинова Русия при алтернативен случай?
  • 55 Муфаса

    5 1 Отговор

    До коментар #53 от "НК8Д🇧🇬":

    Лелееее, тоя дето подари на руснаците Анклава Камчия направо го закъса! Кой ли беше?
  • 56 Госあ

    7 0 Отговор

    До коментар #52 от "Шерлок Холмс":

    да...тъпака путин вместо да направи перестройка за тоя четвърт век, докара Русия много под СССР. Несравними са. За тоя четвърк век лъснаха 150 млрд евро изнесени у апартаменти,вили, яхти, автомобили и кюлчета. Колко са в офшорки, само боговете знаят...
  • 57 Мразя до гроб Русия безплатно

    7 2 Отговор
    Руските проzтаци ще се самоизядат отвътре...

    Коментиран от #61

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 По тази причина

    2 0 Отговор

    До коментар #45 от "Госあ":

    откога съветвам нашите копейки да не се правят на учени и интелектуалци. И без това не са.
    Брстушките им ще ги пратят на каторга за няма нищо.
    Така им се пада, дето си попълват в екзитполовете, че са с по три виШи.
  • 60 Тези неща са

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Не си запознат":

    военна тайна, ид.от! Няма луди да ти ги докладват баш на теб, руското нощно гърне.
  • 61 Стрелата

    1 1 Отговор

    До коментар #57 от "Мразя до гроб Русия безплатно":

    Аз мога да та опъна безплатно.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания