Last news in Fakti

19 Октомври, 2022 16:51 1 435 6

Според СЗО липсата на физическа активност може да има опустошителни последици

  • сзо-
  • активност-
  • физическа-
  • болести-
  • упражнения

В рамките на десетилетието от 2020 г. до 2030 г. има вероятност почти 500 милиона души по света да развият сърдечни заболявания, затлъстяване, диабет, депресия и др. заради липсата на упражнения

Според СЗО липсата на физическа активност може да има опустошителни последици - 1
Източник: Shutterstock

Милиони хора по света не осъществяват достатъчна физическа активност и това може да има опустошителни последици в следващите години, предупреди Световната здравна организация (СЗО), цитирана от ДПА.

В рамките на десетилетието от 2020 г. до 2030 г. има вероятност почти 500 милиона души по света да развият сърдечни заболявания, затлъстяване, диабет, депресия, деменция и други състояния заради липсата на упражнения, съобщи здравната агенция на ООН.

Специалистите препоръчват поне 150 минути физическа активност седмично за възрастни хора, за да се предотврати появата на заболявания.

Повече от една четвърт (27,5 процента) от населението на света не постига това, казват от СЗО. Проблемът е два пъти по-сериозен в страните с високи доходи (36,8%), отколкото в тези с ниски (16,2%).

Не е необходимо да се занимавате със спортни дейности като джогинг или фитнес в клубове или асоциации, за да поддържате физическа форма, подчертават експертите на СЗО. Колоезденето и бързото ходене също допринасят за добрата форма.

В някои страни има културни бариери, които пречат на жените да спортуват на открито, но добрата форма може да се поддържа и в домашни условия, например да се изкачват стълби, да играят с деца или да вършат домакинска работа.

Базираната в Женева СЗО също казва, че пандемията от КОВИД-19 е показала значимостта на онлайн фитнес програмите.

Лечението на 500 милиона души, които има вероятност да се разболеят заради липса на физическа активност, ще струва на света общо 27 милиарда щатски долара, казва Фиона Бул, ръководител на отдела за физическа активност на СЗО. Вместо това тази сума може да се използва за обучение на 100 милиона лекари, допълва тя.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 случаен

    12 0 Отговор
    СЗО откри топлата вода.Да получат Нобелова награда за световно откритие............

    Коментиран от #6

  • 2 Лост

    14 0 Отговор
    И това е мнение на тези, които затвориха света за 2 години.
  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 0 Отговор
    Тази Асана от ЙОга е много добра за коремни мускули,нооо старост не радост.......Забравих как се казваше.След тази Асана се прави Диамантена поза!
  • 4 Варненец

    4 0 Отговор
    А липсата на физическа активност, симптом ли е на хобит?? Че в последните години, всичко беше симптом.
  • 5 Калпазанин

    3 0 Отговор
    Добре че навремето не е имало телефони и телевизия, та и ах прадядо и прабаба се споминаха на 103 и 105 години, и аз ако слушах тия човекомразци досега да бях умрел само от ваксините им
  • 6 Само напомням

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "случаен":

    "В рамките на десетилетието от 2020 г. до 2030 г. има вероятност почти 500 милиона души по света да развият сърдечни заболявания..."

    Точно като страничните (д)ефекти на ковид експерименталките, особено "модерните" и "гениални" иРНК химии.











    😉