Last news in Fakti

30 Декември, 2022 10:40 2 082 5

Енергийните напитки са по-вредни за черния дроб от алкохола

  • черен дроб-
  • енергийни напитки-
  • алкохол-
  • вреди

Те имат по-агресивен ефект върху вътрешните органи от силната водка

Енергийните напитки са по-вредни за черния дроб от алкохола - 1
Снимкa: Shutterstock

Консумацията на определени напитки се оказва много по-вредна за черния дроб от алкохола. Руският лекар Анатолий Печинка разкри коя е тя. Експертът споделя, че най-голяма вреда на човешкото тяло причиняват енергийни напитки, съдържащи голямо количество кофеин.

„Тези напитки водят до изчерпване на енергийните резерви в клетките на органите и тъканите, дразнят храносмилателните органи, изчерпват цялата възможна енергия от тялото. Енергийните напитки имат по-агресивен ефект върху вътрешните органи от силната водка“, допълва още специалистът.

Д-р Анатолий Печинка отбелязва, че любителите на такива напитки са заплашени от възможно развитие на сериозни заболявания на храносмилателната система и сърцето. Освен това енергийните напитки имат отрицателно въздействие върху психичното здраве. Но черният дроб страда най-много от консумацията им, пише Actualno.com.

„Слабоалкохолните напитки съдържат голямо количество захар, аромати, хранителни синтетични багрила, стабилизатори на вкуса. Тази експлозивна смес бавно, но сигурно отравя черния дроб, който е принуден да разгражда алкохола и да го извежда от тялото “, подчерта лекарят.

Важно: Статията не е заместител на балансираното хранене и консултацията със специалист.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шарлатаните

    5 1 Отговор
    Карат на пици с кристали!
  • 2 Българин

    8 2 Отговор
    А така пийте хелчета и монстъри тамън да изчезвате по-бързо, че ми писна от вас!
  • 3 Руски лекар

    4 2 Отговор
    Ясно.Само дето не е казал,че от литър редбул ме умрещ , а от литър водка няма ти има нищо.
  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 2 Отговор
    Ако знаете от ПРАКТика Безалкохолните как Скапват Бъбреците ви,въобще няма и да ги докоснете.Само естествени изцедени от вас сокове.И неща ,които сте сигурни какво има в тях.Компоти се правят Без захар и са разкошни.Но наистина Без захар и подсладители,а не написано.Ще почнете да си произвеждате сами всичко и всички и ще се сетите за мен!прави ми впечатление ...Огромна част от вас не знаят какво е Земна ябълка...........А,тя преди картофа е било основно и здравословно ядене на вашите Предци!Да такава степен са ви объркали четене и гледане на медии!
  • 5 Тома

    3 0 Отговор
    Аз съм пробвал енергийна напитка колкото да видя какво е това нещо и определено не съм потребител. Но като ми го каже Руски Лекар и ме обземат едни съмнения. Просто поглеждам към слънцето като се позоват на руски источник.