Last news in Fakti

12 Януари, 2023 08:34 1 065 9

Доц. Ангел Кунчев: Родителите да не подценяват ситуацията с грипа

  • ангел кунчев-
  • грип-
  • родители-
  • ваканция

Антивирусните препарати са ефективни до 48 часа, подчерта доц. Кунчев

Доц. Ангел Кунчев: Родителите да не подценяват ситуацията с грипа - 1
Снимка: БГНЕС

От днес област Бургас и Шумен са в грипна епидемия. В "Денят започва" главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира, че в ситуацията много е важно отношението и на самите родители, освен контролът, който трябва да е качествен и реален. Той определи действията на здравните власти в Бургас като адекватни и навременни.

Доц. Кунчев прогнозира, че междусрочната ваканция на учениците най-вероятно няма да бъде удължена с 2 дни на национално ниво, с оглед епидемичната обстановка, тъй като ситуацията е различна в отделните региони на страната, а грипът тази година е дошъл 10-ина дни по-рано.

Здравните власти отчитат по-висока заболеваемост от грип във Варна, Ямбол, Добрич и Пазарджик.

Експертът изтъкна, че сега разпространението на грипа е най-застъпено при децата. Призова родителите да не подценяват грипа.

"Ако имаме такива симптоми - задържане на висока температура 2-3 дни, затруднения в дишането, силна отпадналост, това си е причина за медицински преглед и сериозно лечение".

Подчерта, че не е задължително при грипна епидемия да има грипна ваканция. Следим много показатели, които дават по-ясна картина, каза Кунчев.

Каза още, че при чиста вирусна инфекция няма полза от антибиотици. Лекар трябва да прецени дали няма бактериална компонента, това пациентът не бива сам да го прави.

Антивирусните препарати са ефективни до 48 часа, подчерта доц. Кунчев.

По думите му грипът не е изместил напълно коронавируса, макар и той сега да протича по-леко.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 4 Отговор
    ЗДРАВЕТО е във ВАШИТЕ ръце
  • 2 Абе....

    2 0 Отговор
    Голям кеф! Много обичам ваканциите!
  • 3 ХАХАХА

    14 1 Отговор
    Бих искал джурналистите да зададат на този един въпрос :как преди "великата ноемврииска революция 1989г""нямаше грипни ваканции,защото като го гледам ми е набор и добре си спомня онова далечно време.Ама то на робовладелците образовани хора не им трябват .

    Коментиран от #4

  • 4 замислен

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "ХАХАХА":

    Отговора е много прост НО е за умни хора! Тогава нямаше лични лекари, отиваш нареждаш се и къде има свободно място и те приема лекаря. Сега има "личен лекар" - той отговаря за една купчина народ от 1 до 99 години, отпред са майки с деца, пермалентно болни, пенсионери дето "а бе да ми измериш кръвното че нещо не ми е наред, и у дома мога ама е скучно" и такива с рецептурни книжки, там са и тези кашлящите и кихащите. Реално пред личния лекар се чака поне 2-3 часа и в коридора има поне 3-ма лични лекаря, разбирай има поне 30-40 човека. И за нещо дребно да отидеш накрая всички са с една диганоза. Та ти лично би ли отишъл в поликлиниката да се заразиш ако нямаш зор? или ако ти се разболее детето да го заразиш с още нещо?

    Коментиран от #5

  • 5 ХАХАХА

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "замислен":

    Еееее,хайде ,хайде не е точно така особено за пенсионерите,набор съм им и не виждам да ходят там за социални контакти.Колкото за другото си прав ,но има едно НО самата система я въведе Мавъра ,ама ние не обсъждаме системата ,а това ,че на господарите умни хора не им трябват .

    Коментиран от #6

  • 6 замислен

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "ХАХАХА":

    Просто личните лекари не могат да насмогват в един момент. Отделно да си забелязал, че детските отделения в Сливен, Ямбол и Бургас са препълнени? или раздават някакви пари на учениците да ги пишат болни и да ги вкарат в болница? Кога се сблъскаш с това, че няма места по болниците а детето ти посинява от кашлица тогава пиши, че е заради неграмотност. Колко до социалните контакти - повярвай ми, има такива хора и не са малко.

    Коментиран от #7, #9

  • 7 Милко

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "замислен":

    Просто личните лекари, като ги направиха ЕТ-та и почнаха да записват максимален брой зомбита за месечната субсидия. Болничната грижа трябва да стане приоритет и да стане пак държавна, да се затворят всички частни клиники или да не се допускат до НЗОК за да точат по схема. След което да се наблегне на образованието и на физическата подготовка в училище, която отсъства в 90% от училищата. Гради се слаб, болноав и прост народ от има няма 30 години...резултатите са на лице!
  • 8 Амелия

    6 0 Отговор
    От толкова много чакане по болниците и да си с по - леки симптоми след дългия престой с толкова много болни си тръгваш много по болен от преди!!! Връщат деца с температура, въэрастни - хаос!!! Пак пуснаха някакъв вирус - направо ще ни уморят и всички искат пари а никакво внимание не ни обръщат докато не се сринеш ПРЕД ТЯХ!!!
  • 9 ХАХАХА

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "замислен":

    Не знам откъде си ,явно имаш впечатления от тези болници ,но аз пиша от София и поне болници и частни и държавни за обикаляне има. Колкото до местата в болница това за съжаление е капитализма ,ако имаш пари ще намериш и да те приемат теб или детето ти.Не знам дали си живял в другото време ,но тогава ако ти или детето ти са с температура идваше дежурен лекар говоря за през деня от поликлиника, или участъков лекар. Сега моята дъщеря си плаща на лекаря да идва у тях ,за да не води внуците в ДКЦ то.