Last news in Fakti

12 Януари, 2023 11:58 1 597 1

Педиатър обясни какви са симптомите на грип при децата

  • грип-
  • деца-
  • педиатър-
  • лекар-
  • грипна ваканция-
  • грипна епидемия-
  • симптоми

При децата трябва да следим за висока температура, възпаление на дихателните пътища, тежка отпадналост

Педиатър обясни какви са симптомите на грип при децата - 1
Снимка: Shutterstock

"Грипният вирус се е изменил. Ваксинопрофилактиката е различна, всяка една следваща година има нови ваксини." Това стана ясно от думите на д-р Ивайло Николов, педиатър в Александровска болница, в коментар по темата как протича грипът при децата пред Радио "Фокус".

Протичането на грипа е идентично като през миналите години - тежка отпадналост, болка в мускулите и ставите, високата температура. Заболяването започва рязко. Човекът може да конкретизира точно кога се е разболял, при децата е същото, поясни той.

Д-р Николов коментира защо болниците се препълват с бързи темпове.

"Защото самото заболяване протича много остро от самото начало, по-динамично се разгръща клиничната картина - с висока температура, до 40 градуса може да стигне. Децата имат интоксикиран вид, с инфекция на горните дихателни пътища, с кашлица, която може да се задълбочи до затруднено дишане. Родителите много бързо търсят лекарска помощ и бързо се заемат леглата в болниците", обясни д-р Николов.

От думите му стана ясно, че в момента Александровска болница има легла, но е въпрос на време отново да се навлезе в етап на заети места, защото през следващите две седмици се очаква ръст на случаите.

"Класически заболяването протича в рамките на 5-7 дни, когато няма усложнения. Когато има, периодът на възстановяване се удължава малко. Лекарства има, но хората трябва навреме да потърсят медицинска помощ", допълни д-р Николов.

Относно темата кога могат да се поставят противогрипните ваксини, той каза, че ваксината може да се постави след 6-месечна възраст на детето, може да се ваксинират и кърмачета. "Строго препоръчително да се ваксинират децата, които имат хронични заболявания на дихателната система, особено при астма. Тя се обостря в условията на грипна инфекция. Деца с хронични сърдечно-съдови заболявания също трябва да се ваксинират", добави той.

Според д-р Николов грипната вълна в София се очаква в края на януари и началото на февруари. Трябва да се различава грипът от RS - вируса, който се разпространява в момента. Този вирус засяга предимно кърмачета - възпаляват се най-малките разклонение на бронхиалните разклонения на белия дроб, получава се спазъм, който е много характерен със свиренето в гърдите при децата. Разликата с грипа е, че почти винаги се засягат долните дихателни пътища", уточни лекарят.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост 007

    0 0 Отговор
    Тази статия е пълна скръб, защото всеки родител знае тази информация, но нали трябва да се плашат хората!