Last news in Fakti

15 Февруари, 2024 16:32 4 013 14

Изследване: Как спирането на цигарите влияе върху продължителността на живота

  • пушене-
  • цигари-
  • продължителност на живота-
  • години-
  • изследване-
  • наука-
  • спиране на цигарите

Пушачите могат да добавят и десетилетие към живота си, стига да спрат да пушат

Изследване: Как спирането на цигарите влияе върху продължителността на живота - 1
Снимка: Shutterstock

Никога не е късно да се възползвате от предимствата на живота без тютюнев дим. Без значение на каква възраст човек се откаже от цигарите, има вероятност той да увеличи продължителността на живота си с години, гласи голям нов анализ на изследователи от Канада и Норвегия.

„Отказът от цигарите е изключително ефективен за намаляване на риска от смърт и хората могат да пожънат тези ползи забележително бързо,“ казва ученият по обществено здраве Прабхат Джа от Центъра за глобални здравни изследвания в Unity Health Toronto.

Ако пушач може да се откаже от силно пристрастяващия навик до едно десетилетие, Джа и колегите му казват, че могат да се надяват да живеят почти толкова дълго, колкото някой, който никога през живота си не е палил цигара.

Авторите на изследването продължават да обясняват, че ако човек на която и да е възраст спре да пуши за по-малко от три години, той потенциално може да предотврати загуба на 5 години живот. Ако човек може да спре да пуши за едно десетилетие, той потенциално може да предотврати десетилетие загубен живот.

Колкото по-млад е пушачът, който реши да направи тази промяна, толкова по-добри са ползите за продължителността на живота му като цяло.

Обещаващите резултати идват от наблюдателни проучвания в Норвегия, Обединеното кралство, САЩ и Канада. В продължение на 15 години учените проследяват здравето на близо 1,5 милиона възрастни, живеещи в нации с високи доходи. Изследователи от Центъра за глобални здравни изследвания в Канада и Университета на Норвегия вече са анализирали тези данни по отношение на рисковете от тютюнопушенето.

Пушачите в проучването, които са били на възраст над 40 и под 80 години, са загубили средно около 12 до 13 години от живота си в сравнение с непушачите. Хората, които са успели да спрат да пушат за десет години обаче, изглежда почти са обърнали рисковете от фатален изход от всякаква причина, свързани със стария им навик. Рискът от смърт от заболявания, пряко свързани с тютюнопушенето, като инсулт, сърдечен арест или рак, също беше значително намален.

„Много хора смятат, че е твърде късно да се откажат цигарите, особено на средна възраст," казва Джа. „Но тези резултати противоречат на тази линия на мисли. Никога не е твърде късно, ефектът е бърз и можете да намалите риска от сериозни заболявания, което означава по-дълъг и по-качествен живот."

Настоящите констатации са подкрепени от предишни обсервационни проучвания, в които ползите от отказването от тютюнопушенето са свързани със значителни подобрения в очакваната продължителност на живота, понякога добавящи общо до десет години.

Резултатите на екипа не означават, че последствията от тютюнопушенето са напълно обратими. В анализа рискът от смърт от белодробни заболявания не е толкова значително намален сред бившите пушачи, колкото други здравословни състояния, „отразяващи дългосрочно необратимо увреждане на дихателните пътища“, казват изследователите.

Въпреки това, отказването от тютюнопушенето все още е най-добрият наличен вариант за подобряване на здравето и функцията на белите дробове сред пушачите. Настоящите констатации предполагат, че подобни ползи могат да бъдат реализирани дори по-рано.

„Помагането на пушачите да откажат цигарите е един от най-ефективните начини за значително подобряване на здравето," казва Джа и съветва: „Това може да бъде направено със загриженост и без осъждане или стигма, като се признава, че цигарите са проектирани да предизвикват силно пристрастяване.“

Проучването е публикувано в NEJM Evidence.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това

    10 10 Отговор
    Което крият от вас е , че цигарите удължават живота ! Спомнете си как ви убеждаваха , че маргарина е по полезен от маслото , и ще разберете !
  • 2 Те това е!

    10 6 Отговор
    Дядо ми почина на 95 години, пушач е от 18 годишен!!! Пушише не само цигари но си правеше и от хартия с не преработен тютюн, почина от падане от високо!

    Коментиран от #3, #11, #13

  • 3 Алпинист

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Те това е!":

    Знайте,когато се катерите на високо не си правите цигара от хартия и необработен тютюн!
  • 4 Дядо ми Бог

    9 3 Отговор
    да го прости доживя до 101 години, а пушеше по 2 кутии Арда на ден...
  • 5 Цигари

    9 2 Отговор
    Дядо ми не сваляше цигарата от устата си и умря на 99 години, а баща ми, който не пушеше си отиде на 64 години.
  • 6 Оффчар

    18 0 Отговор
    Поздрави на всичките ви дядовци. Аз пък ги спрях. Никога повече цигари !!!
  • 7 Диян

    10 0 Отговор
    То хубаво да ги спрем цигарите. Но малко хора могат да изкарат големи макари и да ги спрат веднъж за винаги.
  • 8 Хохо Бохо

    7 0 Отговор
    Това изследване не важи за хохлобандерите, там, оная с косата не подбира
  • 9 ХУМОР САТИРА И ЗАБАВА😀

    1 1 Отговор
    А ОБЩАТА ВЪЗРАСТ НА ...
    „ДИМЯЩИТЕ ЛОКОМОТИВИ”...ОТ
    РОУЛИНГ СТОУУНС Е НАД...150 години..
    АМА ИЗДАВА НОВ АЛБУМ И ТУРНЕ..2024☝
  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 2 Отговор
    Вече взех да се притеснявам, че съм още жив....Нещо не е наред при мен ли, какво ли???
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.