9 Септември, 2014 15:42 939 2

По-скъп ток ще увеличи енергийната помощ

  • христосков-
  • скочи-
  • енергийната-
  • помощ

Той допълни, че за момента няма яснота с колко ще се увеличи цената на тока, но има специална формула за изчисляването на енергийните помощи, която ще отчете евентуално поскъпване

По-скъп ток ще увеличи енергийната помощ - 1
Снимка: БТА

„Ако цената на тока се увеличи от 1 октомври тази година, ще се увеличи и стойността на енергийните помощи“, заяви днес в Пазарджик вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков, съобщиха от министерството.

Той допълни, че за момента няма яснота с колко ще се увеличи цената на тока, но има специална формула за изчисляването на енергийните помощи, която ще отчете евентуално поскъпване.

Министър Христосков съобщи, че се очаква около 49 хиляди първокласници да получат еднократна помощ от 250 лв.

„До момента са подадени 39 хиляди молби за този вид подпомагане. Над 20 хиляди са изплатени, а до края на седмицата ще бъдат наредени парите и за останалите, чийто молби са одобрени“, поясни министърът.

Той посочи, че социалните служби продължават да приемат молби за еднократната финансова помощ за първокласниците до края на месеца.

Държавата помага във всички пострадали от наводненията райони, увери Христосков.

Той подчерта, че социалните работници от териториалните структури на Агенцията за социално подпомагане първи оказват помощ на пострадалите.

„До момента в Берковица и Георги Дамяново са приети по 28 молби-декларации за отпускане на еднократна финансова помощ от 325 лв.“, съобщи министър Христосков.

Той поясни, че лицата с месечни социални помощи, които полагат по 4 часа 14 дни в месеца общественополезен труд, в Берковица са 88 души, а в Георги Дамянова 27.

„Те могат да се включат в дейностите за отстраняването на щетите“, посочи вицепремиерът.

Той съобщи, че в област Хасково са приети общо 37 молби за еднократна помощ от хора в наводнените райони – 22 в село Странско и 15 в село Черноконьово. В община Димитровград за общественополезен труд могат да бъдат насочени 144 души, получаващи социални помощи и длъжни да полагат труд.

„Мобилен екип от социални работници в рибарското селище в Бургас е предоставил над 100 документа за еднократно подпомагане на нуждаещите се“, поясни министър Христосков.

В Созопол са предоставени на 60 домакинства молби-декларации за отпускане на еднократната помощ. В област Стара Загора се очаква да се попадат около 100 молби. Включени в работа по отстраняване на щетите са 30 души в община Раднево и 37 в община Гълъбово, длъжни да полагат общественополезен труд.

„Хората ще получат помощ и от Българския червен кръст и националната дарителска акция“, посочи вицепремиерът Христосков.

Той допълни, че държавата осигурява питейна вода за хората от пострадалите от наводненията райони.
Министър Христосков припомни, че дефицитът в бюджета на Министерство на труда и социалната политика (МТСП) е 50 млн. лева.

„В това число не влизат извънредните плащания към пострадалите от наводненията хора“, подчерта той. Необходими са допълнително 35 млн. лв. за изплащането на социални помощи до края на годината.

„Това се дължи главно на повишаване броя на хората с увреждания и майките-студентки, които получават еднократна помощ при раждане в размера на 2 880 лв.“, поясни министърът.

Недостигът по мерки за заетост, които МТСП изпълнява, е 10 млн. лв. Необходими са 5 млн. лв. за финансиране до края на годината на национална програма „Сигурност“ и 5 млн. за европейската инициатива „Гаранция за младежка заетост“.

„Очаква се до края на месеца младежите да започнат да кандидатстват по инициативата, която ще им осигури платен стаж в рамките на 6 месеца“, заяви министърът.

Той съобщи, че се очаква утре Министерският съвет (МС) да разгледа и одобри новата оперативна програма „Фонд за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица 2014-2020 г.“

„По нея до края на годината ще бъдат раздадени хранителни пакети на най-нуждаещите се“, уточни министърът.

Той поясни, че първоначално за стартирането на програмата ще се осигурят 30 млн. лева от националния бюджет, които до края на тази или началото на следващата година ще бъдат възстановени от Европейската комисия.

На въпрос относно демографската картина в държавата вицепремиерът каза, че има редица механизми за противодействие на тази негативна тенденция. Той съобщи, че в Сребърния фонд има събрани 2,7 млрд. лв.

„С тристълбовата пенсионна система бъдещите пенсионери ще получават по две пенсии, а тези, които са се осигурявали доброволно, дори три”, подчерта министърът.

Той посочи, че има и други механизми за подобряване на демографската картина в държавата като насърчаването на заетостта и селективната имиграция на млади хора.

В отговор на въпрос вицепремиерът Христосков увери, че застраховането за пенсия не може да бъде панацея за пенсионната системата.

„Това е една допълнителна възможност за повишаване за заместващите доходи“, поясни министърът.
Той уточни, че основен източник на пенсии и обезщетения за хората си остава Държавното обществено осигуряване.

По време на посещението си в Българо-германския център за професионално обучение (БГЦПО) в Пазарджик министър Христосков подари на директора на институцията снимка от 1992 г.
На нея министър Христосков в качеството си на заместник-министър на труда и социалните грижи и федералният министър на вътрешните работи на Федерална република Германия Рудолф Зайтерс подписват протокол, с който Германия отпуска 30 млн. марки за изграждане на българо-германски центрове за професионално обучение в България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 йордан

    0 0 Отговор
    уникално
    вдигаме цената на тока за да вдигнем нивото на помощите

    подпомагаме с 325 лева засегнатите от наводненията
    социалните работници първи оказват помощ на пострадалите
    има механизми за подобряване на демографската картина
    хвала г-н Христосков

    ама и вие сте една картинка
  • 2 Сиси Вълкова

    0 0 Отговор
    Бойко, не помниш ли когато февруари бабите излязоха по улиците на София разплакани със сметките си за ток!? Когато полицията биеше народа ни, а младежи се САМОЗАПАЛВАХА в знак на протест!? Накъде повече искаш да вземеш от българите?!
    Само АТАКА ще намали цената на тока, като върне енергетиката в български държавни ръце и ще даде достойни старини за майките, бащите, бабите и дядовците ни!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове