21 Декември, 2014 18:19 886 0

БСП поиска цялостен анализ на пенсионните фондове

  • бсп-
  • пленум-
  • заседание-
  • националния съвет-
  • михаил миков-
  • янаки стоилов-
  • пенсионните фондове-
  • промени-
  • пенсионната система-
  • опозиция-
  • мнозинство-
  • мая манолова-
  • конституционния съд

Правилно останахме в опозиция, заяви на днешния пленум на партията лидерът Михаил Миков

БСП поиска цялостен анализ на пенсионните фондове - 1
Снимка: Пресцентър БСП

„Категорично се потвърждава верността на нашето решение да останем в опозиция, защото новата власт замрази социалните плащания на 14 социални групи, рязко се влоши фискалната позиция на страната, увеличи се правителственият дълг.” Това каза по време на заседание на НС на БСП председателят на левицата Михаил Миков.

Той прогнозира, че се очертава една година на икономическа стагнация, което несъмнено ще се отрази  на икономическото и социалното положение на българските граждани. „Очертаха се няколко законодателни инициативи на новото правителство, които показват намерения за реваншизъм - Законът за МВР, Законът за Сметната палата. Това показва и желание за бързо овладяване на властови позиции в контролните органи и структурите на МВР и ДАНС”, категоричен бе Миков.

Председателят на БСП припомни, че е било отхвърлено внесеното от БСП предложение за въвеждане на прогресивно подоходно облагане - една от основните позиции, с които социалистите застанаха пред избирателите. „Всички наши предложения по бюджета на социалното осигуряване, НЗОК и по републиканския бюджет, включително с идеите, които имаше „БСП – лява България“ за намиране на приходи и преструктуриране на приходната част, бяха отхвърлени в пленарна зала”, възмути се лидерът на левицата.

Михаил Миков очерта тенденция за 43-тото НС: когато не достигат гласове за предложенията на мнозинството, те са подкрепяни от ДПС. „Имам предвид най-вече решенията за прогресивното подоходно облагане и предложенията, свързани с пенсионните фондове”, обясни той и заключи, че досега нито едно предложение на левицата не е прието от управляващите.

В началото на пренума Мая Манолова предложи БСП да сезира Конституционния съд за пенсионните осигуровки, дори евентуално да ги атакуват съвместно с Реформаторския блок.

Пенсионните промени на управляващите предизвикват обществено напрежение. Такова заключение направи председателят на БСП Михаил Миков след заседанието на Националния съвет на партията днес. Това е и причината ръководството на социалистите да одобри позиция за промените в Закона за бюджета на НОИ.

„Проведохме обстойна дискусия по последните промени в пенсионната система и НС на БСП подкрепя приетото решение за временно спиране на увеличението на възрастта за пенсиониране, но не приема увеличаването на трудовия стаж”. Това каза пред журналисти зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов. Той заяви, че НС на БСП възразява срещу вземането на решения по отделни важни елементи на пенсионния модел без широка професионална и обществена дискусия. Стоилов обясни, че в позицията си от днешния пленум предлага да се направи цялостна оценка на въведения преди 15 години пенсионен модел, обръща внимание и на ролята на държавата за поддържане на солидарността - за осигуряване и гарантиране на пенсиите на всички български граждани. „Настояваме за анализ на състоянието на пенсионните фондове”, добави Стоилов.

Той каза още, че  за целта БСП предлага в Народното събрание да се създаде временна комисия, която да проучи финансовото състояние на пенсионните фондове и ефективността на надзора от страна на Комисията за финансов надзор. „Предлагаме на ПГ на „БСП – лява България, да прецени политическите, икономическите и конституционните последствия от приетите законови  промени и да предприеме следващи инициативи и действия”, обясни социалистът. Стоилов добави, че  НС на БСП възлага на ресорните съвети в срок до 1 месец да внесат предложения за реформа на пенсионната система.

Зам.-председателят на НС на БСП Бойко Великов обясни, че  в съответствие с устава на БСП, всяка година НС взема решение за размера на членския внос. „Тази година предложихме една прогресивна скала за плащането му в зависимост от месечния доход, който получават нашите членове”, обясни Великов. Наложило се и допълнително решение, свързано с 10 % членски внос, внасян от всички социалисти, които са на публични длъжности. „Целта е да увеличим значително събираемостта на членския внос и явното заявление, което трябва да се направи от социалистите чрез него”, обясни  Великов. Той обяви, че през месец януари заседанието на НС на БСП трябва да приеме мерки за политическо и организационно  укрепване на партията.

Михаил Миков съобщи още, че на заседанието на НС на БСП са разгледани въпроси предимно от организационен характер. Приет е бюджетът на Националния съвет за 2015 г.  Друг акцент на разискванията са били приключилите 12 отчетно-изборни конференции в различни общински организации. Председателят на БСП припомни, че остават да бъдат проведени още 8, а до момента има около 40% нови председатели и членове на общинските съвети. Приет е и правилник за функциониране на Младежкото обединение в БСП.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове