Last news in Fakti

12 Май, 2015 15:09 1 234 0

КЗП засилва контрола над туроператорите

  • кзп-
  • контрола-
  • туроператорите

Комисията открива приемни за сигнали на граждани на плажа или крайбрежните ивици

Комисията за защита над потребителите (КЗП) предвижда засилен контрол на туроператорите, съобщи на пресконференция днес председателят на регулаторния орган Димитър Маргаритов. На нея присъстваха и членовете на КЗП - Константин Райков и Константин Арабаджиев.

По думите на Маргаритов, комисията няма да почива в следващите 4 месеца и ще работи активно в няколко определени насоки. Обект на проверки ще бъдат заведенията за хранене и забавления, по-специално местата за настаняване в тях, тъй като има редица констатации на случаи, в които се засягат правата на потребителите. Ще бъдат извършени и превантивни проверки в средствата за подслон и местата за настаняване. Инспекциите ще бъдат за наличие на категоризация на обектите и за съответствие на предоставяните от тях услуги с дадената им категория. 

Комисията ще обърне и специално внимание на това, договорите на туроператорите да бъдат изчистени от неправомерни клаузи. Някои от констатираните нарушения са свързани със срока за рекламиране на туристическият продукт, като той е сведен от регламентираният 14, на 7 дневен. Също така, някои от туроператорите се опитват да се освободят от отговорност, ако поради независими от тях причини, срокът на пътуването се отмени или бъде променен, съобщиха от КЗП.

Маргаритов призова потребителите да са по-бдителни, когато резервират своите почивки и да се уверяват в автентичността на туроператорите, т.е. дали са вписани в регистъра към Министерството на туризма (МТ) и дали са си платили съответните застраховки. В момента КЗП разглежда общите условия на над 50 туроператора у нас, като до момента са разгледани 25 от тях.

През летния сезон ще има и масирани проверки на атракционите и аквапарковете, съвместно Българска Агенция по Безопасност на Храните (БАБХ), Дирекция за национален строителен контрол и Министерство на туризма.

От началото на месец юни, за потребителите ще бъдат открити и приемни на открито във всички черноморски курорти и големите градове. В тях гражданите ще могат да сигнализират на място за нередности. Те ще функционират през целият туристически сезон. По думите на Маргаритов, приемните могат да бъдат разположени в административните сгради, но идеята на КЗП е те да са на открито, на плажа или крайбрежната алея. От комисията съобщиха, че това всъщност не е нова практика, а точните адреси на приемните ще бъдат обявени допълнително. 

За периода от един месец, в който комисията е с нов състав, са получени над 1000 сигнала, които отговарят на средногодишният брой от над 15 хил. подадени сигнала от граждани. Извършени са над 3000 проверки, установени са над 300 нарушения, за които са били съставени и актове. Новият състав на комисията е разгледал над 50 случая за нелоялни търговски практики, а от пазара са иззети над 10 опасни стоки.

Най-много потребителите са се оплаквали от сектора на телекомуникациите и в частност мобилните оператори. В момента КЗП води разговори, има и колективни искове за това, да бъдат премахнати неустойките, които потребителите трябва да заплащат при предсрочно прекратяване на договорите с мобилните оператори. От КЗП съобщиха още, че с два от операторите са постигнали съгласие по този въпрос.

На следващо място по брой оплаквания от граждани е търговията на дребно и по-специално различните промоции и отстъпки които се правят от търговците. Маргаритов посочи, че често търговците, желаейки да привлекат клиенти в търговските си обекти, пускат подмамващи съобщения за промоции, които дори не съществуват.

Третият сектор с най-много жалби е финансовият, заяви Константин Арабаджиев. Това са най-често сигнали от клиенти на фирми за бързи кредити, както и за банки. КЗП призова потребителите да внимават при запознаването си с преддоговорната информация по даден кредит.

Арабаджиев посочи, че комисията комуникира с БНБ, като е изискан списък на всички банки и институции занимаващи се с кредитиране, за да бъдат проверени договорите и общите им условия за неравноправни клаузи. В период на няколко месеца това ще бъде свършено, заявиха още от КЗП.

Ще бъдат създадени пет специализирани помирителни комисии в секторите енергетика, водоснабдителни и канализационни услуги, електронна търговия и съобщения, транспорт, съобщи Константин Райков. Той поясни, че комисиите ще бъдат безплатни за потребителите и че срокът, в който комисията трябва да излезе с помирително предложение (след размяната на всички книжа: жалба, възражение, отговор на жалбата) е 90 дни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове