Last news in Fakti

4 Юни, 2015 15:38 831 0

Първанов направи совалка в Израел

  • първанов-
  • совалка-
  • израел

Посещение на Георги Първанов, президент на Република България (2002-2012) и председател на ПП АБВ, в Палестина и Израел

По покана на президента на държавата Палестина Махмуд Аббас на 02.06.2015 г. президентът на Р България (2002-2012) и председател на ПП АБВ Георги Първанов направи официално  посещение в Рамалла. По време на своята визита Георги Първанов и придружаващата го делегация проведоха срещи и разговори с висши членове на палестинското ръководство, а така също среща с ръководството и членове на Асоциацията за палестинско-българско приятелство.

В разговорите на Георги Първанов с президента Аббас, които протекоха в изключително топла и приятелска атмосфера, бяха обменени мнения за развитието на двустранните отношения и бе изразено желание за тяхното развитие и укрепване. Първанов подчерта, че сред политическите сили и обществеността в България съществува консенсус по въпросите за развитието на отношенията с Палестина, който намира израз в последователността и приемствеността на провежданата от всички български правителства политика. В тази светлина бе разгледано и предстоящото официално посещение в България на президента Махмуд Аббас през есента на тази година. Двамата събеседници споделиха убеждението, че то ще бъде нова важна стъпка в по-нататъшното развитие на двустранните отношения. Георги Първанов изрази готовност да съдейства за подготовката и успешното протичане на тази визита и по-специално организирането на българо-палестински бизнес форум между деловите среди на България и Палестина, а така също и за финализиране на двустранните споразумения и спогодби, които се очаква да бъдат подписани  по време на посещението. Георги Първанов информира своя домакин за обстановката на Балканите. Разменени бяха мнения и информация и по други важни въпроси на международното положение.

Георги Първанов  и придружаващата го делегация се срещнаха също  с члена на Изпълнителния комитет на Организацията за освобождение на Палестина и председател на Фронта за палестинска борба д-р Ахмед Маджаляни, на която бяха разгледани и възможностите за сътрудничество между ФПНБ и АБВ. На срещата със заместник-генералния секретар на Демократичния фронт за освобождение на Палестина Каис Абделкарим (Абу Лейла) и част от ръководството на партията, българските гости бяха подробно запознати  със ситуацията в Ивицата Газа и проблема с палестинските бежанци.  На срещата с председателя на комисията за международни връзки на "Фатах" д-р Набил Шаат, Георги Първанов бе информиран за възможностите за възобновяване на мирните преговори. С двамата палестински ръководители бяха обсъдени и други въпроси от взаимен интерес, включително възможностите за установяване на контакти на партийно ниво и размяна на представители на младежките организации на АБВ и съответните палестински партии.

В атмосфера на приятелство премина срещата на Георги Първанов и с възпитаници на български ВУЗ. На нея бяха разменени мнения за разширяване и укрепване на двустранните отношения. Зададени бяха въпроси за политическата обстановка в България, както и за възможностите на АБВ да съдейства за решаването на някои особено важни въпроси на отношенията между нашата страна и Палестина.

По време на посещението си в региона, Георги Първанов се срещна също с Шимон Перес - президент на Израел (2007-2014) и носител на Нобелова награда за мир. В разговора между двамата бяха разменени мнения по обстановката на Балканите и в Близкия Изток, по някои проблеми на глобалното развитие и други международни въпроси. Договорено по принцип бе участието на младежи от двете страни в мероприятия на Центъра за мир „Шимон Перес“  и на българската Академия за лидерство. Георги Първанов отправи покана към Шимон Перес за участие в научен форум в България с лекция по актуалните проблеми на световното и човешко развитие. Поканата бе приета с интерес, като конкретните дати ще бъдат уточнени допълнително.

Президентът Първанов се срещна и се представители на организациите на българските евреи в Израел.

В рамките на посещението, секретарят на НС на ПП АБВ Емил Кало  проведе среща с Хилик Бар, заместник-председател на Кнесета и Главен секретар на Партията на труда. В разговора бяха обсъдени възможностите за взаимодействие между двете леви партии.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове