Last news in Fakti

5 Юни, 2015 15:07 790 5

В РБ дискутират техни кандидатури за ръководството на БНБ

  • найден зеленогорски-
  • дискутират-
  • рб-
  • кандидатури-
  • ръководството-
  • бнб

Конкуренцията е хубаво нещо и това, че потенциално биха били издигнати и други кандидати, не трябва да плаши никого, заяви Зеленогорски

Дискутираме наши кандидатури, на Реформаторския блок (РБ), за ръководство на БНБ. Предстои на парламентарна група да бъде обсъждано. Конкуренцията е хубаво нещо и това, че потенциално биха били издигнати и други кандидати, не трябва да плаши никого. Това каза за БНТ Найден Зеленогорски, съпредседател на Парламентарната група на Реформаторския блок и заместник-председател на „Движение България на гражданите“.

Силно се надявам, че преди лятната ваканция ще има избран шеф на БНБ. Още повече, че малко закъсняхме според мен. От доста време искаме оставката на Иван Искров, добави още Зеленогорски.

Попитан за задължителното гласуване, той каза, че не е обсъждано в РБ и няма единна позиция, като добави, че както на референдума ще се задава този въпрос, така и  могат да се допитат ръководствата на партиите от РБ до своите членове и симпатизанти дали подкрепят идеята. Лично аз съм доста раздвоен по темата – идеята, че задължителното гласуване е хапче, с което ще излекуваме болната българска демокрация, е невярна, подчерта Зеленогорски. Той добави, че платеният вот не може да се спре със задължителното гласуване, а само вероятно ще намали цената на гласовете, като изрази позиция, че е работа на десетките институции на държавата да се справят с купуването на гласове, а не да се разчита само на промяна на вида гласуване. Държавата има достатъчно законова база и органи да се справи с купуването и с корпоративния вот, категоричен бе Зеленогорски, като каза, че в утвърдените демокрации задължителното гласуване е по-скоро изключение отколкото правило.

Осъществяването на едни избори трябва да стане нормална демократична процедура в България, а не да бъде война, обърна внимание шефът на Предизборния щаб на Реформаторите, и подчерта, че ако има нормална конкурентна среда в рамките на управляващата коалиция, не би трябвало след изборите коалицията да бъде разклатена.

Найден Зеленогорски отрече декларацията от седем точки на Патриотичния фронт да е ултиматум, който заплашва стабилността на управлението и добави, че вече са започнали да работят с ПФ по посочените проблеми като първата крачка е внесеният законопроект по Закона за гражданската регистрация, който вчера мина на първо четене през регионалната комисия и с който се спира възможността на един и същ адрес да се регистрират по 50-60-100 избиратели. Попитан дали ПФ биха напуснали коалицията, той отговори, че дори не иска да помислям за подобна възможност. Знаете, че ние се присъединихме към това управляващо мнозинство с изискването ПФ да бъде част от него, за да не зависим от политически сили, с които трудно бихме могли да си партнираме, подчерта Найден Зеленогорски.

Вярвам, че РБ ще направи единна регистрация за местните избори, добави Зеленогорски, и каза, че за кмет на София ще се обсъждат всички издигнати кандидатури, освен тази на Соломон Паси. Нормалната логика е всяка партия да прецени дали ще издигне кандидат, а на базата на социологически проучвания в София, Пловдив и Русе, а ако се наложи и в други градове, да се прецени кои са успешните личности и партньорства за изборите – само дясно-център или и с патриотичната ниша на места. Зеленогорски подчерта, че една себеуважаваща се политическа сила като РБ,с подкрепата на 100 000 избиратели в София, не може да не излезе със собствена визия за управлението на столицата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лале

    0 0 Отговор
    политически трикове и игрички ОТНОВО
  • 2 Иванина

    0 0 Отговор
    Да си дискутират, ама да направят и реален конкурс!
  • 3 Вили

    0 0 Отговор
    Хаде де. От кога ги чакаме тези кандидатури. Трябва да има все пак някаква надпревара на идеи и виждания, а не да ни се налага този Радев. Да си призная ми беше симпатичен в началото, но след като толкова арогантно се опитват да го налагат, вече не мога да го трая. Съвсем ясно е, че той е явно най-послушният и изпълнителен. Отново политиците се опитват да ни поставят в зависимот от тях като си назначават техни хора на ключови позиции във властта.
  • 4 Mist

    0 0 Отговор
    Нищо няма да стане с тоя конкурс. Реформаторите ще пуснат някой за масовка, достатъчно некадърен, за да изпъкне Радев и пак тяхното ще стане.
  • 5 Мелани

    0 0 Отговор
    Трябва да има реален конкурс за тази позиция, а не който се посочи с пръст и да се назначава.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове