Last news in Fakti

24 Юли, 2015 14:38 1 170 0

Депутат от ДБГ разиграва колегите си

  • депутат-
  • дбг-
  • подпише-
  • проекта-
  • конституцията-
  • димитър делчев

Има събрани вече 180 подписа

 Събрахме 180 подписа за промените в Конституцията. Това каза пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след като бяха внесени подписите за новия законопроект за промяна в Конституцията в деловодството на Народното събрание. Той уточни, че подписи под новите конституционни промени са положени от цялата парламентарна група на ГЕРБ, тази на Реформаторския блок, на Патриотичния фронт, ДПС. „От БДЦ се подписаха всички без един, който отсъства и е в чужбина. От АБВ има трима депутати, които са се подписали”, поясни той и подчерта, че така са успели да съберат 180 подписа.

Междувременно депутатът от РБ Димитър Делчев разиграва колегите си в продължение на часове, но все пак се подписа за конституционните промени.

Аргументите му да не подписва проекта за промени в Конституцията бяха аргументирани по съвест. Преди да подпише в началото на деня Делчев заяви: "Държа на единството, но новият законопроект е в посоката на съдебна реформа, която е недостатъчно радикална и за мен представлява отстъпление от това, което обществото очаква. Това, което подписахме като проект през май, беше отстъпка. Тогава подписах заради единството и консенсуса. Сега подчертавам - това не са радикалните мерки, от които съдебната система има нужда, каза още той като добави също, че като юрист не приема отпадането на явното гласуване и ограничаването на възможността да се сезира Конституционния съд".

След като положи подписа си Делчев заяви: "Сложих 180-ия подпис под новия проект за промени в Конституцията. Между първо и второ четене на поправките в Конституцията ще внесем отново предложение за явно гласуване във ВСС и за  възможността съдилищата да могат също да сезират Конституционния съд. Това заяви депутатът от РБ Димитър Делчев, който беше 180-ият депутат, подписал новия проект за поправки в Конституцията.  Той припомни, че на второ четене поправките ще се гласуват текст по текст".

Димитър Делчев беше категоричен, че не отстъпва от първоначалната си позиция срещу проекта като недостатъчно радикален за провеждането на всеобхватна съдебна реформа. Искам да дам сигнал, че не можем да се съгласим със занижаване на критериите за реформа, заяви той след внасянето на подписите.

Още вчера „Движение България на гражданите“ излезе с позиция, че предложеният проект не съответства в достатъчна степен на очакванията на обществото, но го оценява като стъпка в правилната посока. Днес Делчев добави, че не намира тази стъпка за достатъчно уверена.

В профила си в социалната мрежа той написа: "Положих 180-ия подпис в новото предложение за промени в Конституцията. Разговарях с госпожа Кунева, която е потърсена от премиера. Оставам на първоначалната си позиция за радикална съдебна реформа и приемам този законопроект като първа стъпка в тази посока, но недостатъчно уверена. Ще продължа да настоявам за дълбоки промени в съдебната система по време на обсъжданията на предложенията по-нататък."

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове