Last news in Fakti

11 Август, 2015 06:15 5 007 27

Заплатата стигна 1989 г. по покупателна способност

  • заплата-
  • пенсия-
  • стоки-
  • купуване

Покупателната способност на българина се е изравнила с тази през 1989 година. Поне ако за измерител се ползва средната заплата. Според изследване на Центъра за либерални стратегии това се е случило в края на миналата година и дори покупателната способност сега е с 2% по-висока. В момента средната заплата е 882 лв., а през 1989 година е била 274 лева, пише в. „24 часа”.

Изследването измерва количеството стоки и услуги, които може да се купят с дохода. Покупателната стойност на средната пенсия обаче е с 10 на сто по-малка в сравнение с 1989 г.

Тогава заплатата е стигала за близо 61 кг шол, а сега може да се купят над 110 килограма.

Да не говорим за цената на техниката и автомобилите. През 1989 година една пералня е струвала 500 лева, което се равнява почти на две заплати. Сега с една заплата може да се купи такъв уред, че и да останат пари за почерпка за новата придобивка.

Преди 26 години цветен телевизор се продаваше за 1000 лева. За да се сдобие с такъв, семейство трябваше да задели 4 заплати. Сега с една заплата и малко отгоре за същата цена може да се купи телевизор с 3D картина.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    0 1 Отговор
    Иихааа ! Голямото постижение на демокрацията!
    Ако измерят колко киловатчаса ел. енергия или гигаватчаса топлоенергия може да се купи 1989г. и сега, още 100 години няма да стигнем Тато.
  • 2 имуноглобулин

    1 0 Отговор
    Е вярно че телевизор струваше 1000 лв но зада го купиш трябваха 2000 ,както и че "лада"струваше 7-8хиляди но зада я купиш трябваха 20 хиляди или 20 години!!!

    Коментиран от #8, #9

  • 3 пинокио е от ПВЦ

    1 0 Отговор
    Къде е тая заплата 882 лв бе мошеници? В София? А извън София? Платените агенции си измислят всяка година, държавта отива на по зле, а заплатата расте ли расте....., със 150 лв всяка година!
    Това е пълна лъжа!
    Едно време по соца имаше един виц, който е валиден и сега, то и без това същите хора ни упраляват:
    Аз ям 1 кебапче, шефа яде 9 кебапчета, значи СРЕДНО по 5 кебапчета на човек...... :)
    За да се вдигне заплатата от нищото означава, че "шефовете" много са КРАЛИ и ЯЛИ, ама не кебапчета!
    Комунистите се усетиха и си купиха и сайтовете, манипулацията да е пълна!
    Кво ми гледате ШОЛА, като тока и водата бяха БЕЗ ПАРИ!
    Или сте прости или сте ПЛАТЕНИ, просто се отваращавам от лизачите, най вече в нета.
  • 4 ussr

    1 0 Отговор
    Такава заплата само в София...Другаде наполовина!!!
  • 5 БаХуРа

    1 1 Отговор
    Хахахааха по голяма глупост не бях чел скоро !!!!!!!!!! Вие луди ли сте да сравнявате по цена на техниката през 1989 и 2015 ? Знаете ли колко е струвал един нов лаптоп 1989 ? Колкото едно жилище а сега се намират нови и за под 500 лева ! Ами един мобифон през 1989 ?
  • 6 само селяните карат хонда

    1 1 Отговор
    тая статия е пълна боза и лъжа не е вярно просто сме си бедни и сега и тогава това е пълна заблуда и лъжа че нещо се е променило няма такова нещо в Германия или Холандия или някоя нормална страна какви заплати пенсий детски и майчинства взимат все пак замислете се пак сме си на дъното дори странни като Сърбия ни минават
  • 7 onq s konq

    1 0 Отговор
    Добре е вместо да се роптае,да се разбере че посочената цифра е ориентир за докраждане/надписване,рушвети и т.н./ ако някой е отдолу!
  • 8 Помнещ

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "имуноглобулин":

    Искам само да вметна за тези знаячи, които не са живели при соца или са ходили под масата по това време. Мога съвсем схематично да ви съобщя, че цените на стоките от първа необходимост бяха В МНОГО ПЪТИ под тези на стоките сега. Изброявам само като позиции: хляб, колбаси (от месо!!!), нафта, бензин, билет за градски транспорт (2 ст., с увеличението - 3 ст.!!!), мляко и млечни производни, ток, вода, парно. А що се отнася до средната заплата - махнете я тая София от статистиките и я отчитайте в отделни класации, защото наистина тази цифра е само мечта за огромна част от работещите в провинцията. Иначе със сигурност алчните ни управници ползват подобни статистики и живеят с усещането, че едва ли не са спасили Бг народа и че нещата вървят много добре и в правилна посока. Нищо подобно господа! Народът мизерства, боледува, грабят го и мре както никога досега в историята на страната, след 44 година.
  • 9 Тони

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "имуноглобулин":

    Да, ама телевизор се купува един път в живота, Лада по-рядко, а всеки месец ползваш вода и електроенергия.

    Коментиран от #20

  • 10 СОМАТ

    0 1 Отговор
    БаХуРа , !!! " Знаете ли колко е струвал един нов лаптоп 1989 ? Колкото едно жилище а сега се намират нови и за под 500 лева ", много хубаво сравнение си направил! Ти прецени на какви пари бяха жилищата и сега можеш ли да си купиш въобще жилище като наемен работник. А това за заплатата въобще не е истина
    1. Реално безработицата надвишава 35-40%
    2."Средна заплата" , между баба Пена чистачката и Велизар Шаламанов/ условно/ е 900лв. Но 4 баби Пени не могат да си купят това , което ще си купи горецитирания.Това прави ли ги по- богати от 88г?
    3.Повишавнето на средната раб заплата в България става по следния начин- Съкращаваме баба Пена и средната заплата става 1800лв!!! Това е стандарт!!!
    Ако имаш 2 грама мозък, надявам се си разбрал какво ти говоря!
  • 11 Batman

    1 1 Отговор
    Извинявайте ама не вярвам на глупостите написани в тази статия, защо не кавете нещо за минималната заплата колко хора вземат 882лв в България?Май не са повече от тези с минималната, тези статистики нещо недостоверни ми изглеждат трябва да се увеличи заплатата това е истината.
  • 12 бай хой

    0 2 Отговор
    Вземете я изтрийте тая статия...крайно време е тоя норд да прогледне и да се ВДИГНЕ!!!!!
  • 13 Иво

    2 0 Отговор
    За тия дето много знаят-

    живях и в онова време и го помня - не че сега е добре, ама и тогава не беше добре.Имаше за 'богопомазаните" - Да купиш лада - 15 години и 8 000 лева = 40 средни заплати. Апартамент = 16 000 лева = 80 заплати
    Кучешка радост в магазина - 4 лева, луканка само по празници и ако си гъст с продавача. Банани на показните магазини ( няма да обяснявам ) само по коледа след неколкочасово редене на опашка. На екскурзия максимум до ГДР - то, ако си по - висш от партиен член. Здравеопазване и училище без пари , ама само на хартия. Давам пример - влизам в болница по онова време и ме третират като животно, плащаме си на ръка и започват да ме обгрижват като принц. Така че стига сте ревали платени червени. Помним онова време и заради вашите деди и бащи сме на това дередже. Заради тях и заради нас, че ви търпим.....
  • 14 бай хой

    1 0 Отговор
    Вземете я изтрийте тая статия...крайно време е тоя норд да прогледне и да се ВДИГНЕ!!!!!
  • 15 До Иво

    1 0 Отговор
    Иво, на чугун акъл не можеш да налееш, хабиш се напразно!
  • 16 mmmm

    2 0 Отговор
    Дано някой да припомни защо по онова време имаше пари ...
    Защото нямаше какво да си купиш.
  • 17 тито

    0 0 Отговор
    Сбогом България, отивам в София
  • 18 гост

    0 0 Отговор
    Цените на храните сигурно са по евтини от 89-та
  • 19 пионерчето

    4 0 Отговор
    И аз съм живял по времето на соца, хванах му края, помня всичко много добре.
    Колкото и някои да ги хваща носталгията, по соца българите бяха екстремно бедни, просто всички бяха бедни и за това се създаваше чувството, че всичко е наред.
    Заплатите бяха 250 лв, кисело мляко 23 ст., прясно 30ст, хляб не помня, около 10-20 ст., бензина май към 8-15 ст. за литър. Хубав шоколад на Нестле струваше 3 лв!!! Това го помня, защото ми подаряваха такъв за рождения ден. :)
    През останалото време, ако случайно пуснат по магазините - Кума лиса и тва е.
    В магазините нямаше нищо, млякото свършваше до към 10 сутринта и тва е, после няма. Иначе сирене и кашкавал бяха към 5 лв, но се намираха трудно. За банани да не говорим, банани може да се каже, че само съм опитвал 1-2 пъти, тва е.
    Нови, но супер дървени коли, чупещи се и харчещи много. Колите бяха скъпи, 6400 лв струваше Москвич, а лада към 8000 лв, но за Лада се чакаше над 20 години, за Москвич към 10 тина.
    Корекомите бяха, като някакъв сън.
    Ел. техниката пък беше мечта, намираше се трудно, нямаше резервни части за нищо, нямаше дори батерии, примерно тези от 4,5 В. Купуват ти играчка от СССР или ГДР и като и свърши батерията само си я гледаш.
    Помня, че баща ми ходи за акумулатор на Москвича до Пазарджик, някакви бутилки носи за подкупи, голям зор беше да се снабди.
    Говоря за 80-те и 90-те години.
    Нелепо е да се говори за покупателна способност, защото по времето на соца парите не бяха толкова важни, а какви връзки имаш и с кой, иначе ако нямаш връзки трябва да плащаш доста повече от редовната цена, да буташ рушвети, да чакаш и това за един хладилник или пералня, които се взимаха с години чакане и усилия, просто не искам да се спомням за това време.
    Даже и маратонки адидас, които се правеха в Българи се взимаха с много големи връзки, подкупи и чакане.
    И преди и сега сме бедни, с тази разлика, че сега може да избираме къде да живеем, а преди бяхме закрепостени.

    Коментиран от #24

  • 20 имуноглоболин

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Тони":

    "Тони" нямаш идея колко си прав? " телевизор се купуваше веднъж в живота " защото нямаше пари за повече и се ремонтираха старите !Кой на днешно време ремонтира стар телевизор! "Кола по-рядко "Живота ти не стигаше да ти излезе вноската !1500 лева /не знам колко заплати са /стояха по 20 години в ДСК без, лихва защо? А що се отнася до тока и водата си абсолютно прав !Ползвахме ги всеки МЕСЕЦ пи това по няколко пати /КОГАТО ДОЙДАТ/ Сега какво е ток и вода на разположение по цял ден -с една дума разглези се тоя народ!
  • 21 mmm

    1 0 Отговор
    Всички с носталгия по Бай Тошово време задължително да прочетат коментара по-долу на 'пионерчето:
    Много точно описва точно какво представляваха онези времена. Даже е пропуснал да спомене за режима на тока - където по 2 часа нямаш ток у дома.
    Точно така беше всичко и не беше никак приятно
  • 22 СамоСелянитеКаратБМВ МустангаЕномерЕдно

    0 0 Отговор
    Пионерчето го е казал съсвесем точно. Просто няма какво повече да се допълни.
  • 23 пионерчето

    2 0 Отговор
    Благодаря за одобрителните коментари на всички! :)
    Приятно е, човек да си припомни детството. ;)

    Благодаря на mmm за напомнянето за режима на тока....., ех колко хубаво беше да спре тока, идилия, сядахме около масата си светихме с газена лампа, която баща ми донесе от ГДР. Майка ми намери с много усилия газ за газови лампи, свещите бяха също трудни за намиране. Имахме една акумулираща печка, на която се топлихме със сестра ми. Разказвахме си разни истории, играехме на разни игри....... :)
    Усещането беше, че живеем в концлагер. Зимата беше много кофти, а най хубавата страна на режима беше, че ни пускаха по рано от училище заради тока, с който се съобразяваха всички.
    Баща ми търсеше акумулатор за ЮНОСТА, черно бял телевизор, който изяде много бой, защото прекъсваше от време на време. Баща ми не е много оправен и не можа да намери, но съседа се хвалеше, че гледал новините на акумулатор. :)
    Всяка есен хората си приготвяха зимнина, почти масово хората гледаха, къде по села, къде по лозя плодове и зеленчуци, които тогава циганите не крадяха, както сега, поне милицията биеше здраво, май това е едно от малкото хубави неща.;)
    Август всички печем чушки с чушкопеците. Всичко се складира за зимата, кисело зеле, компоти, какво ли не.
    Дрехите бяха еднотипни и пак се купуваха с връзки, нямаше никакво разнообразие, ако въобще се намерят някакви, за това повечето хора си шиеха сами дрехите или ходиха на шивач за да са в крак с модата. :)
    Не сме живели в мизерия, но живота беше твърде скромен, в сравнение със Запада сигурно е беден.
    А в сравнение с живота сега, не сравнявам цените, мисля, че сега живея много по добре, но това е за сметка на много усилия и време. Определено заплащането на труда в България сега е твърде ниско и не отговаря на реалните потребности на всеки нормален човек.
  • 24 Бате Цецо

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "пионерчето":

    Описваш нещата изключително точно и изчерпателно.
    Само ще направя няколко малки корекции за цените през 1988-1989г.
    бензин А93 - 1 лв./л
    хляб добруджа/бял - 30/40 ст. за килограм (самун), но като го слижиш на кантара 900-930 гр.
    И аз имах вноска от 1500 лв за Лада години наред, така и не я дочаках. А те - Ладата 2107 струваше около 9000 лв., а 2105 беше 8000+ лв.
  • 25 ккк

    0 0 Отговор
    Не всичко е пари,както пееше Лили Иванова. В социализма може да не е ималто стоки като сега,НО ХОРАТА БЯХА ПСИХИЧЕСКИ ЗДРАВИ И ИМАХА МОРАЛ, за огромна разлика от сега.За децата и учениците ,да не говорим- няма народ по-пропаднал морално и дуХовно от нашия,от което следва ,че българите просто са непригодни да живеят в свобода и демокрация.И нещо друго -сегашната власт краде десетки пъти повече от колкото оная,комунистическата,заклеймена като чудовищна .Преди имаше лагери,сега народа просто му се прилага геноцид ,тотален -разликата е никаква.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Роден през 1997

    0 0 Отговор
    За тия, които разправят колко било зле преди 89.
    Роден съм през 1997 , нито помня 90 те години, а за социализма няма смисъл да говорим. За много хора на моите години (независимо дали имат положителна или отрицателна оценка за онова време) и известно, че по време на соца е било забранено да се носят къси поли. Последните, обаче 1 - 2 години бях забелязал, че по филми и снимки ( главно през лятото) от онова време имаше много момичета, които свободно си носеха къси поли, а и наскоро бях попаднал в интернет на модата в СССР през 70те и резултатът беше същия. Искам да ви попитам какво гарантира, че вашите приказки за режими на тоци и други подобни са истина, а не поредната пропаганда ( като това за късите поли) .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове