Last news in Fakti

11 Август, 2015 08:44 29 984 32

Истината за смъртта на 14-те войници остава скрита

  • истина-
  • смъртта-
  • 14-те войници

Навършват се 20 години от трагедията

Навършват се 20 години от смъртта на 14-те войници от поделение на Транспортни войски, които загинаха при катастрофа на Околовръстния път на София на връщане от строителен обект към базата им в "Обеля".

Истината за инцидента остава неясна. Председателят на комитета на родителите на загиналите и пострадалите в казармата Юлия Симова не вярва, че виновните за трагедията ще бъдат наказани:

За съжаление, още в началото делото беше смачкано. Три пъти то беше възобновявано, но виновни за смъртта на 14-те български момчета няма. Явно е, че паметта ни е много къса и не се отдава почит на тези 18-19-годишни момчета , които отдадоха живота си за България. Аз искам да спомена техните имена, да си помислят хората, да ги споменат и, евентуално, да ги запомнят. Това са лейтенант Вълчев, ефрейтор Юлиян Тодоров, Валери, Румен, Стоил, Павел, Даниел, Лальо, Ботьо, Андрей, Венцислав, Георги, Венцислав, Йордан. Това са момчета, които изпълниха своя дълг към държавата, но държавата не опази техния млад живот.

Родителите на загиналите войници ще се съберат пред паметника, издигнат в тяхна чест на бул. „Околовръстен път“ в София, заяви Симова за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“:

Тези 14 български войници и те сирачета, които познават бащите си само от разказите на близките им и от снимките. Досъдебното производство още в началото беше размито, не беше направена транспортна експертиза, имаше безброй хипотези – от техническа повреда до  заспиване на шофьора, до прилошаване, до неравност в пътя, но това бяха все версии, за да могат да се размият истинските причини.

Всички улики са били унищожени. Нито един от свидетелите на инцидента не е дал смислено обяснение, допълни Симова.

Като основна се споменава версията за удар на камиона в трактор, след което се взривил и момчетата загинали в пожара. Имаше и версия за стрелба по камиона.

В случая беше намесено името на Иво Карамански.

Преди 20 години на днешния ден военни полицаи спират пред дома на Атанаска Ванкова в Монтана. Съобщават й, че със сина й Ботьо Шарков е станала катастрофа, става ясно от репортаж на bTV.

„Аз самата се усетих, че е станало нещо. И аз припаднах и после вече разбрах, че са изгорели децата и така... Ходихме до София, видяхме ги... Всяка една майка си влезе по отделно, та си ги видя...".

По-късно разбира, че по камиона е стреляно, но нищо повече, защото разследването започва няколко пъти и не стига доникъде:

"Никой ти не казва истината. До днешен ден не сме разбрали какво е станало. И вдигнахме ръце вече. Много ми е мъчно. Той има две дечица."

В деня на трагедията децата на Ботьо са малки момиченца. Днес са омъжени със свои деца. Помнят го само от снимките и старите видеокасети.

Едната дъщеря Атанаска и съпругът й сами правят опит да разкрият мистериозните причини за катастрофата.
"Във всеки един документ пише различно, не можем да хванем лъжата откъде е. При нас, в нашите документи пише, че било стреляно с огнестрелно оръжие, в други документи пише, че камионът - ЗИЛ-ът - се е взривил в някакъв трактор", казва Любо Ангелов. 

През 1995 година, само по данни на Комитета на родителите на загиналите и пострадалите в казармата, които Симова нарече „непълни“ са загинали 40 войника. През 1996-97 година държавата е взела решение за отпускане на средства за децата на загиналите войници, но с времето практиката е преустановена. Миналата година родителите на загиналите са получили по 65 лева помощ за Рождество и Нова година. Получават и по 111 лева наследствена военноинвалидна пенсия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Nikolay Tsonchev

    15 4 Отговор
    Много тъжен спомен- вечна им памет на войниците.
    Хора тук някой крие истината-не може камионът -Газка да се запали и избухне от самосебе си дори и при челен и страничен удар- резервоарът е зад кабибината.Тук е стреляно първо с огнестрелно оръжие - има следи от дупки от към шофьорската врата след това може би и с гранатомет.Никой не каза кво прави Карамански наблизо -уж бил помагал.Имам чувството че тези момчета са били свидетели на нещо и някой е направил така че никога нищо да не кажат-КЪДЕ Е ДЪРЖАВАТА -НЯМА ДЪРЖАВА

    Коментиран от #2

  • 2 Гост

    5 14 Отговор

    До коментар #1 от "Nikolay Tsonchev":

    Видели са извънземни и са ги обстрелвали с космически кораб!!!
    Не мога да разбера какво чудно има да се запали ГАЗ-ка? А ти от къде видя следите от куршуми по камиона и как разбра, че е стреляно с гранатомет?
    Абе хора, защо не си пиете хапчетата и не приемете, че освен конспирация има и случайности???
  • 3 свидел

    10 4 Отговор
    За съжаление тези войничета бяха в неподходящото време на неподходящото място.
    Някой явно беше решил да очисти Карамански на това място. ( то е удобно за засада). За съжаление куршума удря шофьорчето. Дали е бил смъртоносно ранен или по инстинкт свива и забива камиона е друг въпрос.
    Родителите му кремираха тялото на другия ден още преди да се изследва за следи от куршуми.
    Шофьорската врата, по която имаше дупки (вероятно от куршуми), пък обиколи 15 експертизи по света и у нас и накрая изчезна някъде.
    Още от самото начало от най-високо държавно ниво се замитаха следите. Всички които сме живели по онова време знаем защо.
    Карамански вече беше нарочен за отстрелване. Въпроса е само дали атентата е бил организиран от службите или от други мутри контролирани от тях.
    Както и всички ние, така и тези момчета са просто жертва на мутренския преход.
  • 4 Nikolay Tsonchev

    7 4 Отговор
    На ГОСТ
    Сега Госта -дупките от куршумите ги видя половин България щот ги излъчваха неколкократно - за случайностите дет говориш -просто ги забрави щото все един би оцелял.Ударната вълна причинила смъртта им е била силна иначе дори и горящ човек би намерил начин да се спаси-и да скочи поне от камиона.
    Това са причинно следствените връзки младежо.....

    Коментиран от #13

  • 5 ак47

    5 1 Отговор
    Изключително ЛИЦЕМЕРИЕ е липсата на адекватно разследване на случая от страна на комунистическите сатрапи, които създадоха мутрите за да си разпределят териториите и да държат хората в страх.
    България отдавна няма армия и военни, които да милеят за родината и да пазят честта на армията иначе отдавна щяха да изправят простите мутри на военен съд и да ги осъдят на смърт или до живот!
    Всеки, който стана свидетел на "прехода" знае за случката. Мутрите правеха каквото си поискат, стреляха се трепиха се, постоянно имаше бомби. Комунетата им дадоха пълна свобода на действие само и само да им снасят парите от дрога, проституция и други далвери, раздадоха им пари и мутрите решиха, че са най великите.
    Шефовете на същите тези мутри днес са на ръководни постове във властта и полицията, което прави разследването невъзможно. Ако някой се разпее ще убият на часа.
  • 6 рпг7

    9 5 Отговор
    Единствено гранатомет може да взриви така газ-ката.
    Иначе при катастрофа и да се запали колата, щяха да се разбягат войничетата.
    И ние сме били в казармата и знаем!

    Коментиран от #7

  • 7 ак47

    6 4 Отговор

    До коментар #6 от "рпг7":

    Прав си! И аз за това си мислех, имаше доста случаи, когато мутрите използваха гранатомет!
    Най вероятно някой е стрелял по Карамански с РПГ, но е улучил камиона.
    Почти е сигурно, че колата на мутрата е имала някаква броня и за това са изплзвали гранатомета.
    Това е още един пример за мафиотското управление на България! Българи се управлява от Мафия и това е поредното доказателство, за това и го прикриха.
    Интересното е, че не се намери доблестен военен, който да потърси възмездие, просто на военните не им пукаше, както и днес!
    Хората над мутрите са тези, които стоят и над армията и цялата държава, като цяло.
  • 8

    5 0 Отговор
    Това със сигурност не е пътен инцидент, жалко за момчетата, светла им памет......
  • 9 тони

    8 0 Отговор
    Забравяте, че едно войниче оцелява, но отказва да говори - Кръстьо Дунчев
  • 10 Тодор

    6 0 Отговор
    Явно на истина е било потулено, след като дори не съм бил чул за това!
    Поклон пред паметта им, жал ми е за тях, нека да почиват в мир !!!
  • 11 ххх

    4 0 Отговор
    Помним случая...
    Жалко и пак жалко за младите момчета. Лека им пръст, дано почиват в мир..
  • 12 Др Гл

    4 0 Отговор
    Светла им памет ...
  • 13 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Nikolay Tsonchev":

    И със 100 ника да пишеш, пак си личи, че си параноик и никога не си виждал какво причинява гранатомета!!! А камиона е ЗИЛ, не ГАЗ!!!
    Както и да е, писнало ми е от невежи последователи на конспирациите!!!
    Жалко за момчетата! И след 20 години, спомена за нелепата им смърт не избледнява!!!

    Коментиран от #15

  • 14 Nikolay Tsonchev

    8 4 Отговор
    Виж сега ГОСТ ЛИ СИ - айде стига спекулира с темата –аз казах МОЖЕ БИ гранатомет защото пораженията наподобяват точно взрив с мощна ударна вълна –само по този начин може да бъде поразена голяма група хора и да се запали камиона мигновено.Личи си че си босичак относно оръжейните систиеми и боеприпасите за тях.Щот гранатомета има и осколочно фугасна граната –ако изобщо знаеш ко значи туй .Това със запалването на камионите и избухването на резервоарите им го има само по холивудските простотии с които са ти промили вътречерепното празно пространство

    Коментиран от #18

  • 15 ак47

    3 5 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Пич, много хора споделят въпросната "конспирация", аз помня също снимките по вестниците, нямаше никакъв трактор, помня и войните между мутрите и висаджиите, сикаджиите, аполо и болкан, най различни мутри от всякакъв калибър се гърмяха, като за умряло! Такива бяха времената и беше нормално! Нямаше обществено мнение, хората бяха с промити мозъци и не можеха да разберат какво става. Мутрите, както и днес са имунизирани срещу всякакъв съд и присъди, айде кажи, че не е така?!
    Такива са фактите!
    Момчетата, които загинаха под обстрела на мутрите, но какво значи някакъв автобус с невинни млади хора срещу организираната престъпност на Държавна сигурност и ЦК на БКП?
    Сигурно Партията го е отчела, като грешка, за това и повечето изроди, които те създадоха ги избиха, както екзекутираха и Карамански, който си е най обикновен спортист превърнат в страшилище с помощта на службите.
    Хората ги беше страх, военните също, безразличието и нихилизма беше взел връх, не знам, но повечето хора бяха, като хипнотизирани от "новото време". Как си представяш един народ мачкан и унижаван 45 години, без самочувствие, без самозънание, без гражданско общество да се надигне и да потръси отговорност.
    Истината е, че хората се нас.раха от страх, само при вида на борчетата с черни котюми и черните джипове, носеха се легенди, комунистите превърнаха претъпността, като форма на държавното управление.
    Другарите си мериха пишките с това, кой повече мутри ще събере да контролира бизнеса.
    Мутрите смачкаха малкия и среден бинзес, за да остане в ръцете на определни хора близки до Партията и службите за сигурност. Тези, които успяха да направят нещо им го взеха принудително, със сила, с отвличания и заплахи!
    Така тръгнаха нещата и продължиха до краха, към края на 90 години.
    Комунетата откупиха държавата на килограм и сега си гледат кефа и парите.
    Хората бяха толкова зле, че се чудиха от къде тези прости и необразовани "борчета" имат толкова пари за чисто нови БМВ та и Мерцедеси и могат да си позолят да водят толкова разточителен и охолен живот.
    Е сега на всички ни е ясно, кой, какво и как, ама тогава беше още кървава и мътна.

    Коментиран от #22

  • 16 хааааа

    3 0 Отговор
    Ако го напишеш в сегашно несвършено време - ще е още актуално!
    Нищо не се е променило от тогава!
  • 17 иско

    3 3 Отговор
    Nikolay Tsonchev, не може бате всички са сме мега сдухани и да разбираме от гранати, рпг и всякакви там военни играчки! Беше конспирация 100% Но и с романите на Хрсито Калчев недейте да прекалявате.
    Мир на праха на невинните бойци! Само това мога да кажа.
  • 18 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "Nikolay Tsonchev":

    От Юпитер си личи, че неграмотния си ти!!! А дали съм босичАк или ми е промито нещо, това точно ти нямам как да разбереш, защото си нагъл, за да ползваш подобна трагедия пишейки пошли, некомпетентни и гротескни лъжи!!!
    Накрая ще ти кажа, че точно от теб съм виждал и ползвал повече оръжия и системи и то не само в казармата!!! За това си ми смешен с глуповатите си разсъждения!!!
  • 19 неКазвам

    3 1 Отговор
    На борда са били 15 войника, 14 загиват и един оцелява, но защо никой не се интересува къде се намира и да бъде разпитан, за да каже наистина какво се е случило, или е изпратен в чужбина с "червено" куфарче за да си мълчи и да скрие истината, че настоящи полицай са охранявали престъпник като караманси и всички знаете как стреляха мутрите наляво и на дясно през тези мътни години
  • 20 Nikolay Tsonchev

    3 4 Отговор
    ГОСТ-най учтиво те помолих да не спекулираш с темата повече .Лесно е да се ръсят обиди анонимно-личи си че дори не си и служил в армията щот иначе щеше да имаш малко уважение към мнението на другите.
    "Хвалу и клевету приемли равнодушно и не оспоривай глупца"- Пушкин го е казал ма ти от Юпитер едва ли ще схванеш че си много далече в заблудите си
  • 21 ФАН

    0 5 Отговор
    Ми прочетете книгата на Георги Стоев той там си казва точно кое как е.... Полоковник от ДС подтикван от Крамански стреля по камйона 1 коршум пробива резервоара и друг го одрасква и така се запалва...
  • 22 чичо пичо

    2 4 Отговор

    До коментар #15 от "ак47":

    Точно така, много точно казано приятелю. И аз това говоря постоянно на, които леят сълзи по комунизма, ДС и БКП. Така и не разбраха, че комунистите разграбиха страната по план, план разработен от ДС и КГБ преди 10 ноември, в ущърб на народа и страната ни и да сме в плен на Болшевишка Русия още дълго време. Всичко беше планирано, дори преименуването на Турците беше с цел отвличане вниманието на народа от това ,че БКП взима 10 млрд. заем и го изнася направо навън в дружества на запад, които пари после се върнаха в ръчичките на другарите и техните мутряги.

    Коментиран от #25

  • 23 ::::

    5 0 Отговор
    Служил съм в това мизерно поделение 2001/2002 и мога да кажа, че ми е напълно ясно защо са загинали момчетата. Виновна е най-вече немърливостта и крадливостта на кадроваците. Докато служех там на ротата ни се размина подобно премнеждие. Докато пътувахме за стрелби се счупи кардана на зила, с който ни возеха и едва не стана белята, а после сержантчето беше здраво наритано от командирите насред пътя... Общо взето, в това поделение често се случваха подобни инциденти. Най-запомнящият се, докато бях там може би е, когато веднъж командира на поделението аварира на една пряка преди МО, по-точно на едно кръстовище изпаднало предно дясно колело на джипа, в който го возели.
  • 24 fakt

    2 2 Отговор
    Ами то хубаво пишете кой окрал парите на България но защо не споменавате Боко Тиквата незнам.
  • 25 Българин

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "чичо пичо":

    Колега, българинът плюе ,кълне и псува,само когато е извън схемата.Тук няма комунисти или капиталисти,тук има едни малко на брой хора,които са по-хитри от огромната маса прост народ.И те се възползват от простотията на масата. Българският народ е най-простия в Европа,тва мисля никой не може да го оспори. А ти ,само не ми казвай,че ако си имал възможност,по онова време да се втъркаш в някоя схема ,е нямало да се втъркаш,а? Просто не си имал възможност,както повечето от нас. Ако ние българите бяхме нормални хора,нищо от това което е сега ,нямаше да го търпим да се случи.Но това сме си ние,само не знам ,защо повечето хора ги е срам да признаят,че нищо не става от нас.Тук там има по някой нормален ,но те не могат да променят нищо.
  • 26 гост

    4 0 Отговор
    То е ясно какво е станало!Стреляли са по Карамански,който се е движел зад камиона!
  • 27 Майна

    2 0 Отговор
    Щом още няма осъдени значи ,че Полицейската мафия в БГ е виновна.Бог да ги прости момчетата.
  • 28 Майната

    2 0 Отговор
    Полицейската мафия ли е съда в България? Начетох се на тъпотии, ама като твоята няма втора.
    Когато хората у нас започнат да правят разлика между институциите и разберат отговорностите им, тогава може и да спре мизерията у нас.
  • 29 дядо Йоцо гледа

    2 0 Отговор
    понеже съм сляп сега ще ви кажа цялата истина която ме озари по повод смъртта на тези войничета които не заслужаваха да бъдат обстрелвани с гранатомет, от пишман опитни стрелци. В онази топла августовска нощ около 23,35 часа на стария околовръстен път които вече изчезна поради строителството на авто магистрала Люлин, товарен автомобил Газ-53 се движи в посока от Суходол към Обеля с около 50 км, когато е застигнат от токущо закупената от дупнишкия бандит Иво карамански бронирана кола. Нейде горе на възвишението след разклона за Банкя дебне с гранатомет неграмотен стрелец от специалните полицейски сили, тъй като вече е издадена смъртната присъда на бандита. ще отворя една скоба, аз може и да съм сляп, но не винаги съм бил такъв, и за сведение искам да подчертая, че в казармата съм бил див кашик от най дивите направо снайперист, от нас като граничари се искаше да уцелим ябълка на 500метра дистанция и го правихме с механичен мерник на АК-47, а за оптика да не говорим, та по времето на гнилия социализъм имах честа да изстрелям три снаряда с РПГ, изключително безоткатно оръдие и много много точно, трябва да си пълен неграмотник с оръжията и да не уцелиш автомобил от дистанция 200 метра, а да уцелиш камион с 14 воиници. За сведение муджахидините в афганистан и до ден днешен си ходят с доброто старо РПГ, въпреки че американците по време на съветската окупация им предлагаха техни съвременни и дигитални аналози, резняците така и не ги взеха на въоръжение. та май доста се отклоних от темата, та пак да се върна на нея, но вие може би вече схванахте какво се е случило в онази топла августовска нощ, Карамански е предприел изпреварване на камиона, снаряда не е изстрелян с необходимото предварение, съответно е пропуснал целта, но не е пропуснал резервоара на газката, които въпреки че се намира под седелката на шофьора след такав вриз се е възпламенил, и сега стана ли ясно защо веднага е кремирано тялото на шофьора, защото е въобще не е имало тяло, имало е останки от него, така че това е самата истина, тогава и конюктурата беше друга полицията се беше срастнала с мафията, и помним не един или два опита за убийства с РПГ и картечници ПК-47, срещу Поли Пантев, убийството на Съдията по борба Тодор Матов от ПК-47, прездназчени обаче за един друг бандит сега жив и здрав кмет на едно пазарджишко село и мн. други. Ктига толкова, че много прогледнах.

    Коментиран от #32

  • 30 кмета

    0 0 Отговор
    БРАВО близнак един точен разказ( щом още се мълчи значи само едно мутрите са си същитите имената други и пак си държат на бизнеса с хорат)разбраха ,че хората ще си дават парите доброволно и спряха да ги стрелят.
  • 31 taka e brat

    0 0 Отговор
    Абе айде падне гума от главината падне ; спука се гума примерно; или кардан се скине те тия камиони ги караха със 50-60 км. в час колко и да е шофьора пак ше риагира. Ама да фанат тия гадове да вземат да палят и да гърмят по камион със служещи наборни войници тва е най-долното нещо . ЕЙ НЕ ИМ СТИГНА НА ТИЯ МУТРИ БЕ И ТОГАВА ПО ВРЕМЕ НА ТРАГЕДИЯТА ТА И ДО ДНЕС.
    начи много е странно ако това е бил атентата срещу КАРАМАНСКИ щото реално той загина по много елементарен начин след това ; даже човека който му е бил пръв охранител от първо лице обясни случая много ясно и отчетливо по телевизията.
  • 32 Донт

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "дядо Йоцо гледа":

    Еееех дядо йоцо за съжаление хората в България трябва да научват истината от хора като теб!Не че в това има нещо лошо , но за съжаление това показва ,че има нещо гнило в пресата или още по зле и по вероятно в държавата ни!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове