Last news in Fakti

8 Октомври, 2015 16:22 1 925 2

Костадин Коев: Велинград има нужда от промяна

  • велинград-
  • нужда-
  • промяна-
  • костадин коев

Първата ни цел ще е да променим начина на управление на общината, заяви Костадин Коев

Първата ни цел ще е да променим начина на управление на общината. Ще поставим управлението на няколко принципи – прозрачност и законност, диалог с гражданите и професионализъм на администрацията. В момента тези три неща липсват и това се отразява на всички ни, съобщи в интервю за Факти.бг кандидатът на ГЕРБ за кмет на Велинград Костадин Коев.

 

Защо решихте да се кандидатирате за кмет?

Община Велинград има нужда от промяна, която да я извади от застоя, в който се намира и да я превърне в стабилна, работеща и развиваща се община. Имаме чудесен потенциал и като природа и като хора и ние трябва да развием този потенциал. Реших да се кандидатирам за кмет, защото вярвам, че тази промяна може да се случи. Две неща ми дават допълнителна увереност. Първото е екипът, с който работим. Това са знаещи и можещи хора, доказани професионалисти в своята област. Второто е политическата подкрепа на ПП ГЕРБ. Защото можеш да имаш прекрасни идеи и намерения, но ако нямаш помощта на държавата и сътрудничеството с правителството, те трудно могат да се реализират. И ние трябва в максимален план да се възползваме от стратегията и амбицията на ПП ГЕРБ за изграждане на стабилни и работещи общини. Вече сме провели предварителни разговори с различни министри и имаме тяхното уверение, че ще застанат зад всяка работеща идея, която може да подобри развитието на общината.

Кои са належащите проблеми, които трябва да реши Велинград?

Проблемите са много – и по отношение на безработицата, и по отношение на инфраструктурата, водния цикъл, развитието на туризма. Решенията на всички проблеми, обаче започват от едно условие – наличието на добро управление. И затова първата ни цел ще е да променим начина на управление на общината. Ще поставим управлението на няколко принципи – прозрачност и законност, диалог с гражданите и професионализъм на администрацията. В момента тези три неща липсват и това се отразява на всички ни. Втората ни цел е функция на първата и е свързана със финансовото стабилизиране на общината и създаването на условия за инвестиции, за да се повиши заетостта. Тук ключовата дума е стратегия – вместо работа на парче ние предлагаме цялостна, дългосрочна стратегия за финансово и икономическо развитие на общината. Когато успеем да си подредим дома, тогава ще можем да очакваме както помощ от държавата, така и инвестиции от бизнеса. За да стане това трябва да има доверие в местната власт. Защото никой не иска да работи с община, в която цари безотговорността, а нарушенията на закона и неспазването на правилата са навсякъде.

Доколкото сме информиране – на три пъти – март и септември 2008 г. и юни 2010 общината е била поканена от МОСВ да представи проект, който е бил върнат с множество бележки и препоръки за ревизия. Това обаче не е било направено. Вие имате ли коментар по този въпрос?

Видях във вашия сайт позицията на г- н Лебанов по този въпрос – за политическите причини. Кажете ми, вярвате ли, че има министър, който да не иска да отчете, че е свършил повече работа. Успехите на всяка една община са и успехи на правителството – независимо кой управлява общината. В последните няколко години има финансиране за подмяната на водопровод и канал на няколко улици с решение от края на 2012. Това финансиране е поради ремонт на пътя от АПИ и европейско финансиране и забрана за интервенция след това минимум 5 години. Но всичко това не е в резултат на активност от страна на общината, а резултат от действието на правителството. Така, че тезата за политическите причини звучи несериозно.

По-склонен да вярвам, че причините, както за водния цикъл, така и по много други въпроси са по-скоро плод на безхаберие и безотговорност. А най-вероятно и на липса на компетентност.

Ако бъдете избран, как ще се справите с този проблем?

ВиК мрежата на Велинград е стара и много амортизирана. Подмяната и разширението й ще струва, заедно със средствата за изграждане на ПСОВ, над 50 млн. лв. Немислимо е това да се случва чрез таксата ВиК от потребителите. Ако не се предприемат бързи действия, е застрашено ВиК обслужването както на домакинствата, така и на бизнеса, което от своя страна означава срив на туристическия бранш. Ние вече имаме сътрудничество с МРРБ и търсим възможност за финансиране по новите финансови инструменти, по които министерството работи. Първата задача е да се подготви актуален и качествен ВиК проект. Сигурен съм, че вече няма да има „политически причини“, не защото ние сме от ГЕРБ, просто защото ще си свършим работата.

Говори се за липса на прозрачност при обществените поръчки. Камарата на архитектите например е отказала да участва в тях. Защо се е получила според вас тази ситуация?

Този случай е само един пример за цялостния стил на управление на общината през последните години. И това е огромен проблем, тъй като няма нормален инвеститор, който да си партнира с общината, при положение, че липсват всякакви гаранции за спазване на законите и правилата. И отново опираме до проблема с начина на управление на общината. Това е смисълът на промяната, която предлагаме – законност, отговорност и работещи решения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 каменчанин

    0 0 Отговор
    Този човек ми харесва какво говори,ако си свърши и работата ще е хубаво за града ни. Аман от пияници които ни управляват

    Коментиран от #2

  • 2 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "каменчанин":

    каменска добовица си ти :)))
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове