Last news in Fakti

17 Октомври, 2015 22:00 1 053 0

Градовете са двигателите на устойчивото развитие

  • лиляна павлова-
  • градове-
  • двигатели-
  • устойчиво-
  • развитие

Павлова представи полицентричният модел на развитие на регионите по време на среща на високо равнище на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие

Градското развитие в България е ключов елемент в провежданата от правителството регионална политика, защото градовете са сложни системи, които биха могли да са двигатели за устойчиво развитие. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която взе участие във форум на високо равнище на министрите  по градско развитие и кметовете, организиран от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD) в Мексико сити, Съединени мексикански щати. Събитието има за цел да адресира предизвикателствата в политиката по отношение на климатичните промени, мобилизирането на инвестиции, създаването на работни места и осигуряването на стабилен градски растеж. В рамките на форума Павлова взе участие в  кръгла маса, посветена на "Създаването на устойчиви градове".

Пред участниците в срещата Павлова подчерта, че  през последните години на икономическа криза се наблюдава тенденция за увеличаване на моноцентричния градски процес и постоянното разрастване на големите метрополисни области. Според нея по време на криза, концентрацията на дейности в столиците и големите метрополии допринася за запазването на икономическия потенциал на държавата или региона, което може да се използва за бъдещо възстановяване.  От друга страна в дългосрочен аспект последствията от моноцентричното развитие не са много благоприятни. „Ако не се справим на време с тези тенденции те биха довели до неблагоприятни явления и проблеми в големите метрополии - свръх населеност, увеличаваща се безработица, социално отчуждение и неравностойност, влошаване на градската среда, жилищни проблеми, пренатовареност на градските системи, замърсяване на околната среда и т.н.“, отбеляза Павлова.

Според нея този процес води до проблеми дори и в по-големите териториални области, което оказва влияние и върху по-малките градове и периферни области, които се обезлюдяват, нямат приток на инвестиции, страдат от поскъпване на разходите за поддръжка на обществената инфраструктура, изоставяне на обработваемата земя. „Тези тенденции могат да  влошат състоянието и да забавят развитието на малки, но исторически значими градове с богата култура, ценности и стратегическо географско или периферно разположение”, категорична бе Павлова.

Тя се обяви за  изработването на дългосрочни стратегия,  визия и политики за устойчиво градско управление, за да се справим успешно с предизвикателствата, пред които са изправени градовете. Един от ключовите елементи е целенасочена обществена подкрепа за балансирано полицентрично развитие на територията, т.е. подкрепа за развитието на малките и средни градове, които действат като центрове за подкрепа и балансьори на големите урбанизирани зони. „Тази подкрепа може да бъде постигната чрез укрепване на връзките и свързаността между различните градове, чрез обмяна на знания, опит и инвестиции“, увери Павлова. Според нея е важно да се приложи интегриран подход за управление на градската среда , за да се установят териториите със специфични потребности и да се постигне синергия и максимални ползи за гражданите, бизнеса и околната среда с малкото обществени ресурси с които разполагат.

„Задачата за управление на устойчиви и приобщаващи градове е много сложна и е предизвикателство, което изисква много усилия и добро сътрудничество с различни партьори, за да се постигне баланс между икономически растеж и добро качество на живот, между икономически просперитет и социално благополучие“, каза още Павлова.

По време на посещението  си  в Мексико сити Лиляна Павлова проведе работни срещи с министъра на аграрното, териториалното и градското развитие Росарио Роблес и с кмета на град Мексико Мигел Анхел Мансера.  По време на срещите Павлова обмени мнения за политиките, които двете страни прилагат, за да се справят с вътрешната миграция от малките населени места към големите градове.

Шестата кръгла маса на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие с кметове и министри на тема “Векът на метрополиите:Политики за устойчиви и приобщаващи градове” се проведе в Мексико Сити. На срещата участваха високопоставени представители на националните и местни власти на близо 30 държави и  множество неправителствени организации и обсъдиха политики за по-устойчиви, приобщаващи градове в една все по-урбанизирана ера.

Кръглата маса  има за цел да се търсят и обменят иновативни подходи към градската политика. Началото на провеждане на това глобално събитие е положено през 2007 г. и се основава на дългата традиция на политически диалог за градско развитие в рамките на ОИСР, с цел да се преодолеят пропуските в политиката в борбата с изменението на климата и стимулиране на зелен растеж, мобилизиране на инвестиции, създаване на работни места и осигуряване на устойчиво, приобщаващо градско развитие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове