Last news in Fakti

21 Октомври, 2015 11:35 1 370 0

Д-р Георги Митев: Гражданите възраждат Ловеч

  • д-р георги митев-
  • ловеч-
  • кмет-
  • сдс

Д-р Георги Митев: Гражданите възраждат Ловеч

Областният председател на СДС в Ловеч д-р Георги Митев е кандидатът на Реформаторския блок за кмет на Града на люляците.

Д-р Митев е един от малкото политици в Ловеч, който не е сменял партията си още от зората на прехода. В момента е общински съветник от СДС.

Д-р Георги Митев, каква трябва да е съдбата на един от символите на Ловеч – Покритият мост?

Най-кратко казано Покритият мост трябва да остане в сегашния си вид, които е максимално близката реплика, до първообраза на уста Кольо Фичето. За това, на широк обществен форум, се произнесоха с огромно мнозинство, участвали в обсъждането по този въпрос архитекти, историци, граждански сдружения, общински съветници и граждани на Ловеч. Покритият мост трябва да се освежи, да се подобри енергийната му ефективност, каквото всъщност е заданието на проекта, да се оптимизира търговската му площ и да се превърне наистина в улица на занаятите, какъвто е бил в миналото и какъвто трябва да бъде.

Голямата победа в този разгорял се дебат за бъдещето на моста, беше постигната от гражданското общество в града ни. Доказателство за това е и съгласието на проектантите, които приеха решението на ловчанлии, за бъдещето на емблемата на града ни.

Кои от проблемите на Ловеч не търпят отлагане?

Няколко са основните ни проблеми на града ни. На първо място е жестоката демографска криза, свързана с ниските доходи и липсата на възможности за реализация на младите хора. Като конкретен и неотложен проблем е ремонтът на пешеходната зона в центъра на града. Трябва да се помисли и за почистване на коритото на река Осъм от избуяла растителност. Не търпи и отлагане и ремонтът на покривната конструкция на търговски комплекс "Космос", която пряко застрашава живота на преминаващите граждани.

Защо Ловеч не може да се наложи като туристическа дестинация? Трябва ли в града да се изгради мемориал на жертвите на комунизма?

Няколко са основните причини. На първо място е недостатъчното презентиране на важни събития от историята на Ловеч. Ще ви дам един пример - голяма част от посещаващите града туристи така и не научават, че Втората българска държава се създава след подписване на така наречения Ловешки мир. Той става факт след тримесечна неуспешна обсада от византийските войски на крепостта Хисаря. Това става през 1187 год. и бележи освобождението на България от византийско иго.

Много малко се знае, че Ловешката крепост е последната, която пада под властта на османските поробители през 1474 год., т.е. 78 год. след поробването на България от турците през 1396г.

Не трябва да се пренебрегва и лошият вид на туристическия продукт, които се предлага. Покритият мост отвън е осветен, изглеждащ добре, а вътре е потънал в паяжини и немити отдавна стъкла. В Деветашката пещера не е инвестиран нито лев, с цел да се освети, да стане по-привлекателна за туристи, а пространството пред нея е под всякаква критика, от хигиенна гледна точка. Липсата на достатъчно парко места за туристи и организирани туристически групи в кв."Вароша"

Относно "Мемориал на жертвите на комунизма" трябва да се знае, че всяка пролет от 25 години насам, СДС-Ловеч организира шествие - поклонение в памет на жертвите на комунизма до концлагера "Слъчев бряг". Това е една от най-срамните страници в българската история, която разделя народа ни и която къде явно къде по-прикрито се неглижира от голяма част от историците и хората в сферата на образованието, свързани с БСП.

Срамно е, че неотдавна сегашният парламент не успя да вземе решение за включване в учебните програми, изучаването на престъпленията на комунистическият режим в България. В момента, на мястото на лагера, има скромен параклис. Има и предложени проекти за мемориален комплекс. Нужно е малко желание, защото народ, които не иска да се поучи от историята си, рискува в бъдеще да я повтори.

Каква трябва да е съдбата на концесията за сметосъбиране и сметоизвозване в град Ловеч?

Не е тайна за никого, че жителите на Ловеч, дълги години бяха ощетявани от крайно неизгоден концесионен договор за сметосъбиране и сметоизвозване, подписан от червения кмет Пламен Еврев. Не е и тайна, че наследникът на Еврев, сегашният червен градоначалник не се напрегна особен много да потърси начини за прекратяване на този договор. Дъгогодишната концесия костваше на бюджета 920 000 лева на година. Благодарение на активната позиция на СДС-Ловеч и общинските съветници от СДС и под натиска на опозицията в Ловешкия общински съвет, в новата обществена поръчка за сметоизвозване и сметосъбране, заложена без сумата от 1 400 000 лева за 2 години. Или, простата сметка показва, че на година, на гражданите на общината ни, бяха спестени 200 000 лева, които могат да се използват за решаване на различни проблеми, а не да потъват в нечий дълбоки джобове

Какво ще промените най-напред в общинската политика, ако бъдете избран за кмет?

На първо място бих промени отношението на общинската администрация към местния бизнес. Отношението ми към всички фирми в община Ловеч ще бъде еднакво, защото в момента това не е така. Има такива които се ползват с привилегии и с благоразположението на общинската администрация за разлика от всички останали.

Недопустимо е фирмите на ловчанлии да получават обидно малко възможности, обикновено като подизпълнители за участие в големи поръчки които, се реализират на територията на страната.

Не трябва да се забравят и преференции и облекчение от местни данъци и такси в рамките на закона за местния бизнес.

Не на последно място ще прекратя политиката на безразсъдно пръскане на общински средства, за финансиране на проекти, със съмнителна ефективност, които пряко ощетяват жителите на общината.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове