Last news in Fakti

21 Октомври, 2015 14:42 2 155 4

В Димитровград санират първия блок в Хасковска област

  • иво димов-
  • димитровград-
  • блок-
  • санират-
  • първи

„Нека всеки, който не вярва, да дойде, да пипне, да снима, ако се налага, за да види, че Програмата за енергийна ефективност е реално действаща!“. С тези думи кметът на Димитровград от 2011-а година и кандидат на ПП ГЕРБ Иво Димов прикани скептиците да се запознаят на място с хода на санирането на първия в Димитровград жилищен блок. Това е и първата сграда, с която стартира санирането, финасирано от държавата в Хасковска област. Дейностите стартираха преди дни. Изпълнителите обещават сградата да придобие напълно завършен облик още до средата на декември т.г.

„Идеята бе до края на годината да имаме завършен блок, който да бъде образец за това как програмата работи”, обори Димов циркулиращите периодично в публичното пространство спекулации. Като несъстоятелни и продукт на нечия отчаяна пропаганда той определи внушенията, че впоследствие Държавата ще вземе жилищата, а Общината ще вдигне данъците. 

В Димитровград санират първия блок в Хасковска област

Многофамилната жилищна сграда на димитровградската улица „Захари Зограф“ №18 ще е първата санирана по Програмата в областта, което е показателно за добрата работа на Общинска администрация, посочи ВрИД кметът Светослав Стойков. Пред медиите той обяви, че общата стойност за направата на въпросния блок възлиза на 460 000 лв. без включен ДДС. Изпълнител е хасковска фирма. Дейностите включват подмяна на дограмата по фасадата и общите части, поставяне на 10-сантиметрова топлинна изолация на външните стени, основен ремонт на покрива, топло- и хидроизолация, ремонт на съществуващата електрическа инсталация на общите части, топлоизолация на тавана и сутерена, подмяна на покривното водоотвеждане и освежаване на стъблищните клетки. 

За положените от своя екип в последната година и половина усилия по случване на програмата в Димитровград благодари днес Иво Димов. „Кампанията е достатъчно активна, като до момента 26 са сключените договори между Общината и регистрираните сдружения на собствениците“, отчете той. И уточни, че за 24 от тях вече има подсигурено финансиране от Българската банка за развитие. 

34 до момента са регистрираните сдружения на собствениците на територията на Димитровград, поясни Димов. „Това означава, че има още около 12 сдружения, при които тече процедура за оформяне на необходимата документация, кандидатстване и одобрение. Надеждите са до края на годината да имаме поне 50 финализирани документално кандидатури от общо възможните 120, изрази увереност той. Споделено бе, че живущите на бул. "Стефан Стамболов" №7 са подали документация също. Поради несъответствия обаче, те са върнати за доокомплектоване и се очакват от администрацията отново да кандидатстват.

В Димитровград санират първия блок в Хасковска област

Иво Димов прикани димитровградчани за по-голяма активност с напомнянето, че Националната програма за енергийна ефективност е актуална до изчерпване на предварително заложения финансов ресурс. „Тоест, колкото по-скоро сдруженията на собствениците съумеят да се организират и регистрират, да попълнят необходимите документи и ги подадат в Общината, толкова по-бързо ще бъдат сключени договорите им с Областна управа и с Българската банка за развитие“, насърчи Димов все още колебаещите се. Той бе категоричен, че за вече сключените договори финансирането е гарантирано. 

„Веднага след изборите предстои да изискаме оферти. Тези фирми, които дадат най-ниска цена, ще започнат обследване за енергийна ефективност на вече одобрените сгради и подготовка за изготвяне на т.нар. „технически паспорт“. След това ще се обяви и процедура за изпълнители по Закона за обществените поръчки. Важно е да се знае, че една фирма има право да кандидатства за една позиция. Няма да се допускат такива, които да работят паралелно няколко сгради. Да санират друг жилищен блок фирмите ще имат право едва когато са завършили напълно предишния им възложен“, категоричен бе Иво Димов. Така целта е максимален брой фирми от града и региона да участват в енергийното саниране и осигурят работа на повече хора, като от март, догодина, дейностите по обновяване на останалите жилищни сгради ще стартират с пълна сила.

„Ще използваме зимните месеци за подготовка на техническото обследване на останалите сгради и напролет, когато времето позволява, масирано ще започне санирането им“, увери Иво Димов. В тази връзка той потвърди, че за първите 15 жилищни блока администрацията му ще осигури всичко необходимо за обновяване и на съществуващите междублокови пространства. „Целта ни е хората да получат жилища, които максимално да се доближат до добрите европейските стандарти“, коментира Иво Димов.

В Димитровград санират първия блок в Хасковска област

СДРУЖЕНИЯ НА СОБСТВЕНИЦИТЕ, СЪС СКЛЮЧЕНИ ДОГОВОРИ ЗА САНИРАНЕ И ОСИГУРЕНО ФИНАНСИРАНЕ:

01. ул. „Захари Зограф“ 18

02. ул. „Простор“ №8

03. бул. „Стефан Стамболов“ №8

04. ул. „Христо Смирненски“ №12

05. ул. „Простор“ №19

06. ул. „Захари Зограф“ №31

07. ул. „Патриарх Евтимий“ №8

08. ул. „Неофит бозвели“ №2

09. бул. „Стефан Стамболов“ №9, А-Б-В-Г вход

10. ул. „Гео Милев“ №18

11. ул. „Христо Смирненски“ №2

12. бул. „Димитър Благоев“ №19

13. бул. „Димитър Благоев“ №24

14. ул. „Христо Смирненски“ №4

15. ул. „Софроний Врачански“ №1

16. ул. „Простор“ №1

17. ул. „Анри Барбюс“ №4

18. бул. „Стефан Стамболов“ №11

19. ул. „Емилиян Станев“ №17

20. бул. „Христо Ботев“ №40

21. ул. „Захари Зограф“ №34

22. ул. „Захари Стоянов“ №2

23. ул. „Христо Смирненски“ №10

24. ул. „Простор“ №13

25. бул. „Раковски“ №39

26. бул. „Стефан Стамболов“ №3

27. ул. „Захари Зограф“ №32

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чукча

    0 0 Отговор
    Е,то бива-бива ама бивол курбан не бива.Остави другите да те хвалят,не се хвали сам като циганите.Поредната открадната сума пари от българския данъкоплатец.

    Коментиран от #4

  • 2 Kiro

    0 0 Отговор
    Пак не бива , човека прави нещо и пак не бива леле .
  • 3 Гришата

    0 0 Отговор
    Доказал се е като гледам.Прави културна кампания и в мобиле го видях ще хвърля едно гласче за него млад човек.
  • 4 Бойчо

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "чукча":

    80% са европейски пари
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове