Last news in Fakti

5 Ноември, 2015 18:18 687 0

В понеделник гледат делото за избор на общински съветници в София

  • софия-
  • избори-
  • ббц-
  • календерска-
  • дело-
  • общински съветници-
  • съд

Магистратите решават законни ли са изборите по жалба на Календерска и още няколко политически формации

В понеделник гледат делото за избор на общински съветници в София - 1
Снимка: БТА/ AP

Делото за избора на общински съветници в София влиза в съдебна зала в понеделник. То е насрочено по жалби за извършени груби манипулации на вота, подадени от кандидата за кмет на София от ПП „България без цензура“ Мария Календерска и още няколко политически формации.

Календерска даде на съд вота в София и поиска спиране на решението на ОИК за избор на общински съветници и касиране на вота заради умишлено манипулиране на протоколите и опорочаване на избора на гражданите.

Жалбата й е на основание чл.459, ал.(1) от Изборния кодекс. "Допуснати са драстични и груби нарушения на императивни разпоредби на Изборния кодекс/ИК/, които опорочиха изцяло изборния процес, поради което определените и обявени резултати не отговарят на действителната воля на избирателите, като доказателствата за това са близо 10% сгрешени протоколи от общия брой за изборите за общински съветници", се казва в нея. Като утежняващо условие и допълнителна предпоставка за извършването на манипулации и нерегламентирани корекции в съдържанието на самите секционни протоколи, се посочва масовият хаос и безредици в зала Арена Армеец.

Според членове на Секционни избирателни комисии, участвали при предаването и приемането на изборните протоколи, процесът се е забавил заради повторното преброяване на бюлетините и коригирането на протоколите. Такива действия не са документирани от ОИК, която трябва да осъществи отваряне на чувала с бюлетините и повторното им преброяване само и единствено в присъствието на всичките седем члена на Секционната избирателна комисия и само тогава ИК позволява да се променят данни, касаещи разпределението на действителните бюлетини.

Видно от приложените протоколи към жалбата, корекции са правени по разпределение на действителните гласове, като на тези корекции липсват подписите на всичките седем члена на този СИК. В жалбата са дадени са примери с 89 СИК-ове, в които са правени поправки на изборните резултати без подписи на членовете на комисиите и без правно основание, разминаване в гласовете, неправилни корекции и задрасквания, неоснователно намаляване на броя на гласовете за ПП „България без цензура“. Приложени са и документи за констатираните нарушения.

"Считам, че не е налице просто техническа грешка в отчитането и отразяването на действителните и недействителни гласове за листата на ПП „България без цензура“ в секционните протоколи, а напълно умишлено и преднамерено поправяне на резултатите с цел получаване на по-малък изборен резултат за листата на ПП „България без цензура", твърди Календерска, цитирана от пресцентъра на „България без цензура“".

Според нея е налице недопустимо нарушаване на конституционните права на българските избиратели свободно да избират и определят състава на органите на местно самоуправление, а така също и правото на кандидатите да бъдат избирани равноправно и законно в едни демократични и правови избори. Тя оспорва изцяло верността и истинността на изборните секционни протоколи и настоява за повторно преброяване на всички бюлетини в изборите за общински съветници в секционните избирателни комисии на територията на Столична община.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове