Last news in Fakti

9 Март, 2016 13:45 707 0

Президентът и ГЕРБ акцентират на реформите

  • президент-
  • консултации-
  • герб-
  • реформите

На 18 март Росен Плевнелиев ще направи обръщение към Народното събрание след края на политическите консултации

Президентът и ГЕРБ акцентират на реформите - 1
Снимка: БТА

Решението на Конституционния съд по текстове от Закона за здравното осигуряване е нормална демократична процедура. Правителството трябва да продължи с усилията за реформиране на здравеопазването. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев по време на заключителната среща от традиционния месец на политическите консултации с парламентарните политически партии. Последната от поредицата консултации президентът проведе с най-голямата парламентарна група в 43-ото Народно събрание – тази на ПП ГЕРБ.

С представителите на ПГ на ГЕРБ държавният глава обсъди политическата ситуация в страната, напредъка по ключовите реформи и приоритетите на партията през 2016 година. Акцент по време на разговора беше поставен върху постигнатото в реформите в секторите правосъдие и вътрешни работи, енергетика, образование, администрация и електронно управление, водния сектор, както и върху предприеманите мерки в отговор на миграционната вълна.

От партия ГЕРБ определиха като основен приоритет продължаването на реформата в съдебната система и антикорупционното законодателство, в отговор и на препоръките от последния доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и оценка (МСО). На дневен ред са промените в Закона за изменение и допълнение  на Наказателния кодекс, Гражданско-процесуалния кодекс, Закона за Търговския регистър. Изразена беше висока оценка за работата на Съвета за правосъдна реформа.

По отношение на реформата в МВР от ПГ на ГЕРБ се обявиха за задълбочен диалог по предложените промени в системата. За целта обществено обсъждане с участието на всички заинтересовани страни ще се проведе на 15 март в Народното събрание, информира председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. По думите му, законодателните промени в сектора трябва да кореспондират и с препоръките на ЕК в рамките на МСО.

На срещата на президента Росен Плевнелиев с представителите на ПГ на ГЕРБ бяха обменени мнения по провежданата политика на контрол върху публичните разходи, подобряване на събираемостта на приходите, както и мерките за насърчаване на икономическата активност чрез създаване на предпоставки за увеличаване на потреблението и подобряване на средата за средните, малките и микропредприятията.

Във вътрешнополитически план 2016 година беше определена като особено важна по отношение на постигната политическа стабилност. Държавният глава отново се обяви за засилен и конструктивен диалог между политическите сили в 43-ото Народно събрание. В тази връзка представителите на партия ГЕРБ откроиха приноса на президента Росен Плевнелиев за прехода към стабилно управление през 2014 г., както и за изработването на работещ механизъм за дългосрочно планиране на националните приоритети на България, залегнали в Националната програма за развитие „България 2020“.

По време на разговора беше споделена позицията за общо противопоставяне на популизма и на крайния национализъм в ситуация на безпрецедентен миграционен натиск в Европа. В усложнена международна обстановка България трябва да провежда умна и балансирана външна политика в подкрепа на усилията за постигане на единни европейски решения. „В решителен момент за Европа България може да бъде европейския глас на Балканите“, посочи президентът Росен Плевнелиев.

Във връзка с усложнената миграционна обстановка в непосредствена близост до българските граници и информациите за влошения здравен статус на пребиваващите на териториите на съседни страни имигранти, представителите на партия ГЕРБ посочиха необходимостта от засилване на превантивния капацитет на Военномедицинска академия и на отговорните здравни структури.

На 18 март в обръщение към Народното събрание държавният глава Росен Плевнелиев ще обобщи резултатите от консултациите си с парламентарните политически партии.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове