Last news in Fakti

4 Юни, 2016 12:15, обновена 4 Юни, 2016 14:04 1 793 2

БСП иска замразяване на промените в изборния закон до решението на КС

  • бсп-
  • иска-
  • замразяване-
  • промените-
  • изборния закон-
  • кс

Днес Националният съвет на БСП обсъжда кога и как да бъде проведен вътрешнопартийният референдум за участието на социалистите в предстоящите президентски избори

БСП иска замразяване на промените в изборния закон до решението на КС - 1
Снимка: БСП

БСП да поиска мораториум на Изборните правила докато Конституционния съд не се произнесе по законността на три от въпросите от референдума на "Шоуто на Слави" и докато не мине самото гласуване на допитването до хората. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на днешното заседанието на НС на партията относно предложението за вътрешнопартийното допитване.

По думите й политическата нестабилност се задълбочава и проблемът с парламентарните мнозинства също се влошава.

Днес Националният съвет на БСП обсъжда кога и как да бъде проведен вътрешнопартийният референдум за участието на социалистите в предстоящите президентски избори. Трябва да бъдат уточнени и въпросите, които ще се подложат на референдум. Ако вътрешнопартийното допитване бъде проведено, това ще е първият референдум в БСП.

„БСП е партията, която ще слуша народа, на нас най-много ни отива да дадем този пример във вътрешнопартиен план”, каза Нинова.

Тя призова за пълна мобилизация, за да се постигне максимален ефект партията да си каже мнението по въпросите. „Нека това да бъде разговор не само за формата на явяване на БСП на тези избори, нека бъде разговор за смисъла на президентската институция, за характера на президентската институция. Това да бъде разговор за поставяне на приоритети в националната политика“, заяви Нинова.

Според нея президентът трябва да отстоява националния интерес и да работи в полза на всички българи. Председателят на БСП разясни, че бюлетината е в две части - по какъв начин БСП да участва в изборите за президент и вицепрезидент на Република България през 2016 г. и с кои партии е допустимо БСП да преговаря за издигането на общи кандидати за президент и вицепрезидент.

„Ще се опитаме и на национално ниво да превърнем това допитване в кампания, защото с него даваме и друг знак, ние сме за това народът да си казва мнението чрез референдуми и това е най-важният глас при вземането на решенията в политиката. След като ние смятаме така на държавно ниво, на нас най-много ни отива да дадем този пример във вътрешнопартиен план. Членовете на партията да казват какво ще правим оттук нататък“, заяви Нинова.

Нинова заяви, че в момента се разиграват тясно партийни интереси и пазарлъци на терена на изборното законодателство. „Днес се внася едно предложение, на другия ден то се отменя и се внася друго. Всичко това подчинено не на принципи на изборните правила, не в загриженост на това народът да си каже мнението, а да обслужи всеки един тясно партиен интерес. БСП се обявява против такава практика. И в позицията ни по Изборния кодекс, ние ще ви предложим следното решение – да одобрите ПГ на БСП да внесе проект за решение в НС за налагане на мораториум върху изборните правила, докато Конституционният съд не се произнесе по внесения сигнал и докато референдумът, който вече е насрочен, не се произнесе – тоест докато народът не си каже мнението по тези въпроси”, каза още лидерът на левицата. По думите й на всички е ясно, че каквото и да се направи сега по изборните правила, след произнасянето на суверена – народът, и след произнасянето на КС, отново ще трябва да се променят правилата.

„Освен, че това е нестабилно законодателство, това което се прави в момента, е неуважение към държавността в лицето на Конституционния съд, който единствен има правомощия да се произнася по тези въпроси и неуважение към суверена – народът, който на референдума трябва да си каже мнението по тези теми”, добави Нинова. Тя бе категорична, че народът и държавността стоят над всичко и никакъв тяснопартиен интерес не може да промени това.

Корнелия Нинова обяви, че изпълнява обещанието си за повече помощ и по-голяма субсидия за структурите. „Обещанието, че вие ще получите по-сериозно финансиране, за да можете да работите спокойно, особено в предизборна кампания, нямайте съмнение - ще бъде изпълнено”, заяви тя. По думите й се изпълнява и ангажимента Изпълнителното бюро да заседава изнесено в страната. „Тези заседания дават своя ефект. Ние не заседаваме само в областния център, всеки един от членовете на ИБ беше по общините, където се обсъдиха общински въпроси, въпроси от местно естество, които вълнуват хората и на които ние ще предлагаме решения“, обясни Нинова. Тя предложи следващото такова изнесено заседание да бъде в Стара Загора. Очаква се лидерът на БСП да предложи и съвсем нова и различна концепция от досегашната за функции на Националния предизборен щаб на левицата.

В бюлетината, с която bTV показва, ръководството задава два въпроса. Как БСП да участва в президентските избори с възможни отговори: „В коалиция с други партии”, „Самостоятелно като партия”, „Като подкрепи кандидат на друга партия”, „Като подкрепи независим кандидат, издигнат от ИК”.

БСП иска замразяване на промените в изборния закон до решението на КС

Вторият въпрос е „С кои от следните партии е допустимо БСП да преговаря за издигането на общи кандидати за президент и вицепрезидент?” Възможните отговори са: „Партиите от коалиция „БСП лява България”, АБВ, Атака, ВМРО, Движение 21, ДПС, НФСБ, Други.

Председателят на БСП призова още за старт на опозиционни действия срещу ГЕРБ по места. По думите й трябва да се следи за нередности или злоупотреби с обществени поръчки, корупция и нарушение обещания, като например да не се вдигат данъците и таксите, което вече, според нея, се случва по места.

„На второ място сме по злоупотреби с евросредства в ЕС - след Румъния“, заяви днес Илияна Йотова, член на ИБ на БСП и евродепутат от левицата по БНТ.

Тя сподели данни, според които за 2015 г. случаите на злоупотреби с тези средства са 19. Йотова обясни, че има само две злоупотреби по програма САПАРД, а останалите са по други оперативни програми.

„По тях обаче ОЛАФ може да дава само препоръки по разследването, затова ние искаме тази институция да има и главен прокурор в ЕС, за да има повече правомощия“, каза тя.

Евродепутатът от левицата коментира и проблемът с бежанците, като заяви, че еврокомисията прави козметочни предложения в тази връзка.

„Текстът, който задължаваше бежанците да останат в държавата, която ги е приела, обаче остава“, заяви тя и допълни, че не е ясна позицията на българското правителството и за отпадането на визите за турски граждани.

По отношение на вътрешната сигурност Илияна Йотова бе категорична, че  ГЕРБ продължават да правят компромиси за вътрешния министър Бъчварова, и вицепремиерът Кунева. Тя изрази надежда, че законът засягащ МВР ще се промени, защото чрез него не се мотивират полицаите, които работят в една доста опасна ситуация, в която се намира и България, и Европа, и света.

Искаме държавата да има по-голямо участие в икономиката, за да намалим бедността в България.

На въпрос, коя е най-важната битка за БСП, Илияна Йотова бе категорична: „Целта на БСП е тази над 50% бедност и ужасяващата мизерия в България да бъде намалена възможно най-бързо“.

Като важна стъпка за реализиране на тази цел, тя посочи желанието на БСП да започне разговори с другите парламентарно представени партии, които не са в управлението, за съвместни опозиционни действия, като обясни, че левицата има конкретни предложения за обсъждане.

„Предлагаме свои законодателни предложения -  искаме повече държава в икономиката. Фокусираме се също върху въпроса как ще се пазят интересите на земеделските производители“, обясни тя. Според нея в течение на разговорите ще си проличи доколко въпросните сили, които не са в управлението, са опозиционни.

По повод кандидатурата на БСП за президент, Йотова каза, че левицата ще направи вътрешнопартиен референдум, за да се допита до хората в партията. „До края на месец юни ще анализираме резултатите от допитването и ще преценим как ще изглежда кандидат - президентската ни двойка“, заяви евродепутатът. Йотова каза още, че БСП ще води разговори по темата с левите партии в политическото пространство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Никито Иванов

    0 1 Отговор
    На второ място сме по злоупотреби с евросредства в ЕС ........ а вие на 1-во !

    Коментиран от #2

  • 2 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Никито Иванов":

    Ти БСП-то ги остави. Като пукне следващата пролет, и половината им електорат изпуква. Ни си прави гавра с труп. Другите, дето шават, тях к'во ще ги правим?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове