Last news in Fakti

11 Юни, 2016 11:01 1 559 0

Футбол, брадви и матури

  • футбол-
  • брадви-
  • митьо очите-
  • матури

Ето и топ 5 на темите от седмицата от Факти.бг

Футбол, брадви и матури - 1
Снимка: Архив

Древните римляни са казали „хляб и зрелища“, а в България мотото на седмицата е „футбол и брадви“.

Ето и топ 5 на темите от седмицата от Факти.бг:

Франция тръгна с победа на Евро 2016

Франция победи Румъния с 2:1 в мача на откриването на европейското първенство по футбол, състоял се на стадион "Стад дьо Франс" в Париж.

Момчетата на Ангел Йорданеску започнаха много силно и изпуснаха страхотно положение отблизо, а техният противник имаше нужда от известно време, за да се отърси от сковаността. Постепенно "петлите" заиграха по-спокойно и Антоан Гризман нацели гредата, за да се стигне и до два пропуска с глава на Оливие Жиру пред паузата.

Простреляха Митьо Очите в "Слънчев бряг"

При престрелка в "Слънчев бряг" е ранен знаковата фигура от подземния свят у нас Димитър Желязков - Митьо Очите, съобщиха от ОДМВР-Бургас. По непотвърдена информация има един убит.

В сряда, в 20.57 ч. в Районно управление – Несебър е получено съобщение за престрелка, възникнала в района на дискотека „Айсберг” в Слънчев бряг, при която са пострадали двама мъже. Потърпевшите са откарани към МБАЛ – Бургас за получаване на медицинска помощ. Престрелката е станала по време на сбиване пред ресторант в района на дискотеката.

Своевременно към мястото на инцидента се отправили полицейски служители, като към момента се извършва оглед на местопроизшествието. Задържани са двама мъже.

Как незастроена пречиствателна станция глътна милиони

ОЛАФ извършва проверка по съмнения за злоупотреби с евросредства за пречиствателна станция във Видин, чието изграждане е започнало при небезизвестния бивш кмет на Видин Герго Гергов и зам. – кмета Добромир Дилов.

Сигналът от 400 страници е подаден на 19.05.2016 г. от Григор Здравков, Легия „Антимафия”. Според Здравков само 48 часа след подаването му ОЛАФ е проявил интерес към подадените материали и се е заел с проверката. Здравков е изпратил сигнал по същия случай и до главния прокурор Сотир Цацаров, както и до ДАНС. В него Здравков заявява, че случая навежда на основателни съмнения за конфликт на интереси на висшестоящи политически лица за дълъг период от време и извършени престъпления по чл. 282 от НК. Според Здравков може да се разкрие и ръководство и участие на организирана престъпна група с цел облагодетелстване от служебно положение, както и неизпълнение на задълженията.

Според Легия "Антимафия" е възможно да има достатъчно данни за подготвящи се злоупотреби с финансови средства от европейски фондове и използването на последните не по предназначение. Здравков е приложил диск с копия от документи за евентуални административни нарушения и престъпления за периода 2014 г. - 2015 г. при обществена поръчка за изграждането на пречиствателната станция във Видин.

Охранителни фирми възраждат времето от "Великолепната седморка"

Култовият американски уестърн от 1960-а година "Великолепната седморка", в който 7 наемници защитават малко мексиканско градче от бандити, е на път да се случи и у нас. Селата в страната се грабят ежедневно и все повече хора разчитат на охранителни фирми, а не на полиция, за да ги пазят от крадци.

По този начин цели общини избират услугите на частните охранителни фирми, които да се грижат за сигурността по селата, установи проучване на Факти.бг.

Заради високите нива на битовата престъпност в страната и невъзможността на полицията да охранява всяко едно запустяващо населено място, все повече се засилва тенденцията цяло село да наема охранителна фирма, която да пази къщите или само с присъствието си охранителите да респектират крадците.

Бизнесът с частните охранители толкова е навлязъл у нас, че фирмите вече предлагат пакетни цени за цели села, в зависимост от броя на жителите и охраняваните обекти. Така цели общини се превръщат в клиенти на охранителни фирми.

Мафиотска схема при матурите за 7 клас

Случаят с матурите за 7 клас е за Икономическа полиция. Това заяви за Факти.бг проф. Сава Гроздев, който е зам. ректор на Висшето училище по застраховане и финанси. По думите му освен многото грешки при изготвянето на матурите за седмокласниците има и конфликт на интереси.

Става въпрос за Мадлен Христова от Центъра за оценка на качеството, която е изготвила изпита и съответно е класен ръководител в столично училище на седмокласници. Повече от половината деца от тази паралелка са получили пълни шестици. Проф. Гроздев разкри още, че до него е достигнала информация и за това, че деца са влизали на матурата с написани на ръката верни отговори.

Това е една мафиотска схема и трябва да се направи проверка, подчерта той.

Проф. Гроздев, какви грешки са допуснати от страна на специалистите при изготвянето на матурите по математика след 7 клас?

Последната задача (20-та), за която чух по телевизията, че не е коректна, а след това излезе опровержение от Министерството на образованието, наистина е грешна. В нея се говори за 8 хипотенузи на 8 триъгълника, а те са 7. Как си представяте един ученик да я реши, след като гледа тази задача и не може да намери обектите, които са посочени в условието? Той естествено изоставя тази задача. Според мен задачите не са съобразени с възрастовата група, времето и т.н.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове