Last news in Fakti

24 Юли, 2016 11:37 1 654 0

Кой не е за подценяване?

  • кой-
  • кфн-
  • дядо добри-
  • сирия-
  • автомобили

Топ анализите на Факти.бг

Кой не е за подценяване? - 1

Кой не е за подценяване? Това беше въпросът на изминалата седмица. Отговорите екипът на Факти.бг ги търсеше в социологическите изследвания, обществото, политиката, икономиката и по изгубените следи на една българска табела в Сирия.

Скандалът с единствения кандидат за КФН се развихри с пълна сила

Единственият кандидат за председател на КФН заместник-министър Карина Караиванова предизвика негодуванието не само на БСП, АБВ, ДПС и Патриотичния фронт, така също и на експерти. Кандидатурата на Карина Караиванова бе издигната от ГЕРБ.

Днес БСП сезира Конституционния съд с подписите на парламентарната група на БСП Лява България, парламентарната група на АБВ и независимите депутати Велизар Енчев и Георги Кадиев, както съобщи по-рано Факти.бг. Въпреки заканите на ДПС и Патриотичен фронт, те не са се присъединиха към подписката. БСП поиска произнасяне по противоконституционност на решение на НС от 15.07.2016 г. за приемане на процедурни правилата за условията и реда за предлагане на кандидати за председател на Комисията за финансов надзор.

Трифонов не е за подценяване

Трифонов не е за подценяване. Има политическа енергия около Трифонов, избирателят търси алтернатива.Не мога да коментирам данни на колеги, но това, което сме виждали в нашите изследвания и сме докладвали е, че има събиране на политическа енергия около Слави Трифонов. Това заяви в коментар пред Факти.бг Първан Симеонов политолог и изпълнителен директор на "Галъп Интернешънъл" Първан Симеонов. Той не пожела да влиза в конкретика по повод изнесеното социологическо проучване на TNS opinion, които изнесоха вчера изненадващи резултати. Според популярната социологическа агенция за маркетингово изследване на общественото мнение, ако изборите за президент бяха в началото на юли, то Трифонов ще събере 36%, вотът пък за партия начело, на която е Слави Трифонов /41%/. 58% от запитаните твърдо ще гласуват на референдума, иницииран от Шоуто на Слави.

Европейските държави не могат да се защитят ефективно

Няма никакво съмнение, че това е терористичен акт. При положение, че има произволно избрани граждани, жертви и ранени и при положение, че е упражнено насилие и има смърт, това е факт. Съвсем нормално е службите на държава, в която се извършва терористичен акт да имат този стремеж да не бъде представен като такъв и да се подава информацията „лъжичка по лъжичка”. Дори и у нас да се беше случило щяхме по същия начин да постъпим. Това заяви пред Факти.бг Славчо Велков, експерт по антитероризъм. Какво подават службите това е съвсем различен въпрос., допълни той.

Бизнесът с автомобили за размирния арабски свят

Схемата за закупуване на български автомобили от арабски граждани у нас продължава. Kакто Факти.бг няколко пъти писа, чужденците купуват коли от България, регистрират ги и след това по-най-бързия начин изнасят автомобила от страната в посока Турция. Мине ли превозното средство българо - турската граница, номерата се сменят и се слагат на друга кола. България заедно с Румъния, са сред най-предпочитани държави за пазар от сирийци от всички страни в конфликта, включително и от терористите на Ислямска държава. Причините са близостта на страната ни с Турция, както и лесната процедура за закупуване на кола, преподажба на трето лице или отдаване с пълномощно на чужд гражданин.

Дядо Добри - "Тихият ангел"

Какво ви мотивира да направите документален филм за дядо Добри?

Мотивацията или по-скоро идеята дойде, когато гледах „Оскарите“. Един документален филм, наречен „Дамата от килия номер 6“ привлече вниманието ми. Това е трогателната история на възрастна жена, преживяла Холокоста.

Зачудих се дали България има своите подобни герои и написах „български герои“ в Google. Името дядо Добри бе първото, което излезе насреща ми. Бях впечатлена от изражението на лицето му и от милата му усмивка, затова реших да открия кой е той. Реших да го удостоя, правейки филм за него, пишейки неговата история.

Попитах какво мисли Неди по въпроса, а той отговори „Прекрасно, нека да го сторим, този човек заслужава да бъде почетен. По-късно Неди ми сподели, че е използвал снимка на дядо Добри в един от своите музикални клипове, наред с други подобни герои от различни страни на света.

Капанът на властта на силния човек

По-рано през тази година, когато руският президент Владимир Путин обяви, че формира 400 000-хилядна национална гвардия, която да докладва само на него, много руснаците се запитаха кому е нужна нова военна сила. В края на краищата, руската армия според мнозина се бе върнала: Путин я оборудва с нови играчки, и дори уреди две малки войни – в Грузия през 2008 и Украйна, започнала през 2014 – за да го докаже.

Неуспешният преврат срещу силния на деня колега на Путин - турския президент Реджеп Ердоган – посочи една важна причина за създаването на преторианска гвардия. Путин до такава степен е издълбал демократичните институции в страната, че единственият начин да бъде свален от власт е чрез военен пуч.

Ахилесовата пета на Ердоган

Властта на Ердоган е трудно разбираем феномен за хората на Запада, пише швейцарският вестник „Тагесанцайгер“. Как може един авторитарен властник да се радва на такава благоразположение сред народа си? Как може някой да е толкова популярен, че хората да застават пред танковете заради него, за да спрат пуча срещу президента?

За отговора не е необходимо да си завършил османска история. Достатъчен е един поглед към най-близкото икономическо минало на турската нация, защото страната има безпрецедентно икономическо развитие зад себе си, коментира „Тагесанцайгер“. Ердоган успя да донесе благосъстояние на турците и за това те го боготворят. Той даде ново самосъзнание на нацията.

Нации се изправят срещу заплахата „Покемон“

Pokemon Go, изключително популярна игра за смартфони, тази седмица официално се появи в още 26 страни по света, независимо от факта, че редица служби за сигурност и религиозни организации по целия свят изразиха загриженост. В. "Ню Йорк Таймс" съобщава, че в Саудитска Арабия духовници са добавили към съществуващата фетва обвинение срещу играта, като са я нарекли "антиислямска". Босна предупреди тези, които играят, за последствията по останалите минни полета от 90-те години.

Срещу $5 млрд. Азербайджан гради конкурент на „Газпром“

Азербайджан търси от международните финансови институции $5 млрд. за финансирането на строителството на газопровода „Южен газов коридор“. След 2020 г. трасето може да стане конкурент на „Газпром“ в Европа и Турция.

Южният газов коридор е трасе за износ на каспийски газ в Европа чрез Турция. В момента се обсъжда увеличаване на капацитета на съществуващото трасе Баку – Тбилиси – Ерзерум и строителството на две нови трасета на обща стойност $45 млрд: TANAP от източната до западната граница на Турция и TAP за доставките на газ от Азербайджан в Европа. Строителството на TAP започна този май и трябва да завърши през 2020 г. , за когато са планирани и първите доставки. Акционери в TAP са BP, азербайджанската Socar и италианската Snam с по 20%, но и белгийската Fluxys — 19%, испанската Enagas — 16% и швейцарската Axpo — 5%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове