28 Юли, 2016 20:30 1 425 0

Приеха антитерористичния закон с голямо мнозинство

  • антитерористичния-
  • закон-
  • приеха
Приеха антитерористичния закон с голямо мнозинство - 1

Парламентът прие на първо четене антитерористичния закон, който ограничава права. 133 депутати гласуваха "за", 5 -"против", а 14 се въздържаха.

Проектът на Министерски съвет предвижда участието и на въоръжените сили в предотвратяване на тероризъм, като е предвидено военните да имат и полицейски правомощия. Те ще могат да използват сила срещу граждани при противодействие или отказ да се изпълни законно разпореждане и при задържане на правонарушител, който не се подчинява или оказва съпротива.

По отношение на лица, за които са налице данни, от които може да се направи обосновано предположение, че са свързани с подготовката на тероризъм, може да се прилагат превантивни мерки. 

Някои от тях са са забрана за промяна на местоживеенето без разрешение, забрана за напускане на страната без разрешение, забрана за посещаване на определени места, райони и обекти без разрешение, забрана за напускане на определено населено място без разрешение, забрана за осъществяване на контакт с определени лица без разрешение, периодично явяване в районно управление на МВР и подписване пред полицейски служител, отнемане на паспорти или заместващи ги документи и забрана за издаване на нови и др.

Вътрешният министър ще има правомощията да обявява три нива на заплаха: 

- „Трето ниво”, при което има налична информация и събития, които предполагат оценка за ниска вероятност за извършване на терористичен акт. 

- „Второ ниво” - когато има значителен брой елементи на заплаха в страната или в непосредствено съседство и е налице реален риск от извършване на терористичен акт. 

- „Първо ниво” - всички елементи на заплаха са налични в страната или в непосредствено съседство и е налице висок риск от извършване на терористичен акт. 

По думите на Румяна Бъчварова законопроектът отразява значимостта на заплаха от тероризъм у нас.

„С приемането на закона за тероризма гаранциите за някои от най-съкровените ни свободи ще са до голяма степен отстранени”, заяви народният представител от БСП Атанас Мерджанов. Според него възможностите за издевателства върху личния живот на хората чрез следене, подслушване и задържане трябва да бъдат ограничени до минимум. По думи му още е много пресен споменът от скандалите с подслушванията, а присъдите от Страсбург валят една след друга срещу държавата ни.

Мерджанов подчерта, че тероризмът е едно от големите предизвикателства на нашето време и попита: „Каква санкция да предвидиш за някой, който и без това е решил да се самовзриви и да умре, погубвайки невинни?” Според него правото и законите са безсилни пред безумието и радикализма.

Според народния представител именно, защото между двете ценности – свобода или сигурност, балансът е невъзможен, законодателството винаги в очите на хората изглежда недостатъчно. Той припомни, че имаме Закон за МВР, Наказателен кодекс, Закон за защита от бедствията и авариите, Закон за мерките срещу финансиране на тероризма, Закон за отбраната и въоръжените сили, Закон за функционирането на системата за национална сигурност, цели три устройствени закона за специалните служби – за ДАР, за военното разузнаване и за НСО; Закон за специалните разузнавателни средства, десетки планове за защита при бедствия, неразделна част от които е Планът за противодействие на тероризма.

„Въпреки това обществото чувства, че това не е достатъчно. И ние в БСП разбираме и се съобразяваме с това усещане. Няма да се противопоставим на новото законодателство. Но няма и да го подкрепим. Защото сме сигурни, че то няма значително и рязко да подобри положението”, посочи той. Според него ефектът му върху общото състояние върху системата за сигурност е под въпрос, докато последствията за гражданите са несъмнени.

Народният представител е на мнение, че това, което ще помогне много повече от този закон, е да се отделят нужните средства за разузнаване и контраразузнаване, да се укрепят съответните служби и да се оставят да работят на спокойствие. „Политиците също можем да им помогнем, като спрем да търсим медийна слава с тази тема или имитираме дейност, каквато между другото е основната цел на управляващите с този закон”, допълни той.

По думите му гражданите на България имат нужда от спокойствие, а отговорните служби от увереност. „Затова от БСП се отказахме от иначе изключително мотивирания си вот на недоверие към правителството. Ситуацията изисква отговорност и ние я демонстрираме”, каза още Мерджанов. По неговите думи е крайно време и от мнозинството да спрат да губят време и обществената енергия със закони, като този или антикорупционния.

Съпредседателят на ПГ на ПФ Красимир Каракачанов заяви, че процесите в Турция показват, че един подобен законопроект е необходим. Той изтъкна, че повечето държави са започнали да правят подобни закони едва след като бяха нападнати от тероризъм. Според него обаче само с един закон няма как да бъде решен проблемът. 

„Истината е, че ако не започнем с промени в образователната система, в която да образоваме децата на патриотизъм, след това факторите чужди държави да се бъркат в работата на България - ще проличи, че не сме свършили нищо”, заяви той. 

Каракачанов подчерта, че предпочита да има служители на МВР, превишили правомощията си, отколкото да види терористични актове в страната, както и че няма нищо притесняващо армията да участва в мерки срещу тероризма. 

Слабост е, че само със сила тероризмът не се възпира, нуждаем се от международна дипломация, което не е предмет на този закон, заяви депутатът от АБВ ген. Михо Михов. Все пак той подчерта, че подкрепят закона, защото поемат отговорността да бранят цивилизацията и българския народ, защото е превенция и така се активира Българската армия. 

От ДПС също заявиха, че подкрепят закона, но имат забележки, тъй като трябва да има баланс между правата на гражданите и службите за сигурност. 

Законът за противодействие на тероризма е закъснял. Не можем да чакаме да се случи нещо, за да предприемем действия, каза Димитър Делчев, секретар на ПГ на Реформаторския блок.

Борбата с тероризма е дело на целия свят, не на една държава. Този законопроект е добър повод да покажем воля за борба и противодействие на тероризма и парламентът да се обедини около това, каза още Делчев.

Според думите му в закона присъстват понятия, които до момента не са дефинирани в българското законодателство, създават се правила за взаимодействие и координация на службите, отговорни за сигурността на българските граждани.

Делчев заяви, че също има критики по отделни текстове, които ако останат така ще дадат възможност за злоупотреба с правомощията, с които се ограничават човешки права, но ще подкрепи законопроекта на първо четене, тъй като подкрепя философията на закона.

Депутатът заяви, че ще направи предложения между четенията свързани с въвеждането на срок за провеждане на операции, както и по-детайлна уредба на правомощията на службите по време на акциите.

Настимир Ананиев, народен представител от ДБГ от РБ, добави, че е необходимо прецезиране на срока за използване на СРС.

„Трябва да си зададем въпроса, пред каква заплаха сме изправени днес. Какъв е тероризмът днес и каква е неговата цел. Тероризмът непрестанно се променя, мутира и търси пролуки в нашите защитни системи", заяви зам.-председателят на партия БДЦ Росен Петров.

„Ако в миналото  мишени на терористични организации като ИРА, Фракция „Червена армия“ и ЕТА, гръцките ултралеви екстремисти бяха основно представители на властта, полицаи, политици, военни, то днес целта на тероризма е максимален брой невинни жертви с използването на минимум средства. Социалните мрежи и интернет позволяват бързата радикализация на лица, които нямат пряка връзка с терористични организации. Всеки се превръща в съзнанието на хората в заплаха за всеки. Ние живеем в едно състояние на постоянен страх. Нещо повече, за първи път в световната история тероризмът създаде собствена квази държавна структура. За първи път ние живеем в епохата на тотален тероризъм, на който , за да се противопоставим се изискват всеобхватни отговори. Първата цел на тоталния тероризъм е да предизвика всеобщ страх, за съжаление, вече е изпълнена. Втората му цел е чрез паника и хаус да разбие действащите механизми, да унищожи държавните структури, да унищожи изцяло начина на живот на нашите общества. Законът за противодействие на тероризма дава адекватна възможност за отговори на въпросите, които ни поставя тази глобална заплаха. Различните служби за сигурност, МВР, армията и другите държавни органи получават правен механизъм, който да им даде възможност за общо противодействие чрез използване на целия държавен ресурс за обща държавна реакция при терористична заплаха или при извършване на терористичен акт. Службите получават инструментариум да се борят с новите форми на радикализация на тероризма основно чрез интернет. Как да се проследи процеса на радикализация на едно лице, ако не бъде удължен срока за използване на специални разузнавателни средства, как можем да преценим кога то решава да извърши такъв един грозен терористичен акт? Това във връзка с правомощията на армията. Дали те са допустими, дали не са прекалени. Какво се случи при терористичните актове във Франция, когато обществото беше обхванато от паника и ужас? Кой успокои обществото? Успокои го именно присъствието на въоръжените сили на страната по улиците на Париж и Ница“.

Според депутатът от БДЦ ние имаме части в българската армия, които да провеждат така наречените антитерористични акции и те трябва да бъдат използвани. Тя е тази, която заедно с МВР е призвана да успокои обществото след нанасянето на терористичен удар. Той беше категоричен, че приемането на антитерористичния  закон на първо четене е израз на политическа воля и начин да се отговори на обществените нагласи за противодействие на тази глобална заплаха.

„ Истината е, че законът е нужен, защото вече живеем в други времена. На хората от правозащитните организации бих дал един пример от близкото минало – когато много правозащитници у нас защитаваха правата на лицето Ахмед Чатаев, в следствие на това беше пуснат и той окървави летището в Истанбул. Така че, този закон изисква и от управляващи, и от опозиция да изразят единна воля за противодействие на тероризма“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове