Last news in Fakti

2 Октомври, 2016 03:30 6 126 31

Адвокатите напомнят: Преди да стъпиш на зебрата – махни с ръка

  • пресичане-
  • пешеходна пътека-
  • полиция
Адвокатите напомнят: Преди да стъпиш на зебрата – махни с ръка - 1

Преди пешеходецът да стъпи на пешеходната пътека, трябва да се огледа, да прецени дали идва автомобил и непременно да даде знак, че възнамерява да пресече. Никъде в сега действащия Закон за движение по пътищата не е записано, че пешеходецът има право на предимство, пресичайки по пешеходна пътека, категоричен е членът на Висшия адвокатски съвет Милен Ралчев, цитиран от в. „Монитор”.

Юристът смята, че по никакъв начин не трябва да бъдат толерирани пешеходци, които предприемат необмислено пресичане, мислейки си, че имат предимство на пешеходна пътека. Тя, по закон, само обозначава местата, на които той има регламентирано право да пресича, но не означава, че пешеходецът е с предимство пред останалите участници в движението. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сульо и пульо

    1 0 Отговор
    Ловният сезон за пешеходци е открит!
  • 2 Вн10

    0 0 Отговор
    Дааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааа:)
  • 3 ivo

    1 0 Отговор
    Крайно време беше да се каже ясно,че пешеходците не са безсмъртни и в техен интерес е да се пазят!Постоянно им се внушава,че имат ПРАВО...Поздравления за адв.Ралчев за яснотата!

    Коментиран от #19

  • 4 Tihomir

    0 0 Отговор
    Пресича на пешеходна пътека не се оглежда дори и като минава гледа на другата страна тои не се пази аз ли да го пазя.Мислят си че като са на пешеходна са във въздуха!!!
  • 5 Методи Методиев

    0 0 Отговор
  • 6 чавдар

    0 0 Отговор
    сега вече може спокойно да се мачкат пешеходци
  • 7 Русев

    1 0 Отговор
    Пешеходците не са длъжни да познават закона за движение по пътищата. За разлика от водачите на МПС. А в закона е записано: водачът е длъжен да се движи с такава скорост, че да може да спре пред пешеходната пътека. Е тогава ако се спзва закона - ще има ли блъснати пешеходци? Аз също съм шофьор и ме дразнят като почнат да пресичат един по един или се заприказват на тротоара и се чудиш: тоя ще минава ли или ще чака. Но не си заслужват главоболията да рискуваш да изпревариш пешеходеца или да си мислиш, че той е преценил че ти няма да спреш.
  • 8 Гост

    0 0 Отговор
    Чл.119 от ЗДвП:
    Чл. 119. (1) При приближаване към пешеходна пътека водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне стъпилите на пешеходната пътека или преминаващите по нея пешеходци, като намали скоростта или спре.
    (2) При заобикаляне на спряло пред пешеходна пътека пътно превозно средство водачът на нерелсовото пътно превозно средство е длъжен да се движи с такава скорост, която да му позволи да спре, за да пропусне преминаващите по пешеходната пътека пешеходци.
    (3) (Отм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.)
    (4) (Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г., доп. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) Водачите на завиващите нерелсови пътни превозни средства са длъжни да пропуснат пешеходците.
  • 9 Иванов

    0 0 Отговор
    Пешеходците нямат абсолютно предимство ,но автомобилите имат абсолютно задължение да ги пропуснат.Не е ли едно и също? Демек пешеходците /които са стъпили или преминават/ винаги са с предимство. Тия адвокатчета са ми ясни що така четат закона. За да могат да прибират пачки от изродите дето избиха децата ни на пешеходни пътеки. Ама няма проблем- ние сме свикнали от 20 -25 години всичко у нас да на обратно на нормалния свят. Виновните са невинни и обратно.
  • 10 Иванов

    0 0 Отговор
    Я питайте някоя майка,дето детето и е в гробищата-кво мисли по въпроса.И тоя адвокатчето,ако собственото му дете го убият на пътека, какво ще мисли по въпроса?
  • 11 Иванов

    0 0 Отговор
    http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=933760 - ето може да видите с какво си изкарва парите това адвокатче. Условна присъда за убиец на 20 годишно момиче. Без коментар
  • 12 Иванов

    0 0 Отговор
    Със 113 км/ч през пешеходната пътека- браво ,голям мъж. За орден
  • 13 Тука е така

    0 0 Отговор
    Bъв Вулгария имат предимство тези с повече пари и/или старите комуняги с връзки в съда. А както знаем съдии и прокурори стават само синове и дъщери на такива - службата е наследствена. И пак не се знае кой ще извади по-големите връзки и пари. Толкова е просто
  • 14 Пешака Джони

    0 0 Отговор
    Мозъци,не забравяйте,че всички сме пешенодци...
    Е
  • 15 Мая Тонева

    0 0 Отговор
    България е държавата на неограничената кретения и едни от шампионите по кретенизъм са законодателите. Имам чувство,че са на процент при измислянето на простотии, толкова се стараят.
    Ето, новата трактовка на "пешеходния закон".
    Гледам вчера Милен Ралчев, член на висшия адвокатски съвет.
    Човекът вика, че правото на пешеходеца да минава на пешеходни пътеки не е абсолютно. Затова когато наближи и застане на пешеходната пътека, той трябва да вдигне ръка, за да даде знак на шофьорите, че има намерение да преминава.
    И си викам аз на акъла: Хубаво, де, Милене, а за какво друго някой пешеходец ще се насочва към пешеходна пътека или ще застава на нея? Има намерение да клекне и да се изака ли? Да си строи къща ли? Да седи и да чопли семки ли?
    Я си представете сега многолюдния град и 50 човека вдигнали ръка на някоя софийска улица. Това ми прилича на Вермахта или Колизеума , не на пешеходна пътека.
    Иначе пък не казаха как точно трябва да вдигнем ръка, но ако задълбаят в закона, скоро ще ни накарат да научим морзовата азбука с ръце, да правим челна стойка или да внасяме заявление за преминаване на улицата три дена предварително в кметството, и разбира се- ще ни наложат данък за това.
    Какво, бе, какво има намерение да прави пешеходец, който очевидно се е запътил и застанал на пешеходна пътека?
    Кажи, бе, Милене, кажи, бе, Ралчев, умолявам те!
    Я си представете сега, че е тъмно или има мъгла.
    Светлоотразителни знаци ли да си сложим на ръкава, за да ни видят шофьо
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ДПС форева

    0 0 Отговор
    Както е тръгнало преди да пресечем ще се наложи ритуални танци да танцуваме. Сега вдигнете ръка, после разклатете ханша и направете завъртане, но ако стъпите първо с левия крак на пътеката шофьора има право да ви гази и ако оцелеете да ви съди!
  • 18 кроко

    1 1 Отговор
    Ще я пресичаме като в спектакъла на Камен Донев - на всяка пешеходна пътека по един със сигнален пистолет и при сигнал ще взимаме на спринт кръстовището!
  • 19 ефр А Т

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ivo":

    ПРЕДИ ДА ПИШЕШ ПРОСТОТИЯ ПРОЧЕТИ ЗАКОНА!!!

    Публикувано във факти.бг: Чл.119 от ЗДвП:
    Чл. 119. (1) При приближаване към пешеходна пътека водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне стъпилите на пешеходната пътека или преминаващите по нея пешеходци, като намали скоростта или спре.
    (2) При заобикаляне на спряло пред пешеходна пътека пътно превозно средство водачът на нерелсовото пътно превозно средство е длъжен да се движи с такава скорост, която да му позволи да спре, за да пропусне преминаващите по пешеходната пътека пешеходци.
    (3) (Отм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.)
    (4) (Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г., доп. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) Водачите на завиващите нерелсови пътни превозни средства са длъжни да пропуснат пешеходците
    АБСОЛЮТНО ВЯРНО!!!

    А ТИ БЪЛГАРИНО НЕ ЗАБРАВЯЙ, ЧЕ ПЪРВО СИ ЧОВЕК А ПОСЛЕ ВОДАЧ НА ППС!

    А тези адвокати са длъжни да пазят неправдата защото иначе няма как да се изхранват. Не са виновни, че са адвокати на Дяволи, нито са виновни, че нямат души, те така са отгледани от Бащите си, те са пропити с отровата на корупцията. Проблема са Съдиите, които си позволяват да взимат такива решения. Защото когато един съдя отсъди подобна глупост, че ако мине с 113км/ч през пеш-пътека и "случайно" прегазиш някой, то убития е виновен, защото видиш ли не бил преценил скоростта ти. Аз съм шофьор от 25 години и съм карал и без книжка, и без каска, и дори в работата си съм карал с над 295км/ч (засечени с радар), но когато доближа п
  • 20 богатбеден

    0 0 Отговор
    Нали пешеходеца след като е мъртав няма да има как да дпкаже ,че е махал с ръце ,ако ще и байряк да е развявал докато го прегазват...В същото време ,ако водача-убиец има достатъчно пари ще може да си наеме адвокат,който от девет кладенеца вода ще докара и пак ще докаже ,че пешеходеца е виновен...
  • 21 за малко съм

    0 0 Отговор
    пълна тъпотия!!!!
  • 22 Johny B

    0 0 Отговор
    ръката в какво положение трябва да е -със вирнат среден пръст ли?
  • 23 гост

    0 0 Отговор
    Този адвокат да си навре дипломата на подходящо място от тялото си! И аз съм шофьо, но и пешеходец....
  • 24 Трол

    1 0 Отговор
    Кои адвокати измислиха тази тъпня? Щото тва го няма никъде нийде в ЗДП, нито в ППЗДП! Но, според евангелието на Лука, преминаването на пешеходна пътека става чрез-три пъти, прекръстване, един път-Отче наш, три пъти химна и докато преминаваш, упоменаваш майките на шофьорите! Стъпваш на пътеката задължително с десния крак (ако нямаш такъв, не пресичащ). И носиш свещ в двете си ръце. За електричарите се допуска и носенето на крушка, но задължително енергоспестяваща!
  • 25 Геноцид

    1 0 Отговор
    Че ако не е с предимство, кой ще му спре... Още един начин за трепане на български граждани...явно намаляваме с обезпокоително малки темпове !!!
  • 26 Магистрат

    1 0 Отговор
    Колкото по-скъпа е колата, толкова по-виновен е пешеходецът !!!
  • 27 велислав

    0 0 Отговор
    Ами всеки да се пази. Аз съм и шофьор и пещеходец. Не спирам на сульо и пульо на пеш. пътека. На всеки не може се спира. Като пресичам изчаквам да минат или преценявам разстояние, ситуацията. Не се хвърлям пред колата.

    Във Варна, вечер, на булевард, без пеш. пътека, на червено едно момиче мина със забучена глава в телефона си. Такава бих и одрязъл краченцата да не върви вече. Аман от такива прости създания.
  • 28 ужас

    0 0 Отговор
    "Юристът смята, че по никакъв начин не трябва да бъдат толерирани пешеходци, които предприемат необмислено пресичане"
    И какво следва от това ??? - Че трябва да бъде прегазен пешеходеца ли? Спирайки го толерирам, не спирам - не го толерирам, но да го сгазя? Този не е наред!!!
  • 29 Иван Господинов

    0 0 Отговор
    Махането с ръка е да се сбогуваш с живите на тротоара
  • 30 СтоличанинВповечЕ

    0 0 Отговор
    Скъпи колеги любители и професионални шофьори, моля не възприемайте 2-3 лентовите отсечки в градски условия за магистралата. Така в по малка степен ще оприличавате пресичащите "зебри" на самоубийци. По често попадам на случаи, в които автомобили се движат със 120 км/ч на ограничение 50-70 в града от колкото на хора, които тръгват по пътетката без да се огледат. Немалко в стремежа си да стигнат по бързо, да не си амортизират допълнително автомобила и да не вдигнат разхода са готови да префучат пред пешеходец вече вървящ по пешеходната пътека. Шокиращо или не - населените места са населени с хора и движението на ППС-та по тях трябва да се случва при специални условия. Защото човешката безопасност е на първо място. И ако е необходима оптимизация на скоростта на движение - трябва да се инвестира в подлези и надлези.
  • 31 Ами

    0 0 Отговор
    Заради този адвокат толкова престъпници се разхождат на свобода! Адвокатското лоби в парламента не позволява присъдите за различни престъпления да се сумират и някой с 10 престъпления вместо да е доживот в затвора излиза след 2-3 години. После пак престъпление и пак работа и хонорари за оядените адвокатски тулупи. Пожелавам на този тулуп неговото дете или родител да бъдат прегазени на пешеходна пътека че тогава току виж се хване и прочете ЗДвП не както дявола евангелието.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове