5 Декември, 2016 16:17 1 176 0

КНСБ: Цялата данъчна система в България трябва да се реформира

  • пламен димитров-
  • данъчна-
  • система-
  • реформира-
  • кнсб

Абсурдно е в най-бедната страна в Европа да има такова убийствено и несправедливо облагане на всички субекти, заяви Пламен Димитров

КНСБ: Цялата данъчна система в България трябва да се реформира - 1
Снимка: КНСБ

Цялата данъчна система в България трябва да се реформира и да се промени философията на данъчното облагане, заяви във Велико Търново президентът на КНСБ Пламен Димитров.

“Абсурдно е в най-бедната страна в Европа да има такова убийствено и несправедливо облагане на всички субекти. Налогът върху банковата система е мижав, а печалбата й за 10-те месеца е 1,2 млрд. лв. Работещите се облагат повече от бизнеса, не е актуално облагането на корпорациите” , заяви още той. Според Димитров, на този етап няма как да се променя регулацията на ДДС, но ако се промени самата система и законодателство, данъкът може да се намали с 2 пункта, коментира още Пламен Димитров.

Тези въпроси ще бъдат поставени и пред партиите по време на задаващата се предизборна кампания. След разговорите в парламента имаме усещането, че се създава нагласа за промяна на данъчната среда, заяви лидерът на КНСБ.

Несправедлив е и подходът към пенсиите, е становището на КНСБ. Според най-голямата организация на работещите там трябва да има дебат за това кое е социална помощ и кое е резултат от работа и внасяне на осигуровки върху заплащането. Лидерът на КНСБ беше категоричен, че Бюджет 2017 не е добър, но е по-добър от Бюджет 2016. Със сигурност обаче той ще бъде актуализиран при новото мнозинство, обяви Пламен Димитров.

Той припомни, че синдикалистите са участвали в изработването на бюджета още от средата на годината и са настоявали пред финансовия министър да бъдат осигурени 1,2 млрд. по различни пера. „Горанов осигури около 650 млн. лева за вдигане с малко на заплатите в здравеопазването, в образованието, в културата и в някои от социалните ведомства, но останалите не се намериха”, твърди Димитров.

В четири области финансови искания на КНСБ не са били изпълнени. Увеличение с 25% на заплатите на работещите 15 500 служители в социалните институции е било поискано от синдикатите. „Повечето от тях са висшисти и работят с труден контингент, с хора с увреждания, а заплатите им се движат между минималната заплата и 550 лв., обясни Димитров.

За увеличение на заплатите в училищното и детското здравеопазване са били нужни 20 милиона лева. Те също не са осигурени в новия бюджет. Димитров коментира, че в тези структури работят 11 000 застаряващи или пенсионирани фелдшери и медицински сестри с ниско заплащане.

“Видяхте, че 10-те милиона за БАН също не бяха приети, нито допълнителните 8 млн. лева за Селскостопанската академия в Добруджа. Много млади учени започват със заплати, близки до минималната”, каза още лидерът на КНСБ.

15 млн. лева да се заложат в бюджета за вдигане на минималната ставка за обезщетение на безработните от 7,20 лв. на 9,50 лв., също не е било прието. Минималното обезщетение за безработица не е променяно от осем години, а то касае 30 000 човека, коментира още Димитров.

От КНСБ ще искат новият парламент да приеме актуализации на бюджета и по тези четири области да се изпълнят поетите ангажименти. По-късно в Търново се проведе Разширен съвет на РС. Бяха обсъдени актуалната политическа обстановка, както и предизвикателствата пред идващия 8-ми конгрес на КНСБ през май.

Политиката по доходите на КНСБ, предстоящите действия на синдиката в тази област, както и визията на ръководството за социално-политическата обстановка, представи Пламен Димитров на разширено заседание на Регионалния съвет на КНСБ – Габрово. На него присъстваха синдикалисти от четирите общини на областта.

Председателят на РС-Габрово Румяна Илиева-Стефанова представи отчетен доклад за дейността на регионалната структура на КНСБ от началото на мандата през 2012 г. до момента. Освен със социално-икономическата обстановка в областта, участниците се запознаха и с движението на синдикалната маса през годините. Очертани бяха както постиженията в колективното договаряне по места, така и проблеми като липсата на средства в бюджетната сфера.

Важен пункт в доклада на РС бе участието на сидикалисти от всички общини в областта в националните и браншови протести на КНСБ, както и активността в местните граждански протести. Представени бяха проектите, обученията и форумите, които е реализирал синдиката в региона.

Събития като информационни и благотворителни кампании, които Регионалният съвет е осъществил съвместно с „Младежки форум 21 век” и СНЦ „Благотворителен фонд проф. д-р Желязко Христов” доочертаха множеството дейности, редом с новите услуги, които КНСБ предлага на своите членове.

Вицепрезидентът Нанков акцентира на вътрешноорганизационното състояние на КНСБ, нейната синдикална плътност, новите основни членове в конфедерацията и сферите, където трябва да се работи за синдикализация. Той постави теми като това как да бъде по-атрактивен синдиката, да защити своите членове и да привлече нови, включително и чрез нови услуги на КНСБ. Въпроси като ролята на председателя на синдикалната организация, консолидацията и ефективността с по-малко средства ще са въпросите, които стоят на дневен ред и са свързани както с Устава, така и с Програмата на предстоящия VIII конгрес на КНСБ.

В дискусионната част на заседанието се поставиха въпроси от синдикалисти от здравеопазването и държавната администрация за ниските нива на заплащане, липсата на квалифицирани кадри и нивата на реалната безработица и демографска картина в областта, сравнени с официалните данни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове