6 Декември, 2016 16:14 1 728 7

Учениците ни все по-трудно четат и пишат

  • меглена кунева-
  • мон-
  • образование-
  • грамотност
Учениците ни все по-трудно четат и пишат - 1

България се нарежда на едно от последните места в Европа по функционална грамотност на учениците. Тя е почти на дъното на класациите в трите области - четене, математика и природни науки, заедно с Румъния, Кипър и Обединените арабски емирства.

Това става ясно от международното изследване PISA през 2015 г.

Резултатите на българските ученици в международното изследване PISA по природни науки и технологии са се подобрили спрямо тези от 2006 г. Намалял е и делът на функционално неграмотните ученици в тази област. Това сочи национален доклад на Центъра за контрол и оценка на качеството на училищното образование (ЦКОКУО), представен днес в МОН. Изследването e проведено през пролетта на 2015 г. и в него са участвали 6300 български ученици на 15-годишна възраст. В продължение на 2 часа те са решавали компютърно базиран тест по природни науки, математика, четене и модул „Решаване на проблеми в сътрудничество“.

Въпреки положителната тенденция, резултатите остават тревожни и ни дават ясен знак, че промените в сферата на образованието са наложителни, заяви при представянето вицепремиерът и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева. Тя беше категорична, че МОН предприема конкретни мерки за преодоляването на дефицитите в областта на функционалната грамотност по отношение на подкрепата за изоставащите ученици, актуализирането на учебните програми и квалификацията на учителите.

Данните от доклада сочат, че българските ученици се представят под средното ниво за страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Страната ни е на 45-о място от 72 държави, участвали в PISA. Средният резултат на България е 446 точки или с 47 точки по-нисък от средния за всички държави.

37,9% от българските младежи не покриват нивото за функционална грамотност по природо-математически науки. Това не означава, че не могат да четат и пишат, а че не могат да приложат на практика учебния материал в реални житейски ситуции, както и че не могат да боравят с данни от таблици и графики. За сравнение, през 2006 г. този процент е бил 42,6%.

Резултатите за функционална неграмотност по четене и математика са съответно 41,5% и 42% от участвалите ученици.

Само 2,9% от българските младежи са се справили с най-трудните задачи от изследването през 2015 г. Средният процент за страните от ОИСР по този показател е 7,8%.

Националният доклад отчита намаляване на разликата в средните резултати на момчетата и момичетата по четене. Момичетата са показали по-ниски средни резултати, а процентът на функционално неграмотните от тях се увеличава в сравнение с предишни изследвания. В същото време функционално неграмотните момчета намаляват незначително.

Един от най-важните изводи за всички държави, участвали в изследването, е, че семейната и социалната среда оказват огромно влияние на резултатите. 59% от нашите ученици от социално слаби семейства и такива, за които българският не е майчин език, имат по-слаби постижения.

МОН не може да промени семейната среда, но може, трябва и ще въздейства за това да осигури условия, така че семейната среда да не е единственият определящ фактор за резултата на учениците, коментира Кунева при представянето на доклада. Тя добави, че МОН ще акцентира в подкрепата на децата и учениците със затруднения, в увеличаването на интереса им към училището и в развиване на критичното им мислене.

В тази връзка министърът посочи, че новите учебни програми, които в момента се разработват и обсъждат, ще са по-съвременни, с повече практическа насоченост и време за упражнения. За да са изпълними и качествени тези програми, поставихме учителят и неговата квалификация в центъра на усилията ни, каза още Меглена Кунева.

Образователните затруднения на учениците ще могат да се наваксват и чрез проекта „Твоят час“, в който е предвидена методическа подкрепа на децата с образователни дефицити. Според зам.-министър Диян Стаматов такава е целта и на задължителното предучилищно образование. Докладът е недвусмислен - посещението на детска градина, особено за деца от социално слаби семейства или такива, за които българският не е майчин език, има пряко значение за резултатите им в бъдеще, добави той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 зЗЗЗ

    1 5 Отговор
    я си ....м...та,по-умни деца от наще няма
  • 2 Гоуст

    4 1 Отговор
    С такъв министър (в оставка) все по-зле ще става. Управляващите не искат умен народ
  • 3 Семиздат

    4 0 Отговор
    Всичко го има в нет-а на телефончето му, тате му е голяма клечка и важното е да мине годината, школото, да си правят гаргара помежду си, да си мерят половите органи, а какво е запомнил и усвоил?!
  • 4 Тошибиян

    2 0 Отговор
    Квито родителите такива и чаветата..едните га са ги правили са им пяли тигре тигре и радка пиратка на другите бащите им бързали за жамията а третите да краднат от минаващия влак...тва е кофти материял е бг
  • 5 Дон Мон

    2 0 Отговор
    Важното е да сме първи! Преди претендирахме, че сме най-умни и начетени в Европа, а сега явно се борим за приза най-тъпи и неграмотни ! Кой сега е номер 1 !?
    Все пак хубаво е че има няколко бели лястовички, които печелят награди по научни олимпиади, но е тъжно, че най-вероятно, ще отлетят на запад и тук ще останат само батки, коври, цигани и няколко издишащи пенсионери оцелели по чудо от политическия геноцид!
  • 6 мъжкар

    2 0 Отговор
    Ами огромна заслуга за това имат едни червени хора дето ни мачкаха през последните 26г.Те създадоха и един специфичен музикален жанр който се нарича чалга.Благодарение на такива като Митьо Пайнера повечето млади момичета са тъпи като гьонове и сасъс самосъзнание на проститутки и за това основното им занимание е да се снимат по кенефите на дискотеките и да денат с широко отворени очи за някой тъпанар с пари да ги вземе че да не гладуват.А момчетата под влиянието пак на Пайнера млади станаха татуирани напомпани изверги които са също тъпи като гьонове и търсят няква лесна печелбе било то от дилорство на наркотици било то от миене на чиния в Англия само и само да посъберат някой лев за по засукане бмв за да са по-вървежни пред същите ония тъпи кифли на тяхната възраст.Като добавим и чувството за безнаказаност в ученика породено от това че "тате има пари" няма как да очакваме младите хора да бъдат грамотни и ученолюбиви при положение че те нямат абсолютно никакви ценности освен бмв втора ръка и дънки и уиски и трева.Ако имам власт ще вкарам в затвора всички чалга продуценти без да ги съдя направо директно защото те имаха съществен принос тези деца да станат такива.
  • 7 Найденов

    1 0 Отговор
    Хаха защо ли? Като имаме некъдрни управни гледащи собствените си интереси а не тези на НАРОДА
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове