Last news in Fakti

27 Декември, 2016 19:12 1 368 5

Настимир Ананиев:  Пешеходецът пак с предимство

  • пешеходец-
  • предимство-
  • трафик
Настимир Ананиев:  Пешеходецът пак с предимство - 1

Изискването пешеходецът да преценява скоростта на идващ автомобил, докато пресича на пешеходна пътека, трябва да отпадне от закона

Така и решението на ВКС ще се обезсили, смята председателят на Транспортната комисия в НС, като обяви, че се работи за бързо изменение в закона през следващите работни дни на Парламента в посока да отпадне изискването за преценка на скоростта от пешеходеца

Изискването пешеходецът да преценява скоростта на автомобила, докато пресича на пешеходна пътека, трябва да отпадне от закона. В Транспортната комисия работим за бърза промяна в закона в следващите работни дни на Парламента, така че да се избегне несправедливостта пострадали от ПТП на пешеходна пътека поради превишена скорост да се оказват виновни заради това, че не били преценили скоростта на идваща кола. Невъзможно е без технически средства да се прецени с колко километра в час се движи автомобил, когато пресичате платното, че и да произтича от това ваша вина за произшествие и вие да сте въвлечен като съпричинител.

Това коментира в студиото на бТВ председателят на Транспортната комисия от Реформаторския блок Настимир Ананиев по повод решението на ВКС, че блъснат на пешеходна пътека пешеходец става съпричинител на смърт или телесна повреда, ако не е преценил скоростта на идващия автомобил.

Ананиев подчерта, че това не е добре премислен текст и се присъединява към председателя на ВКС, който е е подписал решението с особено мнение. Самите девет съдии също не са на единно становище и част от тях са подписали с особено мнение, припомни Ананиев. След това решение ще се оказва, че за всяка катастрофа пешеходецът ще е съпричинител, дори в случаите, когато е пострадал или загинал, коментира той.

Особено неприложимо е такова изискване за преценка на скоростта за млади хора, подрастващи и деца, които пресичат на пешеходни пътеки, добави той и посочи, че с отпадането на този текст от закона ще се обезсили и тълкувателното решение на ВКС. Той добави, че за 3 месеца се взема книжката и се налага 3 хиляди лева глоба за шофиране с превишена скорост с последните изменения на Закона за движение по пътищата, които вече са в сила.

Ананиев посочи като част от решението и подобряване на видимостта около пешеходните пътеки. Той даде пример от Великобритания, където тези места са маркирани с начупени линии по протежението на пътя с дължина между 7 и 10 метра. Той подчерта, че ако се спазва изискването за скорост в градски условия, в много повече случаи ще се спира навреме и ще се предотвратяват фаталните инциденти. По думите му пешеходните пътеки върху т.нар. „легнали полицаи” също са ефективни за нашите условия и на тях няма регистрирани ПТП.

Ананиев се съгласи с изказаното мнение в студиото, че с решението на ВКС се „отваря Кутията на Пандора” и се създава възможност убийците на пътя да се разминат с по-леко наказание, както и че е твърде сложна организационно - управленска структура на системата за безопасност по пътищата, която сега обхваща няколко министерства, една междуведомствена комисия и самият Министерския съвет, който носи отговорността и прилага политиките.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 многознайко

    4 2 Отговор
    Пешеходецът трябва да е с предимство , докато има подобни статии:Публикувано във факти.бг: КАТ залови 21 пияни и 1 дрогиран шофьори за три дни.
  • 2 Laik

    4 1 Отговор
    Пешеходеца не е невинен винаги. Той също има задължения които почти никога не спазва и почти никога не е санкциониран за това. Поведението му на пътя граничи с поведението на четириного.
  • 3 Гнида

    6 1 Отговор
    А ако пешеходец види проближаващ автомобил има ли право да стъпи на пешеходната пътека ? Тогава самият той става рисков фактор ! Бил съм свидетел как хора без дори да се огледат го правят !
  • 4 Аргиров

    3 0 Отговор
    Въздържам си от по-пиперливи квалификации към членовете на ВКС. Пешеходеца е най-уязвимия участник в движението. Има само две места, предназначени за пешеходци, тротоара и триметровата част от платното - ПЕШЕХОДНА ПЪТЕКА. Решението на ВКС е ясно огледало за състоянието на цялата съдебна система. Събрали се група дерибеи и вземат решение противоречащо на здравия разум. Замислете се - това им решение не търси справедливост, а колкото повече има неясноти и вратички в който и да е закон толкова повече пари за корумпирани участници в процеса, толко повече работа за адвокати и отърване на виновни. Ясно трябва да се каже, че ПЕШЕХОДЕЦА е с пълно предимство на тези две места (пешеходна пътека и тротоар). За това нарушение трябва да има ясно разписано в закона наказание, не от-до.... за да има възпиращ ефект. Да другите участници в движението да се съобразяват с това, ако трябва да пълзят на пешеходна пътека, но да знаят ясно какво ги чака при блъснат пешеходец на двете описани места. При сегашната ситуация съдиите "дават крила" на джигитите и тези като тях с парите. Да му мислят хората с по-скромни възможности.
  • 5 Митко

    2 3 Отговор
    От платна за движение на мпс се опитвате да ги направите на алеи в парка.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове