Last news in Fakti

10 Януари, 2017 09:10 12 521 36

Мая Манолова: 3 700 лв. бърз кредит е станал в частен съд 23 700 лв.

  • мая манолова-
  • дълг-
  • частен съд

3700 лв. бърз кредит е станал 23 700 лв. в частен арбитражен съд. От 20 лв. пък сумата е скочила на 300 лв. за дълг на покойник. Тези случаи разказа омбудсманът Мая Манолова в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия.

Тя съобщи, че е написала 240 писма лично до всеки народен представител, за да гласува забрана частни арбитражни съдове да съдят граждани. В момента в парламента имало такъв законопроект. Според Манолова рекетът над хората бил заради огромен бизнес от 15 млн. лв. годишно от такси само за един частен съд.

Имало мрежа от 45 подобни съдилища. Колекторски фирми изкупували стари задължения за стотинки. Например за 20 ст. получавали 200 лв. В 95% от случаите потребителите губели делата, защото не знаели как да реагират.

Оказва се, че за престъпленията има давност, но не и за сметките, каза Манолова. Така гражданка в София се оплакала, че съпругът й е починал през 2004 г., но го съдят за задължение от 2006 г. по сметка към мобилен оператор. В частен съд вече имало и дело за 560 000 лв. срещу община.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пеньо

    28 17 Отговор
    Магистралката за пореден път откри топлата вода. Този рекет е от години, но тя сега се сеща. Като депутат и острие на своята партия имаше много възможности, но не ги използва. Защо сега имитира дейност? Ха и лично ли е написала писмата?

    Коментиран от #3

  • 2 Бавен,кредит(смърт)

    33 1 Отговор
    Тия банкови протежета обраха бедния българин ощте повече,съд затвор

    Коментиран от #8

  • 3 браво

    44 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пеньо":

    Има ли значение от кога е проблема? Важното е, че сега може да се променят нещата. Да ти кажа по-добър обудсман не сме имали. Може Майчето да беше комунистическа лелка до преди две-три години, но сега е като питбул - като се захване с нещо върши работа! Явно си намери призванието. Дано не я сменят, че май в доста интереси почна да рови...

    Коментиран от #11, #12, #13

  • 4 Писна ми

    26 1 Отговор
    Писнами взех кредит от Прокредит на стойност 15000 лв и успях да върна 17000 лв останаха около 3/4 Хил лв не бях внесъл 3 месеца и на 4 я ме осъдиха и така се започна от начало изплащах кредита пр съдия изпълнител който дори не ми казваше на колко сам осъден и колко е общата та сума изплащах с години и най накрая ми се обадиха от ЕОС матрикс че са ми изкупили кредита на стойност 15 000 лв и от начало се почна незнам вече ко да правя писна ми хора останаха сега 4200 лв да свърши дано някоя др институции да не я закупят.

    Коментиран от #28

  • 5 Васичка Атанасова

    16 1 Отговор
    хванаха е добрините евала
    браво Майче само така
  • 6 Гост

    8 8 Отговор
    Самата Мая Манолова прокара същите законите преди години!
  • 7 некойси

    23 0 Отговор
    Естествено че в среда на вакуум и беззаконие се пръкват всякакви кърлежи с все по-измислени начини да правят пари от кръвта и потта на отрудения гражданин.
    Всички по веригата искат да се хранят а апетита идва с яденето.
  • 8 Хайко

    22 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бавен,кредит(смърт)":

    Няма да стане само със съд и затвор!! Трябват по крути мерки срещу тия мастити бандити....
    До стената ...
    Само това ще оправи нещата..

    Коментиран от #16

  • 9 1234

    29 0 Отговор
    Тия колекторски фирми,тия ,,частни"арбитражи трябва незабавно да се обявят извън закона и на собствениците им да бъдат конфискувани в полза на държавата всички пари и имоти събирани с години от граждани и общини.Това е узаконено мародерство и трябва да бъде ЛИКВИДИРАНО не забавно,а мародерите да лъскат наровете по затворите докато ТЕ изплатят заграбеното по време на мародерската си дейност.
  • 10 Гого

    16 0 Отговор
    Това може да се каже Made in Bulgaria само това произвеждаме корупция ако можехме да я изнасяме щяхме да задминем и Китай!
  • 11 Пеньо

    7 5 Отговор

    До коментар #3 от "браво":

    На такива, като теб винаги задавам простичкият въпрос: Какво е направила дотук омбудсман Манолова? И пояснявам:С какво се е преборила? Кои монополисти е сразила? Каквото и да е, което засяга голямо мнозинство хора потърпевши от картелите, монополите, съдебната система....?КАКВО?
    До тук единственият жалък опит за отговор бе:открила била много приемни? Ти такъв ли смешен отговор ще ми дадеш? Хайде, дай фактите, а не какво е казала!
  • 12 Отговор

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "браво":

    " Има ли значение от кога е проблема?"
    Има, ако тогава си бил на власт и не си направил нищо за решаването му! А може би си част от проблема и си го предизвикал?
  • 13 ААА

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "браво":

    Извинявай, но функцията на омбудсманът в България е като тази на Арменският поп . Идваш оплакваш се , и от това може и да ти стане по-леко на душата, а лихвите си текът. Защо просто не го регламентират със закон. Общата сума на изискуемият кредит,заедно с таксите на съдията -изпълнител, да не надвишава с еди колко си процента , установения курс на 5-те основни банки.Какво правеше Мая през това време в парламента.
  • 14 Грую

    9 0 Отговор
    Доколко тези частни арбитражни съдилища са законни/легитимни и въобще имат ли право да осъждат граждани? Според мен само държавен съд може да издава присъди, какви са тия час-проми? Хора, не плащайте нищо на тия рекетьори и не се поддавайте на техния натиск/шантаж, докато не се изясни всичко около тези мафиотски структури.
  • 15 откровен дИмокрад

    14 0 Отговор
    И кво?
    Дрън-дрън, Мая ще ви изслуша и ще ви изкаже съболезнованията си, колко готино, колко приятно!?
    Комунетата от ДС създадоха тази синекурна длъжност, за да може да се създава усещането у хората, че има кой да им влезе в положението. Всъщност проблема не е само в колекторските фирми, защото те сключват договори с фирмите за кредити, и едните, и другите са тотално бандюги и мутри, обаче с огромен чадър от властта, от институциите и т.н.
    Фирмите за бързи кредити от този тип са измислени от мафията, това си е чеиста форма лихварство.
    Всички фирми са подставени лица на хора с голяма власт и пари, айде да не влизам в подробности, но всеки би се сетил на кой са!??????
    Така, че Мая колкото и да си бая, все тая! Всичко е опечено и се дирижира от хората, за които работи Мая, така, че всичко е пълен театър и драма, сапунена опера, чак да се разплаче човек.
    Всички знаете, какво се прави с рекетьорите!? В САЩ им дават доживот, в Бълхаристан им дават да правят фирми за бързи кредити!
  • 16 откровен дИмукрад

    12 0 Отговор

    До коментар #8 от "Хайко":

    Точно съдът ги оправда, за да могат да въртят бизнеса на един батко, който пък е собственик на съда.:)
    Само Терминала хора, тая територия никога няма да се оправи, поне докато тези хора са живи, а те ще изкарат поне още 20-30 години, докато циганите превземат България, за това, така или иначе България е обречена, всичко е въпрос на време!
  • 17 Хасан

    9 2 Отговор
    Какви хора сте само?!жената на висок глас казва това за което другите мълчат.. Що не излизате на улицата като гърците??

    Коментиран от #18, #23

  • 18 откровен дИмукрад

    12 0 Отговор

    До коментар #17 от "Хасан":

    Нали мутрите ще изкарат армията и полицията и ще счупят хората от бой, а медиите ще обявят протестиращите за терористи. Вързали са си гащите дъртите мафиоти, не ги мисли за толкова прости.
  • 19 onq s konq

    0 14 Отговор
    Че кое му е лошото на кредита ? Стига да си го върнеш навреме къкъв е проблема ?

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 onq s konq

    1 6 Отговор

    До коментар #20 от "на коня баща му":

    Говориш глупусти ! Като мислиш че не можеш да ги връщаш не ги взимай!!!То не може да земеш пари и да се правиш на откачен после !!

    Коментиран от #25, #26

  • 22 гост

    10 1 Отговор
    От личен опит мога да споделя, че Манолова откликва на лични проблеми с институции и си върши съветно работата. В моя случай направи каквото й е по силите, за да помогне за настаняване на възръстен човек в държавен старчески дом. Много хора се въздържат да пишат молби и да изискват от институциите помощ, понеже не вярват и са скептични, но при Манолова се получи. Не съм очаквал да реагира за няколко дена, но съм изненадан позитивно и затова го споделям.

    Коментиран от #24

  • 23 Осман

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Хасан":

    Хасане, това което си написал е доста антиинтелигентно. Всички говорят за това, но никой не иска да се промени. Манолова е от тях!
  • 24 хост

    5 2 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    Че нали за това получава над 3200лв! Оставаше и това да не свърши! Друго какво е свършила за 5 лева?
  • 25 на коня баба му

    8 0 Отговор

    До коментар #21 от "onq s konq":

    Банката, като отпуска пари те проучва, за да знае дали си способен да връщаш парите, както и иска нещо в гаранция, така, ако не можеш да връщаш парите банката си прибира заложеното имущество или пише кредита за лош.
    При бързите кредити, кредита е онлайн, попълваш си данните и си готов, не ти искат нищо, само да си жив, така раздава пари италиянската мафия, точно едно към едно, после се сещай как си събира дълговете, могат да си променят лихвените проценти, както си поискат и закона е направен така, че това не е незаконно, говорим за легализиране на мафията и лихварството.
    Правиш ли разликата?
  • 26 Мутра полицай съдия политик мафия

    6 0 Отговор

    До коментар #21 от "onq s konq":

    Кончо ,ти пак не си разбрал.не става въпрос за това да не се взимат кредити,а за това как един кредит от 3700лв. става 23700лв. И с това постижение задминаха дори и мутрите в прехода,дето даваха мутренски заеми срещу 10% месечна лихва ,плюс главницата. И това в европейска България ,със закони които позволяват. Виж колко подробно ти го обясних,като на на дете идиотче.
  • 27 Гост

    5 0 Отговор
    Нищо не може да се промени.Може само когато започнат да се при тесняват съдия изпълнителите.По един или друг начин.Те се взеха много насериозно.
  • 28 vdv

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Писна ми":

    Аз имам точно същия проблем.С еос...
  • 29 гост

    3 6 Отговор
    Всичко опира до потребителите. Ако те не взимат такива кредити няма да има пострадали, ако си ги изплащат редовно, няма да се стига до арбитраж и увеличения. И дори да си променят лихвата, то няма да е соттици проценти, та да не може да се плати. Това е законна форма на лихварство и е еквивалентно на тези баби, които хвърлят десетки хиляди през терасите си на мними познати. Не може пенсионер да има 50 бона и ей така да ги дане срещу обаждане. Не може и човек без доходи, без гаранции или имот да се очаква да си плаща редовно вноските. Затова банките имат ограничения, за да няма много такива случаи. Като не може от банка, не теглиш кредит, променяш си начина на живот. И с малко може да се живее, здравната ни система е почти безплатна. Проучете за какво се дават тези взети кредити, как живеят хората взели такива кредити и какви са причините да не се спира изплащането.

    Коментиран от #30, #31, #32, #33

  • 30 прави разлика

    8 0 Отговор

    До коментар #29 от "гост":

    Абе, това е узаконена форма на измама, как ще го сравняваш с измамите с бабите, за които постоянно тръбят, тука ти го рекламират по телевизията, набиват ти в главата, че всичко е точно, че няма страшно, че е лесно и т.н.
    Отделно депутатите са ги подковаил законово, съдът работи за тях, цялата власт и реклама бачка за тях, за измамниците, така, че прави разлика!
    Все едно да легализират дрогата и да ти правят реклама на хероин по телевизията, като лекари ти се заклеват, че е безопасно!? После да ти продават дрогата онлайн! Много ясно, че доста ще се хванат.
  • 31 прави разлика

    12 0 Отговор

    До коментар #29 от "гост":

    Взимаш пари от прикрити мутри, как мисли, дали лихвеният процент няма да достигне стотици проценти, а?
    Тука става на въпрос за умишлено вкарване в задлъжняване, което е "законно". Взимаш 300 лв и после дължиш 3000, след няколко месеца са 30 000 и си в кеча, после идват едни момчета и те пребиват, после ти взимат всичко, апартамент, кола, имущество, узаконена форма на лихварство, само, че частно, умиране има, оттърване няма.
  • 32 прави разлика

    10 0 Отговор

    До коментар #29 от "гост":

    Как ще е безплатна здравната система бе, недай си боже да се разболееш, навсякъде ти искат пари, на ръка и плащаш, като поп или правиш дарения, нямаш си хал хабер.
    На книга е безплатна, ама дефакто бецален яко на лекари , сестри и т.н., абе недай си боже.
    Явно си някой тийнейджър. :)
  • 33 Лупи

    10 1 Отговор

    До коментар #29 от "гост":

    Явно не можеш да си ползваш мозъка добре, нищо не е страшно огледай се около теб виж, че и други живеят така. Всичко е наред само не разсъждавай на глас и ще си ок.
    А това да има законни ЧАСТНИ съдилища е върха на наглостта и апогея на ограбването на българина.
    Една схемичка, направена началото на 90-те и актуална за цялата ни територия е показателна за тяхната наглост от къде тръгнаха и къде са сега: "Има един голям торов завод в Девня- Агрополихим, много голям, първенец на соца и голям износител на собствено производство и вносител на валута в държавата, нещо толкова липсващо в наши дни. Значи настават смутните времена 90-те, поставя се за директор лицето Х, завода има 24-часово производство и поръчки за милиони, но директора спира товаренето на корабите за износ и други плащания към държава и където може другаде. От нетоваренето на корабите завода търпи неустойка всекидневно- всичко се отчита, като задължения... След преминаване на известен период докато се наберат достатъчно дългове за пред медиите се излиза и се заявява завода работи на загуба- няма износ има само дългове трябва да се приватизира!

    Коментиран от #34

  • 34 Лупи

    10 1 Отговор

    До коментар #33 от "Лупи":

    След заявлението, че завода е негоден да е в държавни ръце т.е. трупал само дългове се явява един "чист" човечец, станал милионер за 1 година съвсем случайно с кредит от държавна банка с милиони от държавата отпуснати специално за него и още няколко хиляди такива носители посочени лично от ДС. Та добрия човек Николай Банев купува завода за да го "избави" от тежките му времена и първата му работа, която прави след като стане собственик е да разпродаде оборудването закупено с държавни пари и предвидено за преоборудване на завода стоящо на склад и докарано точно преди да падне режима. Така бизнесмена спасител само, чрез продаването на тия активи си връща дадените милиони, подновява доставките на сода за чужбина и завода магически се изправя на крака.
    Тая схема и подобни на нея имаше из цяла България, ами Нефтохим? Единствената рафинерия в Света работеща на загуба и същевременно монополист и захранваща огромен пазар... в почти всяко село и малко градче има такива схеми- мутрата купува с държавни пари завода, разпродава го и после дели с покровителите си. Та няма нищо случайно, че сега има законни частни съдилища и дълга ти от 3000 лв, законно може да стане 30 000 лв.
    И Мая Манолова е от партията дето създаде тия мутри, няма да се учудя ако баща й е бил пряко замесен.
  • 35 ИРАКЛИ

    4 6 Отговор
    С къса поличка,руса косичка,злобна като миндил и е от Кюстендил!ЩО Е ТО?
  • 36 ооооооо

    3 1 Отговор
    БРАВО МАЙЧЕ!
    Хич не те харесвам, че си комунистка, ама яко ги захапа! Давай!
    Преди теб имаше един мухльо с обратна захапка, дето говор не му се разбираше, та камо ли мисъл.. Константин Пенчев ли беше.. подлога някаква..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове