22 Февруари, 2017 10:59 3 211 1

Бащата на момиче в кома, уцели 100 хил. лв., но ще работи

  • баща-
  • момиче-
  • кома-
  • лотария
Бащата на момиче в кома, уцели 100 хил. лв., но ще работи - 1
Снимка: "24 часа"

- Парите няма да ни променят, ние сме си същите, но детето ни ще е по-добре, казва Реджеп Газиев от с. Змейца. Доскоро той разчиташе само на помощи за 12-годишната Мирела.

“Получих 100-те хиляди лева от лотарията. Направих курбан за цялото село, купих компютър на другото си дете, заделил съм малко пари, които ще подаря на болни хора. Всичко останало е за Мирела.”

Това казва 38-годишният Реджеп Газиев от доспатското село Змейца, съобщи "24 часа". 12-годишната му дъщеря е в будна кома от 2014 г. и досега животът ѝ се поддържа със средства изцяло от дарения.

“Парите няма да ни променят, ние ще сме си същите, но детето ни ще е по-добре. Надеждата умира последна”, казват в хор Реджеп и съпругата му Магдалена. Те смятат за знак от небето както неочакваната печалба, така и фактът, че детето им е още живо.

Мирела се родила на седем месеца и тежала 930 грама. “Детето е с увреждания още от раждането си. Има хидроцефалия, не вижда и с двете очи, епилепсия, церебрална парализа и на по-късен етап изпадна в кома. Пращано е на консултации при най-добрите специалисти в страната. По болниците и сред колегите е позната, всички се учудват на факта, че още се бори за живота си.

Правя всичко, което е по силите ми за нея като лекар и човек”, казва личният ѝ лекар д-р Велин Хаджиев от Доспат.

Хаджиев е с листа от 3000 пациенти и признава, че Мирела е най-трудният от тях. С помощта на доспатчанина Валентин Хаджиев, който живее в САЩ, са закупили апарат, с който се очиства слюнката и момичето може по-лесно да приема храната. Помогнали на семейството да подобри малко и битовите условия. Личният лекар е бил в основата на доста дарения за детето от общината и от хора от общинския център.

“През цялото време ни е било трудно, но когато изпадна в будна кома, стана непоносимо. Скубеше си

косата. Плачеше неистово.Загуби способността да гълта и заспа. Не сме знаели, че е в кома, но тя не се събуждаше. Два дни ѝ давахме храна, а тя е отивала в дробовете ѝ, защото не знаехме какво става. Бяхме предупредени, че при голям гърч може да изпадне един момент в дълга кома”, казва майката Магдалена Гьокова.

“Докторите казват, че е цяло чудо дете с толкова много болести чак до 12-годишна възраст да живее”, споделя Реджеп. Сега е щастлив, защото, като я целуне, Мирела вече реагира, усеща и се усмихва. “Емоционално внушение на един загрижен родител”, коментират обаче лекарите.

“Мирела се нуждае от рехабилитатор, а такъв няма, от два месеца е съкратен. С рехабилитаторката Шукра Милева от Доспат си възвърна полека-лека гълтателния ефект. Това е най-важното за нея - да не спира рехабилитацията”, реди Реджеп.

Семейството има още една дъщеря - Санела, ученичка, на 8 г. Преди състоянието на Мирела да се влоши тежко, майка ѝ работела към трикотажна фабрика в Доспат. Принудила се да напусне, за да се грижи за детето си. Вземала 380 лв. за личен асистент, но спрели програмата.

От месец болната Мирела получава 930 лв. помощ от държавата. От тази сума обаче майка ѝ, която не може да работи, трябва да задели за осигуровки. На практика им остават около 500 лв.

Храната на Мирела, с която се поддържа животът ѝ, е специална и струва 700 лева на месец. Момичето се храни само с фризубин със сонда четири пъти дневно.

Заедно с лекарствата и памперсите издръжката ѝ надхвърля 1000 лева месечно. Сондата пък трябва да се сменя поне веднъж на 30 дни. За смяната я карат до Смолян. Понякога идват лекари и в къщата им в Змейца.

Детето лежи в поза ембрион, а целият живот на семейството се върти около леглото му. Стаята е обща за всички - и спалня, и дневна.

Със сълзи на очите Магдалена показва снимки как Мирела седи с изправена главичка в инвалидна количка преди комата. Тогава с детето работели ресурсен учител и психолог. “Няма да се откажа да се боря за детето си. Откакто се е родила, много лекари ми казваха, че няма да оцелее, но ето, че е жива”, казва Магдалена.

Досега Газиеви са се справяли изцяло с помощи от роднини, приятели, дарители и институционална подкрепа. През цялата минала година в Смолян организираха дарителски кампании за храната на болното момиче. До юни м.г. тя бе осигурявана чрез инициативата “Плюшено мече”. За Мирела събираха пари и учениците от клуб “Милосърдие” в Професионалната гимназия по техника и технологии в Смолян. Деца от Смолян през лятната ваканция дори продадоха играчките си благотворително в помощ на Мирела.

“Много хора ми помогнаха - и от Смолян, и от Доспат. Много съм благодарен”, казва Реджеп. Той е убеден, че печалбата е Божия помощ.

По Коледа отец Иван от Нови хан му изпратил картичка, 10 шишета храна за Мирела и икона на Света Богородица.

“Мюсюлманин съм, но не хвърлих иконата Видях знак на самата Коледа на една ябълка. Посегнах да я изям, беше изсъхнала, но на нея имаше кръст. Занесох я на майка и тя каза, че това е знак”, казва Реджеп.

Майка му е с удар от две години и е на инсулин. Баща му се принудил да напусне работа в София, за да я гледа, но не ѝ е асистент. Двамата се издържат с една пенсия от 200 лева.

Реджеп е с основно образование. Не успял да завърши средно, защото били много деца и е трябвало да работи. Има четири сестри и един брат, който е починал още като малък. Две от сестрите му живеят в Змейца, третата е в съседното село Касъка, четвъртата работи в Германия. Всички са съпричастни с неволите на племеничката си.

“Работил съм къде ли не из страната за децата. Ходих и в чужбина. Няма да спра да работя и да разчитам само на печалбата от лотарията”, зарича се Реджеп. Преди дни дори бил одобрен да постъпи на работа в частна фирма в Девин.

Твърди, че не е хазартен тип човек. Лотарийни билети рядко купувал. Печелившия го взел от Смолян. Дори забравил да го изтрие, присетил се посред нощ и отишъл до колата да го вземе. Смята, че случилото се е чудо на фона на мизерията, в която с години живее семейството му.

Преди дни бащата на Реджеп дошъл с местен вестник, където имало призив за набиране на средства за болно момиче. Реджеп занесъл 100 лв. в Девин за 18-годишната Атанаска Тарашева.

Aтaнacкa cтpaдa oт Capкoм нa Юинг - зaбoлявaнe нa кocтитe, кoeтo ce paзвивa пpи дeцa, и са ѝ необходими повече от 300 000 лева за лечение в Турция. У нас ѝ препоръчали ампутация на крака.

“Занесох ги лично, за да се знае, че парите ще идат за детето. Сигурен съм, че и то ще проходи ”, вярва Реджеп. Убеден е, че понеже обича природата и не прави лошо на хората, Господ му помага.

Мечтата на родопчанина е да има собствен разсадник и да подарява дръвчета. “Това ще го направя, след като Мирелка се излекува, ако останат пари”, вярва Реджеп.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 DTYNDTNY

    4 1 Отговор
    POREDNATA LAJLIVA REKLAMA NA LOTARIATA ZA BALACI
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове