Last news in Fakti

26 Април, 2017 20:14 1 126 0

Семерджиев: Болниците дължат 509 млн. лева за 2016 година

  • болници-
  • дълг-
  • илко семерджиев
Семерджиев: Болниците дължат 509 млн. лева за 2016 година - 1
Снимка БТВ

"Когато имате правила, които не са координирани с други, когато едни от тях блокират други и създават правен хаос, съответно и условия за търсене на отговорност, която по принцип не би следвало да се носи заради грешни нормативи, това е страшен проблем за системата. Ние успяхме да оправим част от този хаос". Това каза в предаването "Лице в лице" служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев.

По думите му другият много голям проблем е лошият модел на управление на финансите в системата.

"От 2000-та година досега средствата за здравеопазване са нараснали над 4 пъти, но здравните резултати не са нараснали 4 пъти. Проблемът идва от лошо, непрофесионално управление".

МЗ и НЗОК, както и общините и ведомствата, към които има лечебни заведения са отговорни за това управление, допълни той.

Илко Семерджиев обясни, че за времето на служебния кабинет са успели да възстановят договорното начало в системата т.е. тя вече не е от командно административен тип, а се сключват всяка година национални рамкови договори между БЛС и НЗОК, както и между Българския зъболекарски съюз и НЗОК.

"Колективният ум на колегията помага много за това здравеопазването да се развива. Командите и то едноличните не развиват здравната система, напротив, те я блокират и бяхме свидетели на доста негативни явления в здравеопазването, като се започне от лимити и се стигне до листи на чакащите", добави Семерджиев.

По думите му листите на чакащите вече намаляват.

"Лимитите вече не са на ниво болница до ниво клиника и чак до ниво легло, а се работи с тримесечни индикативни бюджети с 3% буфер за надскачане на този бюджет.

Старият модел казваше, че дори да има свободно легло в една болница, ако има лимит, който не позволява след 20-то това легло да бъде финансирано, болният започва да търси неизчерпан лимит и болница, която има все още възможност да приема пациенти.

И понеже не може да намери такава отива в листата на чакащите в НЗОК и когато му кажат, че някъде се е освободило легло, той отива там".

Нравите в „Пирогов” се успокоиха и той започна да работи много по-добре, каза министърът.

Той заяви, че на първо място смяната там е била предприета с оглед на огромните дългове , които са били натрупани – близо 25 млн. задължения.

Месечно болницата е задлъжнявала с между половин милион до 700 000 лв. За първи път миналия месец под управлението на проф. Балтов има баланс между приходи и разходи, каза още Семерджиев.

Той уточни, че не е уволнил проф. Миланов, а той само си е подал оставката.

„Аз го оставих в Борда на директорите, той сам заяви, че иска да напусне. Имаме резултат и този резултат е баланс на приходи и разходи за миналия месец. Нямаме дълг за първи път".

Общо болниците не стоят добре за 2016 г., обясни Семерджиев.

Размерът на дълговете им е около 509 мл. лв. за цялата година – незапомнена сума от 2000-та година насам - най-голямата, допълни служебният министър и поясни, че 419 млн. от тези задължения са на болници с държавно участие, а другите на болници с общинско участие.

Като пример за добро управление той посочи, директорът на болница „Св. Иван Рилски”, който той е възстановил.

По думите му откакто се е върнал д-р Дечо Дечев има баланс и няма генериране на дългове. Когато Дечев е бил директор преди 2 години, болницата му е била на печалба в размер на около 2 млн. лв., допълни Семерджиев.

Има изход от задлъжняването на болниците – доброто управление, коментира министърът.

На въпрос за болници, които закупуват скъпи апарати, които не се използват, Семерджив обясни, че в Министерството на здравеопазването има две структури, които се занимават подобни проверки – вътрешен одит и инспекторат. За цялата 2017 г. той е направил план за регулярни проверки, но през краткия мандат от 3 месеца имат над 10 извънредни проверки по такъв тип сигнали заради подобен тип поведение.

Болниците вече са започнали да предоставят оздравителните си планове и до края на март са получени голяма част от тях, април също ще продължат да постъпват. Така наследникът на Семерджиев в МЗ ще има много информация.

Семерджиев допълни, че има болници, които са изградили уникално добър капацитет и които поради лимитите през 2015 и 2016 г. не са имали възможност да лекуват хора.

Попитан за повдигнатото срещу него обвинение от прокуратурата, защото е искал да назначи човек, който е в конфликт на интереси в Агенцията по лекарствата, Семерджиев каза, че това не е вярно.

"Конфликтът на интереси се установява от специализиран орган, а не е въпрос на мятане в публичното пространство на такъв тип етикети.

Въпросния човек,за когото говорим, беше член на комисията по етика и на многоцентровите клинични изпитвания, т.е. той не се занимава с лекарства, той не е продавал лекарства, напротив – той е отговарял за оценката на тяхното качество, безопасност и ефективност. Фактът, че е бил на такава длъжност означава, че той няма конфликт на интереси", допълни Семерджиев.

Той поясни, че още не знае какво точно прави прокуратурата, привлечен е като обвиняем и чака да види какво ще е обвинението. По думите му това е някакво недоразумение и него го атакуват, защото си върши работата. Семерджиев отрече да е заплашвал дамата, която е подала сигнала.

На въпроса защо толкова е критикувал Москов, той каза, че едноличното управление и командното администриране не са добри неща за никоя система.

В коментар на открития уран във водата, служебният министър каза, че мерките които са взели правят пълна превенция на здравния риск.

„Има някъде превишаване на индикативните дози и тези превишавания не са особено големи, но въпреки това препоръчваме докато не се изчистят и слязат под нормите да не се ползва водата за питейни цели или за готвене. За хигиенни обаче няма никакви ограничения”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове