18 Август, 2017 13:15 763 2

Цонков: Управляващите твърдят, че отбраната и сигурността са приоритет

  • управляващи-
  • отбрана-
  • сигурност-
  • приоритет-
  • държава

Управленската програма е един сбор от мерки, от пожелания, от декларации от последните предизборни програми на ГЕРБ и „Обединените патриоти“. Бих характеризирал този документ като общи пожелания с декларативен характер

Николай Цонков, който е народен представител от ПГ на „БСП за България”, зам.-председател на комисията по отбрана и член на Временната комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет, заяви, че според него управляващите са закъснели твърде много с публикуването на управленската си програма, коментира в ефир на радио К2.

В продължение на 3 месеца цялата държава се е движела по инерция. МС е предприемал спорадични действия за справяне с един или друг проблем.

Още в самото начало е станало ясно, че управляващите нямат визия за управлението на страната.

„Управленската програма е един сбор от мерки, от пожелания, от декларации от последните предизборни програми на ГЕРБ и „Обединените патриоти“. Бих характеризирал този документ като общи пожелания с декларативен характер!“, категоричен бе народният представител.

Той продължи, като спомена, че това е едно механично пренасяне на мерките за определените сфери, включително за сигурността и отбраната, които не водят до нищо.

На въпрос къде се подреждат приоритетите на властта точно в сферата на сигурността и отбраната, Цонков отговори, че вече 3 месеца управляващите твърдят, как сигурността и отбраната ще бъдат приоритет, но управленската програма не показва такова нещо.

Той продължи, че бюджетите могат да изглеждат високи, но те са нищожни за целите, които трябва да бъдат постигнати.

Голяма част от средствата в бюджетите отиват за личния състав. Капиталовите разходи и поддръжката са минимални. Дори може да се каже, че няма достатъчно пари за поддръжка и за тренировъчен процес.

Това се вижда заложено и в 3 годишната бюджетна прогноза – няма увеличаване на бюджетите, макар управляващите да го говорят.

„Казват, че двете системи са приоритетни, но действията показват нещо различно!“, коментира той.

Николай Цонков заяви, че приоритетите в сферата на сигурността и отбраната са еднакви с тези на предходните две правителства. Резултатът обаче е не просто нулев, а силно негативен.

„Бих я нарекъл дори една деструктивна, разрушителна политика на управляващите и по-специално на ГЕРБ, които носят по-голямата част от отговорността за последните 8 години от управлението на страната за сектор отбрана и сигурност!“, заяви Цонков.

Той не пропусна да изкаже своите съболезнования и съпричастността си към жертвите на терористичния акт в Барселона.

Народният представител продължи, че заплахата за отделните държави в Европа става все по-голяма, а през последните няколко години е станало ясно, че ние не можем да се справим дори с битовата престъпност, а какво да говорим за тероризма.

Той заяви, че част от бъдещите терористи се обучават в България, което показва колко сме некомпетентни.

„Очевидно това ще продължи и занапред с тази управляваща коалиция и програма, която представят!“, категоричен бе Цонков.

Народният представител заяви, че според сегашните управляващи най-важното нещо в системата на сигурността са хората и попита защо тогава през последните 8 години не са успели да повишат тяхната мотивация и възнаграждението им.

"Дори в София, където имаме голямо струпване на полицейски части, не можем да се справим нито с организираната, нито с битовата престъпност!“, категоричен бе Николай Цонков.

Николай Цонков даде пример с полицейския участък в Нови Искър, където преди години щатовете са били 10, а в момента са 4.

Хората там се питат защо изведнъж са се повишили кражбите, а всъщност не достигат хора. И положението е такова не само в един район, а в цялата страна.

Алтернативните предложения на БСП в секторите сигурност и отбрана.

"На първо място трябва да се обърне внимание на хората в сектора. Трябва да се търсят средства и да се увеличат бюджетите на двете министерства. Тогава вече можем да говорим за повишаване на заплатите, за качествено изпълнение на техните задължения и да мотивираме хората, работещи в системата", заяви Цонков.

Освен това, той каза, че средствата не се разпределят по най-ефективния начин, защото винаги може да се намерят резерви.

Той продължи, че тук говорим за един вид социална политика към хората – да им се осигурят нормални условия за труд.

И тук не говорим само за възнагражденията, а и за социални придобивки.

Николай Цонков обясни, че през 2013-2014 г. са успели да върнат увереността и сигурността на хората, работещи със сферата на отбраната и сигурността. Предприети са били малки стъпки, но важни за хората от системата, като повишаване на дневния порцион, жилищното обезпечаване, решаване на проблема с униформите.

На въпрос, дали ще обезпечим сигурността по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, Цонков отговори, че силно се надява да се справим.

От „БСП за България“ ясно са заявили, че темата за европейското председателство трябва да бъде консенсусна и са готови да работят заедно с управляващите в тази посока.

За съжаление през последните месеци е станало ясно, че съществуват проблеми около председателството и не е сигурно, че ще успеем да отговорим на очакванията на европейските страни. Трябва да се вземат мерки, но не се виждат такива.

Парламентарната комисия, която разследва вземането на решение за закупуване на изтребители за въоръжените сили.

Той допълни, че парламентарното разследване ще продължи през септември.

Той продължи, като не пропусна да спомене, че през миналата година има приет инвестиционен проект от Народното събрание с определени срокове. Този проект обаче е бил опорочен, а на хората, които са работили по него, е била вменена вина, която не съществува. Правени са внушения за извличане на политически дивиденти.

„Тази временна комисия е удар върху армията, върху сегашните управляващи, защото те управляваха и преди това. Това е тяхно решение за инвестиционния проект. И в голямата си част е управляван от тях. За момента няма виждане за изслушването на президента Радев в комисията. Лошото е, че както си говорим за отбраната и сигурността, че са приоритетни, че трябва да се модернизира армията, но в един такъв „лов на вещици“, който се инспирира с подобни процедури като временната комисия, не бих казал, че може да стартира или да продължи един процес за бъдеща модернизация на армията. Тази временна комисия спира, отлага във времето подобни модернизационни проекти!“, завърши Николай


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ами ние

    2 0 Отговор
    Абе накратко - Боко и компания си я карат както досега, и не очаквайте нищо хубаво и занапред от тях. Не че другите са много цвете за мирисане ама в настоящата ситуация са по-добър вариант от тъпия некадърен и т.н. тиквун дето вече навсякъде го разбраха че за нищо не става.
  • 2 Миро

    0 0 Отговор
    Е ама какво искате за първите 100 дни те обещават всичко да стане в края на мандата и увеличаване на пенсиите и заплатите и всичко друго но в края на мандата !
    А два месеца преди края се подава оставка и се твърди че им попречичили да си изпълнят програмата !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове