Last news in Fakti

20 Септември, 2017 20:33 970 9

Калоян Паргов: С българските евреи имаме обща кауза

  • калоян паргов-
  • кауза-
  • евреи

Организацията на евреите в България "Шалом" са съмишленици в борбата срещу опитите да бъде дадена невярна и изкривена оценка на историята

"С българските евреи имаме обща кауза - да се преборим за историческа правдивост. За справедлива оценка на периода от българската история, за който в последните 28 години умишлено се налага тезата, че в България не е имало фашизъм. И съответно не можем да говорим за антифашистка борба".

Това каза лидерът на БСП - София Калоян Паргов по време на работна среща между ръководствата на ОЕБ "Шалом" и на столичните социалисти, съобщи пресцентърът на БСП.

В разговора взеха участие заместник-председателите на ГС на БСП - София професор Ваня Добрева и Христо Проданов, който е и заместник-председател на Групата за приятелство България – Израел в Народното събрание, заместник-председателят на СОС Милка Христова и председателят на Младежкото обединение наБСП - София Ленко Петканин. От страна на ОЕБ "Шалом" присъстваха председателят д-р Александър Оскар, изпълнителният директор Юлия Дандолова, председателят на Фондацията на оцелелите от Холокоста "Цедака" Максим Бенвенисти, главният секретар Йосиф Меламед, председателите на Етичната комисия и Контролния съвет към Консисторията проф. Владимир Пилософ и доц. д-р Емил Аструков, членове на Управителния съвет на РОЕ "Шалом" - София и други.

"Подобна среща е много важна точно в този момент. БСП - София винаги показва ярка нетърпимост към всяка проява на неофашизъм, фашизъм, антисемитизъм и шовинизъм", заяви Калоян Паргов.

В последната година имаше не малко подобни прояви, които са крайно неприемливи за XXI век. За съжаление, заплахата идва не само от маргинални организации и партии. Проблемът е, че подобни прояви станаха част от "оръжейния" арсенал и на управляващи партии, допълни Паргов.

Калоян Паргов добави, че столичните социалисти и Организацията на евреите в България "Шалом" са съмишленици в борбата срещу опитите да бъде дадена невярна и изкривена оценка на историята, с което да бъдат заблудени новите поколения.

Лидерът на столичните социалисти отбеляза също, че БСП - София се противопоставя открито на всички прояви на антисемитизъм и реч на омразата, а групата на БСП в Столичния общински съвет беше първата, която поиска категорично забрана за провеждането на Луковмарш.

Членовете на Изпълнителното бюро на БСП - София декларираха, че ще се включат във всички събития, посветени на 75-ата годишнина от спасяването на българските евреи и депортацията на евреите от Тракия и Македония, включително и готовността да инициират кръгла маса по темата в рамките на Председателството на Съвета на Европа догодина.

Бяха обсъдени и конкретни инициативи по отбелязването на предстоящата годишнина, включително популяризиране на кампанията "Незабравените - 75 лица на спасението", работа с училищните настоятелства по провеждането на открити уроци и др.

В заключение д-р Александър Оскар сподели, че всеки един евреин да има ангажимент към българското общество, но заедно можем да постигнем много повече.

"Шалом" е безпартийна, но не и неполитическа организация и ние вярваме, че ако надмогнем различията си и се обединим около ценностите, които споделяме, ще бъдем много по-полезни за развитието на България и гражданското общество."

По повод настъпването на еврейската Нова година ръководството на БСП - София поздрави българската еврейска общност със "Шана това" и пожела една мирна и благополучна година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марадона

    7 1 Отговор
    Приликата между българските евреи и Калоян Паргов е само в цвета на ла.ната им, инак преди 9-ти евреите са били предприемчиви и работливи люде докато Парговци са били утайката на обществото - пияндета, затворници ...... гамени............... празноглави които руснаците са използвали за да ликвидират тогавашният елит (събратята им) и така днес имаме страна от говеда
  • 2 Рави

    4 1 Отговор
    Защо каните потомците на Сталин?И той изби доста евреи!Всеки комунист е равен на нацист!Тъпаците от БСП не знаят,че фашистите не са избивали масово евреи,защото фашист е бил Мусолини!Нацистите са тези,които правят Холокоста!Паргов е Пернишки измекяр и не знае нищо по въпроса,но е бил там да проси пари за себе си!:)Паси е бил под масата!:)

    Коментиран от #9

  • 3 ГЕРБ

    5 0 Отговор
    Управляващите партии ще организират всичко необходимо за еврейската кампания,а БСП може да инициира само терор и грабеж!Добре,че Няма да са на Власт докато прецедателстваме ЕС,че са способни да оберат цяла Европа до разпад!:)
  • 4 Историк

    3 3 Отговор
    Във България не е имало Фашизъм,а Нацизъм и части на СС,но тъпунгерите от БСП не правят разлика!Комунистите са редом до фашисти и нацисти,та е срам да седят на една маса с жертвите си!
  • 5 3395

    3 0 Отговор
    Паргов, Зарков, оня заекващия, абе нема ли един нормален там, бе?
  • 6 Г.З

    2 0 Отговор
    Национал социалиста Хитлер е мразел евреи и комунисти.За фашиста Мусолини не се е чуло.В България по онова време май не е имало толкова нито нацисти нито фашисти пък и около 50хил.спасени еврей само комунистите на 9 ти са около 10хил.а след години активните борци доближаваха милион заедно с ятаците.Те и еврейте загинали в газовите камери се множат милярди са загинали и на базата на луната.
  • 7 ААА

    0 2 Отговор
    Нямам еврейски корени-нито комунистически. Все пак нека големите ни демократи да се поставят за 2 минути на мястото на тези евреи преди 1944г.С тези евреи се е случвало точно това ,което са правили комунистите с една част от народа след 1944г. На евреите им е била отнемана собствеността , бизнеса , препитанието. Били са вкарани насила в трудови лагери.Провеждана е била пропаганда срещу тях, по примера на фашистка Германия. Плана за тяхната депортация към лагерите на смъртта, е бил готов , и е щял да се случи. Общественият натиск на видни български личности ,разбрали какво всъщност се случва , принуждават Цар Борис да измоли от Хитлер , да му остави тези евреи , да ги използва като работна ръка.И българските евреите са в лагери ,чукат камъни,строят пътища , но са живи, в голямата си част, и не стават на сапун както своите събратя по Европа.
  • 8 гост

    0 1 Отговор
    Шумкарите да не се правят на герой.И знайте , че с малки изключения в България са останали само еврей комунисти.
  • 9 dexter

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Рави":

    Рави, нещо май си се объркал. Точно хората покрай Сталин са били евреи и те избиват милиони руснаци.
    За "холокоста" даже недей започва. Това за 6-те милиона е пропаганда на същите тия ционисти, дето създадоха и САЩ и СССР. Не товече от 500 000 са, и то не всички са евреи.
    А въпросните ционисти получиха подкрепата на английския минстър Балфур още през 1918-та да им дадат земя някъде, за да си направят държава. Е през '47-ма САЩ и Англия заграбиха земите на Палестина и създадоха държавата Израел 2. Израел 1 е САЩ. Създадоха я за същите тия ционисти, дето бутаха пари и на Ленин и на Хитлер.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове