Last news in Fakti

2 Ноември, 2017 10:12, обновена 2 Ноември, 2017 10:21 1 361 8

Георги Марков: Борисов и Цветанов са като сиамски близнаци

  • георги марков-
  • бойко борисов-
  • цветан цветанов

Беше направен опит от опозицията за компрометиране на Делян Добрев, смята Марков

Борисов и Цветанов са като сиамските близнаци. Единият не може без другия. Партията не може без Борисов, който е неоспорим лидер, мажоритарно избран министър-председател, но ГЕРБ не може да е толкова силен и без Цветанов, който много добре е изградил структурите. В ГЕРБ има класическо разделение на властите - партията и изпълнителната власт се ръководят от Борисов, докато Цветанов се занимава с парламентарната група и структурите. Двамата са образец за спортсменски отношения и колегиалност. Това казва в интервю пред в. "Марица" депутатът от ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков.

"Парламентът като институция е известен с острите дебати и политически сблъсъци. Бил съм депутат във Великото Народно събрание 1990 година, мажоритарно избран и си спомням какви драми имаше тогава. Стигна се до гладна стачка, в която участвах", отговаря Марко ва въпрос относно напрежението между управляващи и опозиция в парламента.

"Беше направен опит от опозицията за компрометиране на Делян Добрев - знакова фигура в ГЕРБ. За това, че има кум или братовчед зам.-кмет в Хасково, се вдигна голям шум. Но Конституцията защитава братовчедите и всеки може да се счита спокоен на своето място. Добрев изпадна в тежко психическо състояние, защото е честен човек. Подаде оставка, но ние не я приехме, защото неговото волеизявление е формирано в резултат на невероятен психологически и истеричен натиск. Сега се надявам КС да се съобрази с решението от 1993 година, където е посочено, че оставките на депутатите се гласуват, стига да не са в резултат на насилие, заплаха, измама или психически натиск", коментира той.

"А иначе скандали ще има още. Някои от тях се преувеличават - като опитът да се изкара, че има проблем между Борисов и Радев. Те сигурно не се обичат, но мисля, че отношенията им са нормални. В синхрон действат във външната политика. Ако се върнем назад, ще си спомним за напрежението между Иван Костов и Петър Стоянов, между Желю Желев и Филип Димитров, а да не говорим за Първанов и Станишев, които дори си разцепиха партията. Докато неотдавна Борисов се раздели много спортсменски с Плевнелиев и смятам, че така ще се раздели и с президента Радев", увери бившият конституционен съдия.

"Като нов депутат от гражданската квота на ГЕРБ мога да кажа, че от началото на този парламент министър-председателят не е дошъл нито веднъж на събиране на групата. Премиерът не иска да влияе върху решенията на депутатите. Борисов се е съгласил с оставката на Добрев, но нито има времето, нито има възможността надълго и нашироко да живее с такива проблеми, като се има предвид какво му е на главата. Той постигна много във външната политика - договора с Македония, Балканската четворка във Варна, успя да извоюва Юнкер публично да заяви да влезем в Шенген и еврозоната, постигна точка от дневния ред догодина лидерите на 27-те страни да бъдат на една маса с лидерите на Западните Балкани, които не са в ЕС. Разнобой няма, тъй като и за децата е ясно, че ГЕРБ без Борисов не може да съществува. Той е единственият български политик, станал за трети път премиер, спечелил четири пъти поред парламентарни избори и единственият български политик еднозначно приет в Европа, която в момента е силно разделена на Западна и Централна" обясни Георги Марков.

На въпрос за оценката му за третия мандат на Бойко Борисов, той сподели: "Тежък мандат, но той досега не е карал леки. Или трябва да управлява в правителство на малцинство или в коалиция. А винаги, когато се прави коалиция, има проблеми. Но мисля, че мандатът върви добре. В България се случиха много положителни неща във външнополитически аспект, важни за нашата страна, които вече споменах. А във вътрешната политика също има напредък - вдигнаха се пенсиите, има икономически растеж, прави се всичко възможно да се вдигат доходите на хората в една изключително изстрадала страна като нашата. На практика Борисов е най-успешният български премиер в последните години и няма алтернатива. От БСП пак говорят за вот на недоверие и избори, но Борисов ще ни управлява, докато му омръзнем."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЦСКА

    18 2 Отговор
    Ало, агент Николай, да те коват мургавите от Филиповци!
  • 2 567

    19 1 Отговор
    този никога не ми е бил приятен пък и за коментарите му се отвръщавам..............мисли и говори сякаш"вижте-това е истината за това правителство............."-дрън-дрън..........а за кражбите и за ровенето по кофите.............и за още колко минуси -нищо не казва...........
  • 3 Йорданов46

    14 1 Отговор
    Е то бива , бива ченге , ченге да хвали но това минава всякакви граници ! Все пак претендирате за някъкъв МОРАЛ г-н Марков !
  • 4 Член

    12 1 Отговор
    А ти си им шестия т@ 6 @ к.
  • 5 Русенец

    14 1 Отговор
    Жалко, че Марков през 90-те беше символ на демокрацията.
    Като толкова обича Борисов и Цветанов да вземат да си спретнат една Шведска тройка, че да влязат в гей историята !

    Коментиран от #6

  • 6 ССА

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Русенец":

    Марков като адвокат обича паричките, няма да се учудя ако мине и в редиците на БСП. Колкото повече парички му дават толкова повече им е верен.
  • 7 Кака Гинка

    5 0 Отговор
    Ей,този човек може да преподава уроци по политическа мимикрия! Как ли не се пребоядиса само и само да е с управляващите в момента.После
    се оказва най-репресирания и прегръща новата власт.Ако се наложи и чалма ще нахлупи...
  • 8 Жужу

    0 0 Отговор
    Марков, ти си супер - кефиш ме на макс! Човече, ти си моят еталон, без майтап! Сякаш в теб, Боце, Цецо, Цура и оше няколко десетки хиляди в политикотикономическото "ЧУДО", наречено "България", виждам БКП и ДС - непоклатимата държавночастна компания на олигархията пряко и задкулисно? А ти, най-великият трубадур на това монополистично братство, възпяваш майсторски успехите на другарите на власт - евала, бе човече, ти си трепач! Да ти призная, ако запиша да уча актьорско майсторство, то ти ще си първият ми учител - как да правим четка на началството, как да растем в кариерата, без да се потим на банцига или кубинките?, как да правим пачка на заплатка, без да ни болят ръцете от отровите и мръсотията в производството на тоя абсурден зоокът тук? Абе, ти си върха! Ти си ВЕЧЕН - човека, в угода на властта! Ти бе върха и при бай Тошо, и при Боце и вероятно ше си върха и при следващите на власт! Как го правиш, бе човек, кажи тайната и на мен? ??? Как така можеш да се мазниш толкова майсторски и профессионално, без да се изчервиш? Аз не мога, бе, опитвах се да повторя думите ти пред огледалото у нас и като си представя кои хвалиш, просто се изчервявам и млъквам? Ти си върха, абе кефиш ме!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове