Last news in Fakti

2 Декември, 2017 12:33 4 823 30

Без шофьорска книжка при риск от инфаркт

  • шофьорска книжка-
  • инфаркт

По-строги правила, които влизат в сила от догодина, орязват правото да карат автомобил на хора с диабет и сърдечни проблеми

Оценка дали човек може да стане жертва на внезапен инфаркт, ще се изисква при издаване или подновяване на шофьорска книжка. Това предвиждат нови, по-строги правила за физическата годност на водачите, които здравният министър Кирил Ананиев предлага, съобщи "24 часа".

Новите правила засягат хората с проблеми със сърцето, преживелите инсулти и тези с диабет.

Реално това е много голяма част от шофьорите, обясниха медицински специалисти.

И сърдечните проблеми, и диабетът са от т.нар. социалнозначими заболявания в България.

Диабетиците например са 520 000 души, а над половината от смъртните случаи в страната са заради проблеми със сърцето, показват здравните статистики.

Промените се правят, за да отговори наредбата на нови директива на ЕС и да се подобри пътната безопасност, пише в мотивите си министър Ананиев.

Всички хора със сърдечни и със съдови проблеми ще трябва да минават на преглед при кардиолог или невролог, който да гарантира, че могат да управляват безопасно превозно средство, предвижда една от промените в Наредбата за физическата годност на водачите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крум

    56 1 Отговор
    Да....типично по герберски.....,Нека да покажат тази директива и да видим как са я разчели,че изведнъж опряха до инфаркта и диабета.......така не се ли ограничават правата на по старите хора,тъй като е известно,че тези болести идват на стари години,който от своя страна,са много по дисциплинирани от по младите водачи(поне ако се съди по това как се определя вноската по ГО)......а и как лекарите ще гарантират ,,,,че те ако са заплашени от санкция,направо ще казват не,а иначе пък няма да им дреме изобщо!!!...или още една ниша от където да се събират пари!!!
    После,нека изкарат статистика да видим колко са катастрофите поради на инфаркт на общия фон!....Да видим какво правят срещу циганите,който масово карат без книжка,а и не само те!!!....Да видим какво правят срещу пияните,който прегазват хора и 6мес. след това пак си карат колите....Или всичко е просто имитиране на дейност....Че то като се почне от Пеевски и Каракачанов,,,с тези тумбаци,направо си плачат за инфаркта,значи няма книжка за тях.....
    Абе мизерна държава сме и това си е!!!
  • 2 Тони

    45 0 Отговор
    Това гербаджиите са нещо страшно....
    А неграмотнте мангусти от столипиново как ще шофират....
    А астматиците, а тези с язви на стомаха,
  • 3 Гостъ

    24 1 Отговор
    Предлагам за ангина да има кастрация!Бля,бля..
  • 4 На Асан девера, зет му

    31 1 Отговор
    Със срамни въшки дали ще ми я подновят? Питам щото, ако ме засърби внезапно...
  • 5 Петър

    28 0 Отговор
    Че то никой от тоя болнав народ не трябва да има книжка. Само дето тия скапани лекари ще лапат още пари. Скапана държава!
  • 6 факт

    25 0 Отговор
    не е проблема в сърцето а в здравната ни система
  • 7 Петър

    32 1 Отговор
    Защо може тия скапаняци депутатите които са на шепа хапчета и наркотици да решават съдбата на милиони хора . Не трябва ли те да си хеърлят оставките и книжките лешояди мръсни
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Коко

    19 0 Отговор
    Ами то при тая наша здравна система едва ли има някои, който да не е застрашен от инкфарт.
  • 10 аха

    21 0 Отговор
    Всеки , който живеее в България има висок риск от инфаркт, направо да отнемат правата на всички водачи , без ограничение на възраст и здравословно състояние . Стига с тия псевдо-европейски ГЛУПОСТИ !
  • 11 Дони

    23 0 Отговор
    То и Бойко скоро дига кръвно да земе да си върне книжката

    Коментиран от #22

  • 12 me be re

    14 0 Отговор
    И тест за интелигентност и психо тест за кандидат депутатите, че много простотии правят.
  • 13 onq s konq

    7 2 Отговор
    Скоро сички ше поткарате каруци като мене щото там изискваня нема
  • 14 Снежа

    19 1 Отговор
    Моля пояснете как ще се разбере че зад волана е диабетик нали не пише в книжката или на челото. Има диабетици бебета значи ли това че когато пораснат няма да имат право да карат автомобил?и как само след по малко от месец е 2018 г ? Може би катаджията ще прави и кръвен профил? Някой трябва да отговори що за глупост .това го няма и в северна корея....
  • 15 Снежа

    10 1 Отговор
    Моля пояснете как ще се разбере че зад волана е диабетик нали не пише в книжката или на челото. Има диабетици бебета значи ли това че когато пораснат няма да имат право да карат автомобил?и как само след по малко от месец е 2018 г ? Може би катаджията ще прави и кръвен профил? Някой трябва да отговори що за глупост .това го няма и в северна корея....
  • 16 не им стигат парите

    15 2 Отговор
    Правят го заради пенсиите.Това са заболявания при които ТЕЛК може да трудоустрои някого.Сега искат хората с диабет сами да се откажат от социалните помощи на държавата,а също и тези със сърдечни проблеми.Просто казано:
    Искат да си крадат безнаказано,а не им стигат парите и удрят слабите.
  • 17 чеге

    18 0 Отговор
    Нали булшенството ги избрахте и гласувахте за тях,сега им сърбайте попарата и следващият път пак ги изберете !
  • 18 Гост

    8 0 Отговор
    Като профучи край мен един от "безсмъртните" джигити и здлав да съм, ще прихвана инфаркт!
  • 19 Гост

    8 0 Отговор
    А какво се случва с таксиметровите и проф. шофьори диабетици? Отсега ли да се бесят или сами ще умрат от глад? Държавата ще трябва да ги пенсионира и осигурява.
  • 20 Бесен Язовец

    0 10 Отговор
    Удобрявам тази инициатива, понеже е свързана с безопасноста на движението по пътищата, а по нашите пътища и без това стават много катастрофи.

    Коментиран от #23

  • 21 Лост

    7 0 Отговор
    ПЪЛНИ БЪЛГАРСКИ ГЛУПОСТИ! ПАК ДЕЛА В СТРАСБУРГ, ЗА ДИСКРИМИНАЦИЯ И ПАК И ПАК ПЛАЩА БЪЛГАРСКИЯ ДАНЪКОПЛАТЕЦ- АЗ, ТИ, ТОЙ, НИЕ, ВИЕ, ТЕ!
  • 22 кръвно

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "Дони":

    Боко не само дигна кръвно ами и вдигна кръвно на цялата нация ....
  • 23 кръвно

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "Бесен Язовец":

    .Най големия син на предишния президент почина внезапно от сърдечен проблем...а беше на около 14 год.И кво правим сега....
  • 24 abv

    4 0 Отговор
    г-н Ананиев
    дори и здрав човек може да получи инфаркт или инсулт по време на управление на автомобила.
    Да диабета е рисков фактор, но е пълна простотия да лишаваш някой от книжка заради това. Диабетът е контролируемо заболяване ши по тази причина не трябва да се приема като основна причина за неподновяване на книжка. Дано депутатите са разумни и не приемат тази простотия. Лично аз си мисля , че този здравен министър изобщо не е наясно с възможните причини за катастрофи от здравословно естество.
  • 25 гощо

    6 0 Отговор
    Изкарвал съм книжка в Америка и то в най строгият щат,изкарвал съм в европейска държава книжка в азия съм изкарвал книжка ма такова нещо,такива ТЪПИ и СТРОГИ глупости не бях виждал!!! Това прости хора да са управници си е...о майката!!!!!
  • 26 БАЙ КУРТИ

    6 0 Отговор
    ТРЕПАНЕ НА ТИЯ В ПАРЛАМЕНТА ТРЯБВА.
  • 27 Колю

    2 0 Отговор
    Повечето болести са свързани със стреса и мизерията на хората причинена от управляващи подлагащи ни на такива безумни хрумвания. 28 години вече. Не им стига ограбването ,а сега целенасочено засилват геноцида . Някой помисли ли какво ще стане с визираните хора с проблеми , които "живеят" на 30-80 км от областната болничка. Знаят ли в колко села няма аптека ,да не казвам за лекар. А колко нямат изобщо транспорт и за да отиде в града трябва да хване ученическия автобус и от там на влак .Два пъти в деня -сутрин рано и късно вечер. Какво ще прави след престоя при лекаря примерно или след като си е купил лекарствата .Цял ден по улиците или на кафе ще ходи. Да вземат да си хвърлят дипломите придобити с пари тези, които ги мислят тези глупости, в някоя по-дълбока река.Сега има колкото щеш вода. Да скочат и те след нея и да се не връщат. Аман вече ? А ,още не е дошла 2018 та да видиш с какво ще я започнат. Със страх да посрещаш празници. Това искат -стрес и тормоз за да няма разходи за болни и пенсионери. Само за онези -избирателите им.Тъмнозелените. На тях книжки им не требат и карат. Крадът с бусове ,комбита и каруци.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 бай село

    1 0 Отговор
    До abv! Г-н Ананиев от здравеопазване , не разбира той е счетоводител, икономист , и на никой не му дреме за здравето и живота за Българина! Целта е да се вкарват пари в бюджета, но мисля ,че няма да му одобрят искането . Милите депутати не са чак толкова изкукали, те веднага ще схванат , че приемайки това предложение ще направят голям гаф. Представяте ли си какви загуби ги очаква , все пак става въпрос за близо милион водачи ,то винетки ,граждански,ами сервизите и бензиностанциите какво ще правят, ами кат , кой ще глобяват? Не не няма да стане!!!
  • 30 мун4о

    0 0 Отговор
    нали и до сега карат хората с изброените заболявания да минават през ТОЛЕК това не е ли достатъчно или да се минава още на измислени иследвания! крайно време е народа да се вдигне и да си потърси правата,иначе тези глупаци ще ни довършат! ами ако не получа инфаркт цял живот ли ще съм дискримитиран? да спрем докъто е време тази глупост!защото повечето депутати са п...ли!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове