Last news in Fakti

16 Април, 2018 10:31 23 949 34

Иде война Варна - Бургас. Двата града попадат в общ район

  • райониране-
  • райони-
  • варна-
  • бургас

Бургас и Варна влизат в една област, но това е и пореден повод за война между двата морски града, тъй като един от тях ще трябва да стане център на района.Това стана ясно преди дни, когато от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) обявиха, че към момента са се спрели на втория вариант за райониране на областите на територията на България. Ако бъде избрано това предложение, в Черноморския район ще влязат областите Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич и Шумен, пише "Флагман".

В момента България е разделена на шест райони от ниво 2 - Северозападен, Северен централен, Североизточен, Югозападен, Южен централен и Югоизточен. Предложението на Междуведомствената работна група с участие на експерти от различни институции е да се направят промени, като за целта се предлагат три варианта - с 6, 5 и 4 района.

Реформата, която няма да засегне административното деление, цели да "намери място" на Северозапада. Заради обезлюдяването тамошният район не покрива европейския критерий за статистическа единица от т.нар. второ ниво, а подобен проблем в перспектива ще има и Северният централен.

Всичко това е важно с оглед на европейското финансиране. В единия от проектите на МРРБ Северозападът се обединява с Югозапада, в друг - приобщава Велико Търново и областите между тях.

Най-положително обаче е бил срещнат вариантът, при който има Дунавски район от Видин до Силистра, Черноморски, обединяващ Варна, Бургас, Добрич, Шумен, Сливен и Ямбол, Тракийско-Родопски с Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Смолян и Пазарджик, а четвъртият е Югозападният. Това означава, че София няма да се обособи самостоятелно, каквито бяха очакванията.

Този вариант обаче не среща одобрение и от ръководството в Търговище. Гражданите не искат да бъдат причислявани към Северозапада, защото икономически и исторически градът се интегрира към Варна. Представителите на Североизтока пратиха предложение в МРРБ Търговищка област да се зачисли към Черноморския район. В перспектива са възможни още напрежения. Жители на Русе пък се притесняват да не получат за "столица" Велико Търново, каквито са предположенията към момента.

В края на 2018 г. ще бъде избран най-добрият модел за България.

Целта на промяната е да бъдат създадени силни и жизнени райони, които да са добре географски обособени и стабилни по отношение броя на населението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 УШО

    38 5 Отговор
    Защо?

    Коментиран от #3

  • 2 уякиш

    80 4 Отговор
    За да цоцат пари от Европа.
  • 3 Делян

    50 7 Отговор

    До коментар #1 от "УШО":

    "Всичко това е важно с оглед на европейското финансиране."
  • 4 пагубна герберастия

    71 14 Отговор
    Аве тия герберасти още колко години смятат да смучат пари ????

    Коментиран от #17

  • 5 Ха де

    69 7 Отговор
    Война, викате, в развитите страни това се казва конкуренция. Градовете или щатите се конкурират помежду си, това дърпа напред икономиката, развитието, иновациите, инфраструктурата.... Но у нас щото е убита всякаква частна инициатива и предприемачество, смята се за война...
  • 6 Morgoth

    60 7 Отговор
    Пак ще свършат някоя глупост като Разград областен град на Русе или Ловеч областен град на Плевен.
  • 7 Пловдив

    39 5 Отговор
    Невземат да направят една здрава реформа в администрация ами се занимават с глупости - симулират дейност. От реформата ще се освободят пари които ще се налеят за развитието на изостаналите райони.
    Всичко им е наред районирането им пречи. Може би очакват на следващите избори да се мине на мажоритарен вот и така маниполацията на изборите ще е по лесна.
  • 8 Ads

    28 17 Отговор
    Ало, Руси?! Много ясно, че В.Търново ще ви е столица, или искате Разград?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 шовинист

    60 3 Отговор
    Така или иначе 80% от парите ще останат в софия. Войната отдавна е софия срещу България. Разбира се, бай Коле от юуин няма никаква вина за това. Винат имат тези, които се мъчат да унищожат България...
  • 11 КоЛумба

    23 5 Отговор
    Ломските цигани стават част от Сфийски район Шопѐ - целия северозапад изведнъж става богат!
    Мизия - столица Търново или Русе
    Добруджа - столица Варна
    Маке - временно Торна Джумая, после Скопие (КАТ му дойде времето)
    Тракия - столица Пловдив ( от Пампорово до Марина Диневи )
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гошо

    32 2 Отговор
    Чисто и просто, да взимат пари и да вкарат връжда между гражданите, все пак разединен народ по-лесно се управлява! Ние сме глупаците,че се връзваме на това нещо!
  • 14 Plovdiv

    54 5 Отговор
    Тази мания градът ти е да е някакъв вид център, е характерна за бедните държави. Колкото и да мразя САЩ (ФАЩ), не съм чул на някого във Флорида, с мегаградовете Маями, Тампа и Орландо, да му пука, че столида на щата е градчето Талахаси... Или някой в Пенсилвания, с милионните Питсбърг и Филаделфия, да се е тръшнал да мре, защото столица на щата е световно неизвестният Харисбърг... Българите мразят София по простата причина, че при цялата ужасяваща бедност в държавата ни, там се наливат направо кощунствено много пари, а цели региони са обречени на обезлюдяване, което си е престъпление, както и да го гледа човек - нарича се "Дискриминация". Не съм чул някой в Австрия да мрази Виена поради тази причина. Или някой в Норвегия да мрази Осло, в Унгария - Будапеща и т.н... Може би защото те не са натрапени като столици в държавите си?....
  • 15 BG citizen

    39 3 Отговор
    А до хората кой ще се допита бе дебили? Имало демокрация и народа бил суверен?!
  • 16 не разбал

    14 1 Отговор
    извинявайте, а нашто село у коя област ще се падне
  • 17 Стършел

    25 0 Отговор

    До коментар #4 от "пагубна герберастия":

    След 2020 година еврофондове няма да има.ЗАТОВА.
  • 18 Гост

    9 3 Отговор
    Еи няма дасе научите как се пишат заглавия на статии
  • 19 Шуменец

    28 6 Отговор
    Знаех си. Варна - пристанище на Шумен! :D
  • 20 Суйо

    10 9 Отговор
    Добре де, НИКОИ не ще Северозапада и Северен централен. Абе дайте я тази 1/4 България на Румъния, нека живне народа! Така и така не се влага и гради нищо. Теглете нова граница, пък хората там ще се разберем с новите управници за магистралите, мостовете, тунела (Шипка), данъците, образованието, здравеопазването и пенсийте. Имам предвид: Вд, Мн, Вр, Пл, Лч, Гб, ВТ, Ру и Рз. Търговищка да се асоцира с Варна, няма да пречим. Гарантирам, че за 15години ще ни "диша прахта" Булгаристанъ.
    б.а. Не бях се замислял - ама соцстроя го е измислил с табелите на колите, интуитивно! Няма ОВ, ЕН, ЕВ, У, Е, А... кравари. (баща ми-66г. хич не ги оправя табелите)

    Коментиран от #23

  • 21 vasik atanasova

    15 20 Отговор
    ВАРНА ВИНАГИ Е БИЛА МОРСКАТА СТОЛИЦА

    Коментиран от #32, #33

  • 22 Морски

    17 13 Отговор
    Нормално е Бургас да бъде център на черноморски регион,най малкото ,защото има огромен административен капацитет.
  • 23 Айсел

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Суйо":

    Ей, гледам Й още го използваш. Е па, вземи да се научиш да го пишеш на правилното място.
  • 24 Ха ха

    11 0 Отговор
    Ми така се.Сега населението намалява и съответно районите трябва да се увеличават.След 10 години ще сме 4 млн.,и ще има само два района.....И така докато останат даскала,попа,и кмета,които единодушно ще решат ,че трябва само един район,наречен България.Ама ще е късно.
  • 25 Иван

    5 1 Отговор
    Новото райониране не представлява ли всъщност централизиране? Ако е така то вредите ще са големи, а ползите само за богоизбраните! Уви европейските лъжи попиват като мантра в главите ни!
  • 26 222

    8 0 Отговор
    ТИЯ НЯМА ЛИ ДА ИЗМИСЛЯТ НЕЩО УМНО АМАН ОТ ПРОСТОТИИ КАТО ИСКА ДА ОПРАВЯТ СЕВЕРОЗАПАДА ДА ГО ПРИСЪЕДИНЯТ КЪМ СОФИЯ (ТАМ СТАНДАРТА Е НАЙ-ВИСОК) И ПРОБЛЕМА Е РЕШЕН БЕЗ ДА РАЗБУТВАТ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ
  • 27 ЕДИН ОТ БУРГАС

    15 1 Отговор
    БУРГАС И ВАРНА ДА СЕ ОТДЕЛЯТ В ЕДИНЕН ЧЕРНОМОРСКИ РЕГИОН...
    КАТО ОТДЕЛЕН ЧЕРНОМОРСКИ ЩАТ...
    АМАН ОТ ШОПИ ..МАЙНИ...И РАЗНИ ДРУГИ ЛАПАЧИ...
    ОСОБЕНО ШОПИТЕ...ДА ИМА КАК ДА ОБСЕБЯТ И МОРЕТО С ПЯСЪКА БАРАБАР...

    Коментиран от #28

  • 28 Варна

    19 2 Отговор

    До коментар #27 от "ЕДИН ОТ БУРГАС":

    Ако можем и да си вземем парите от шопите може и отделна държава да си направим. Варна внася окол 2,5 млрд, а Бургас около 2 млрд в бюджета на страната. Ти представяш ли си как би изглеждал Бургас с бюджет от 2 млрд вместо 200 милиона, колкото е реално сега. В същото време бюджета на шопите е 1,6 млрд. и понеже не им е достатъчно дърпат през министерствата пари от разни програми.
    Варна и Бургас трябва да си искат парите!
  • 29 238

    3 4 Отговор
    Бургас-"хубав"град, "хубави" хора.
  • 30 По повод реформите...

    3 0 Отговор
    Нов премиер поема поста. Предишният му подава три номерирани плика и го съветва,ако има проблеми,да ги отваря един по един.....Минало време. Нещата не потръгнали и новият премиер се сетил за пликовете.В първият пишело: Направи реформа! ...Направил. Отново минало време,нещата пак не вървяли... Отворил втория плик и прочел: Направи реформа!.. Направил.... След време,нещата толкова се усложнили,че той отворил и третия плик. В него пишело: ПРИГОТВИ ТРИ ПЛИКА......Е, така и с боцовите реформи....Да си приготви трите плика!!!!!
  • 31 Гн Миташки

    5 0 Отговор
    Сега ще скарат двата града да се мразят хората******НЯМАТ НАЯЖДАНЕ *****
  • 32 666

    3 2 Отговор

    До коментар #21 от "vasik atanasova":

    Грешка.За стар морски вълк от София чувал ли си? Ха-ха....
  • 33 mediator37

    3 3 Отговор

    До коментар #21 от "vasik atanasova":

    Красив и чаровен град е Варна, но... Активно свлачище и никакви паркоместа в централна част.
    Сал една Фичоза и Паша дере без пътища до тях, кошмар с колата в събота и неделя след 9:30ч. и с лек запах на морската вода на фекалии от танкерите на рейд. Галата същата работа.
  • 34 Kcaniba

    6 7 Отговор
    няма какво да се караме!!
    Морската Столица е една!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове