Last news in Fakti

16 Май, 2018 10:21 1 532 11

ТИР-ове посрещат евроделегати. София под блокада!

  • софия-
  • обсада-
  • ес-
  • ек

Транспортните ни фирми се опасяват за огромни загуби

Протестни колони от автобуси и ТИР-ове ще посрещнат европейските лидери и делегации, които идват в България за срещата на върха на 17 май.

Възможни са и блокади на гранични пунктове, а причината е несъгласието на транспортните ни фирми с предлагания законодателен Пакет за мобилност на ЕК, известен като закона "Макрон".

Хората от бранша се притесняват, че промените ще навредят сериозно на българския транспортен бизнес, които носи близо 1/5 от БВП на страната.

Според Георги Цанов от Съюза на превозвачите в България, ако Пакетът за мобилност на ЕК се приеме, българските транспортни фирми ще търпят огромни загуби.

"Има дискриминация в основата на този закон. На всеки 3 седмици шофьорите трябва да се връщат в държавата на местодомуване. Ако си международен шофьор и решиш да прекараш почивката си в Париж - не можеш, защото законът не позволява", категоричен бе експертът в "България сутрин".

Той е на мнение, че някой иска да махне българските транспортни фирми от бранша, а държавите от Източна и Централна Европа да станат донори на работна ръка за Запада.

"Имаме готовност - в зависимост от развитието на събитията да протестираме по всички възможни методи. Утре камиони от 10 до 17 часа ще бъдат паркирани в крайната дясна лента на Цариградско шосе към бул. "Брюксел". Оттам ще се изнасят евролидерите. Във всички регионални градове ще се направят шествия", твърди Цанов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му надеждата умира последна и всички превозвачи ще се борят докрай срещу този закон. Цанов уточни, че българският бранш е основната движеща сила в борбата срещу закона на Макрон.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 TIR

    2 2 Отговор
    Вълненията на дападжиите(превозвачи) са буря в чаша вода...
  • 2 Край

    6 4 Отговор
    А добър ден. Запада винаги е искал само работната ръка на българите и евентуално пазара колкото и мижав да е. Всяка възможност да се конкурираме с техните фирми се пресича административно.

    Коментиран от #3

  • 3 Да да

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Край":

    Има си закони,както и възможности за протести! Това, че някой иска едно нещо,не означава че автоматично ще го получи!
  • 4 Расулюлах

    2 1 Отговор
    И ка ше разберат че съм се прибрал до перник и после съм отишъл обратно у париж за камиона? Целта е да си пълнат техния бюжет като стимулират пътуванията на шоферите било то със самолет или по суша

    Коментиран от #5, #6

  • 5 123.300д

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Расулюлах":

    Изобщо не си на ясно за какво става въпрос-искат да накарат шефа ти да ти плаща както плащат в Европа,да получаваш истински осигуровки та един ден като се пенсионираш да си доволен а не да се чудиш как да живееш...а ти ако не искаш да си добре иди и стачкувай за да може шефа ти да ти отдържа пари за хотел щото ти си заслужаваш да спиш като куче в камиона вместо да се прибереш вкъщи при семейството си...не виждаш ли че притискат тях а не теб...
  • 6 123.300д

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Расулюлах":

    Утре си носи знаме за стачкуваме с надпис "АЗ НЕ ИСКАМ ДА РАБОТЯ ЗА ПАРИ" "ИСКАМ ДА МИ Е ГАДНО" "НЕ КАРАЙТЕ ШЕФА ДА МИ ПЛАЩА" или нещо подобно... само се замисли кога работодателите са застанали зад работници когато е било във вреда на трудещите се-НИКОГА,И НИКОГА НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ

    Коментиран от #7

  • 7 Расулюлах

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "123.300д":

    И къде прочете че макарона милее за твоята заплата?и иска да вземаш поне 4000 евра и през 20 дена да почиваш 5 дена дома?
  • 8 123.300д

    0 0 Отговор
    Ти чакаш да ти го пишат в българската медия ли-не бъди наивен,... Защо когато искаха да се вдигне минималната заплата "бизнеса" скочи и дори казаха че и 300 лв е много.... знаеш ли, доста работи не се казват в България и се изопачават в името на нечии интереси, както и това за което искат да стачкуват в момента.мислиш ли че на запад не им е ясно какво става-искат да ги изкарат на светло не само да подбиват пазарите с по-ниски цени и да ти вадят душата по камионите... французите, немците, англичаните знаеш ли колко взимат ако се наложи да спят събота и неделя в камиона-минимума е двойно,а ти колко ти плаща за да не си вкъщи,на колко те осигуряват-това помисли,а не за това с какво ще те прибере шефа ти

    Коментиран от #9

  • 9 Расулюлах

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "123.300д":

    Като принудят шефа да плаща за други разходи които не са свързани с приходите ти как очакваш да вземаш повече пари на заплата?а спедиторът ти плаща пълен празен х 1 евро на км?

    Коментиран от #11

  • 10 123.300д

    0 1 Отговор
    Както плащат чуждите превозвачи,така ще плащат и нашите,след като чуждия шофьор взема повече от теб,на по-висока осигуровка и тук трябваше да стане така отдавна,в България е двойния стандарт на плащане.ти превозвач ли си щото говорим на различни езици явно-не стоиш на страната на работника
  • 11 123.300д

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Расулюлах":

    Искаш да ми кажеш че в това което плаща спедиторска история не са включени и другите разноски ли? Отдавна не е 1 евро на км.сега като ги накарат да плащат всичко каквото си трябва ще им падне малко личната печалба и няма да си сменят колите на 3 месеца а на 4 но с тази разлика че ще имат доволни шофьори които няма да бягат в чужбина, защото всеки иска да си е в България,ако не вярваш разпитай
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове