Last news in Fakti

18 Май, 2018 08:42 3 263 9

Дребни чиновници ще декларират яхти и самолети

  • чиновници-
  • пари-
  • имоти

Дали вместо борба с корупцията, не се обяви война на брака

Редови държавни служители са принудени да декларират притежават ли яхти и самолети, както и други чувствителни лични данни в неоправдано голям обем, за които няма предвидена защита. Новоприетият документ по антикорупционния закон предизвика силна тревога и недоумение у Професионалното обединение на държавните служители (ПОДС), обяви то и поиска от депутатите да опростят декларациите, пише в. "Сега".

"Служителите в администрацията ще се занимават с попълването на данни, които невинаги са разбираеми, свързани са със затруднения при набавянето на информация и са смущаващи по своето съдържание. Сложният процес на попълването им, независимо от указанията, също няма логично обяснение", пише в документа. Изредени са следните недостатъци:

- Трудно ще се попълва някогашната цена на придобитите имущества;

- Собствеността върху ниви и гори не е удостоверена с нотариални актове и често е с неясно разпределение на дялове между наследниците. Ще има и случаи, в които дори служителят е в незнание, че е наследил нещо, но ще носи отговорност;

- Необяснимо е защо се декларират и средствата в пенсионните фондове, които не могат да се разходват, а и няма човек, който да е наясно колко точно средства има в неговата партида. Подобна ще е ситуацията и със застраховките "Живот" и др.;

- Не е ясно как да си сигурен в точността на декларираните "налични средства" на 31.12.2017 г.;

- При напускане служителят трябва да попълни отново декларацията, а след една година от напускането - още веднъж да я подаде. Интересно как ще се залавят напусналите служители, особено ако не са в страната вече;

- Събраните колосални масиви от чувствителни данни ще изискват специални мерки за защита, които категорично не са осигурени и ще е трудно да се съхраняват, особено в малките общини и кметствата;

- Създава се огромна група от овластени служители, които ще имат привелигирован достъп до чувствителна информация не само за служителите, но и за целите им семейства. Кой ще контролира тях?!

ВОЙНА

"Общото усещане е, че назначавани на ниски и средни експертни позиции, те влизат автоматично в числото на заподозрени в тежка корупция... Целият документ има излъчване на "виновен до доказване на противното".

Дали вместо борба с корупцията, не се обяви война на брака и всички негови проявления!? Интересно би било колко служители ще напуснат, за да не декларират имуществото на хората, които обичат.

Корупцията едва ли ще се пребори по този начин. Корупционни нагласи сред служителите се формират от примера на техните началници и от създадената система и наложени практики, в която ги насилват понякога да се впишат, с компромисите, които трябва да направят, за да не си загубят работата."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бате СЕР ГЕИ

    20 0 Отговор
    Гепенето на милиони не попада под ударите на закона ,службите нюхат до ниво катаджия, по на горе не.

    Коментиран от #3

  • 2 Stefko88

    13 1 Отговор
    Аз оставам дълбоко разочарован като вляза в общината в нашия квартал за нещо. Аз съм истински кореняк софиянец . Казвам го за да подчертая , че помня развитието на квартала в който живея през годините от соца още и познавам много хора от квартала от дете още. Всеки път като вляза виждам баджанащина. Млади кадри взети да вършат работата на тия , които "си тръгват по-рано и въртят фирмите на мъжете си - полицаи" в повепето случаи. Виждам как има държава в държавата. Отидете в (нашия квартал)НАП да си получите справка след 16:30. Обикновено едно момиче дава документите . Бюрата до нея са празни. Наще лелки с по 5санта маникюр дето бяха там сутринта зад бюрата си и препращат хората към новото момиче ги няма. Баджанащина до безобразие . В (градче до София) вкарах имот в регулация по телефона за да са изрядни документи за продажба! Вика човека задраскай и напиши с молив "в регулация". Вие знаете ли как се вкарва имот в регулация по нормалния ред? Не ви трябва! Толкова искам да живея в нормална държава, да гледам чиновника с уважение , да го наричам съвестен слуга на народа , да го уважавам!

    Нарочно в скоби са имената на районите.не е важно къде , то е навсякъде.
  • 3 Токо

    1 7 Отговор

    До коментар #1 от "Бате СЕР ГЕИ":

    Да бе , я питай кака Корни. Тя , г-жа Лъжа каза сутринта по телевизията че, ще разследват с приоритет само висшите ешалони на властта. А? Кво ше кажеш по въпроса :) .... Това е големата работа да знаеш, тая ше оправи нещата и ще подреди държавата :)
  • 4 БТВ

    6 2 Отговор
    Добре са го измислили да декларират, но над 50% от д.служители лъжат при декларациите. Когато покажат по телевизията няколко чиновника, които са скрили имоти и са ги наказали ще им повярвам, че правят нещо.
  • 5 БТВ

    6 2 Отговор
    И най важното срещу чиновниците уличени в разминаване на имущество доходи да се заведат дела и да се приложи закона..Тогава може да се повярва, че правят нещо. Останалото е пушилка з апред медиите, която е гледаме от 30г вече.
  • 6 The TRAPPER

    3 1 Отговор
    Дребни чиновници имат яхти и самолети ???? !!!!
  • 7 градски

    3 0 Отговор
    В частния сектор не е необходимо да се попълват - заповядайте.
  • 8 Буко Баламата

    3 1 Отговор
    Ти да видиш трудно им било на тях. Като взимате рушвети не ви е трудно а.
  • 9 Зико

    1 0 Отговор
    Духайте го ще си взрмам рошвета. Друго си е държавното.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове