22 Май, 2018 14:21 1 346 15

Добруджа "скочи" отново срещу добива на газ

  • административен съд-
  • варна-
  • добруджа-
  • добрич-
  • газ-
  • шистов газ

Жители на Добрич протестираха пред сградата на Административния съд във Варна

Добруджа "скочи" отново срещу добива на газ - 1
Стопкадър: NOVA

Отново напрежение в Добричко - местни хора се събраха пред Административния съд във Варна заради делото, което гледа жалбата на инвеститори, искащи да добиват газ. В началото на годината местните жители излязоха на протест срещу проучвателните сондажи.

„Не” на добива на газ” - с този призив за пореден път излязоха на улицата жители на Добрич и съседни населени места, предаде "Нова телевизия". Пред Административния съд местните поискаха да са страна по случая, но молбата им беше отхвърлена.

От своя страна инвеститорите успокояват местното неселение, че добиването на газ не е опасно.

Добивът на газ в Добричко бе спрян още в началото на годината с решение на варненската екоинспекция.

„Има потенциален риск и от тази гледна точка районната инспекция във Варна е дала отрицателно становище. То беше обжалвано пред мен, потвърдил съм решението и естествено сега има възможност да се отиде на съд, която е и следващата инстанция”, коментира в сутрешния блок на "Нова телевизия" екоминистърът Нено Димов.

Дали ще се стигне до нова процедура за добив на газ в Добричко, ще стане ясно на 18 септември, когато е насрочено ново заседание на Административния съд във Варна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Предупреждение

    11 3 Отговор
    Нема да ритате срещу интересите на американските фирми, ей!

    Коментиран от #13

  • 2 Иванчо

    3 18 Отговор
    Значи, друго си е да сме на 100% зависими от Русия за доставки на газ на скъпа и прескъпа цена, вместо да си го добиваме сами или поне да имаме аварийна алтернатива. Уж хората искат да се пази националният интерес, ама ако може да купуваме газ скъпо и прескъпо заради това, че няколко полуграмотни граждани, които си нямат и хал хабер от технологията, която ще се използва, си мислят, че ще им гръмне къщата. Прост народ - слаба държава!

    Коментиран от #12

  • 3 сори сорос

    14 1 Отговор
    абе, те Франция и Германия като нас - прост народ, щом забраниха добива на шистов и си доставят от гадната руска газ.

    Коментиран от #5

  • 4 Българина

    10 1 Отговор
    Ние сме малка тритория и то плодородна. Арабите да си копаят в пустинята. Нас екологични катастрофи не ни трябват щото няма къде да се изнесем
  • 5 Пешо с магарето

    2 5 Отговор

    До коментар #3 от "сори сорос":

    Не знам дали Германия и Франция са забранили добива на шистов газ, но знам, че купуват газ от Русия на по-евтини цени, отколкото България. Сигурно защото другарят Путин много милее за бедните българи

    Коментиран от #9

  • 6 onq s konq

    6 3 Отговор
    Добивът на ШИСТОВ ГАЗ не е престъпление,престъпление е ИЗБОРЪТ НА ЖИЗНЕНОВАЖЕН ЗЪРНЕНОДОБИВЕН РЕГИОН ЗА БЪЛГАРИЯ,т.е. "права стрелба" директно в сърцето на ЗЛАТНА ДОБРУДЖА!А че България произвежда 5,4 милиона тона зърнени храни/пшеница,царевица,слънчоглед -основно/ и това е мн важно перо/ако не и най-важното/ в ИЗНОСА НИ със всички прилежащи данъци пълнещи хазната,това всеки го знае.Което пък количество за МАЛКА БЪЛГАРИЯ е вероятно е с много по-голямо значение ,отколкото зърнопроизводството на ОГРОМНА РУСИЯ,която е на първо място в света по пр-во на пшеница.И нещо повече:При саответните сондажи и евентуалното производство на газ замърсяването на околната среда ще е ПО-МАЛКОТО ЗЛО,защото голяма е вероятността да се увреди морето от ПОДПОЧВЕНА ПИТЕЙНА ВОДА СЪС СУПЕРКАЧЕСТВА,нямащи нищо общо със "язовирните питейни води" и крехката им зависимост от дъждовете!

    Коментиран от #7

  • 7 Иванчо

    2 8 Отговор

    До коментар #6 от "onq s konq":

    Само не разбрах как ще се засегне добивът на жито от ударите в почвата. Почвата си е там и никой няма да я изнася. Също така, не виждам как ще се замърси морето от чиста питейна подпочвена вода.

    Коментиран от #8

  • 8 onq s konq

    7 3 Отговор

    До коментар #7 от "Иванчо":

    Абе човек...Наистина ли не разбираш КАКВО ТЕРИТОРИЯ СЕПУРПЛОДОРОДНА ЗЕМЯ ще заемат САМО СЪОРЪЖЕНИЯТА,отделно и РАЗЛИВ НА ОТРОВНИ МАТЕРИАЛИ,вкарвани в земята ТЕХНОЛОГИЧНО според способа на производството на ш.газ?А нима не предвиждаш ПРОНИКВАНЕТО НА ВЪПРОСНИТЕ "МАТЕРИАЛИ" В ПОДПОЧВЕНИТЕ ВОДИ след дупченето на ДЪЛБОЧИННИТЕ ПОДПОЧВЕНИ СЛОЕВЕ?Ами ако не намерят нищо,мислиш ли че ПРОЦЕСЪТ Е ОБРАТИМ?А СТРУВА ЛИ СИ РИСКА?И да уточним:Газ на планетата Земя-дал господ,но...продородните почви В СВЕТОВЕН МАЩАБ НАМАЛЯВАТ ДРАСТИЧНО поради засушаване,опесъчаване,замърсяване.И още-Без газ може-има енергия както от атома,така и от въздуха и слънцето,но БЕЗ ХРАНА,...нещата не вървят:)
  • 9 Пазарен консерватор

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Пешо с магарето":

    А ти защо си мислиш, че Путин задължително трябва да ти продава газа по-евтино?
    Първо: По-ниските цени идват с големите количества, а годишното потребление на България е в пъти по-малко от това на Франция и Германия.
    Второ: Цели 4 години предишният президент плю по Русия и правителството й и още продължава.
    Трето: Руснаците се опитаха да построят газопровод през България, ама ние се фръцнахме и не дадохме.
    И Четвърто: Както винаги е било нещо което уж идва на аванта или на далавера се заплаща с ВЛИЯНИЕ. Ние сме се обрекли на друго ВЛИЯНИЕ, от което имаме далечен спомен за няколко вагона вмирисана царевица.
    И на мен ми е гадно, че плащам повече за газ, ама това е положението. Вие американските тролове поне събирате по някой цент, та си намаляте сметките за газ и затова толкова ожесточено лаете. Аз разлика от вас не съм "влюбен" нито в Путин, нито в Тръмп или Макрон и мога ясно да разбера кога сме целокупно прецакани и от Путин и от Тръмп и от Меркел и Макрон.
  • 10 Иванка Казакова

    4 0 Отговор
    Пред съда и вътре основно бяха хора от Варна, имаше по-малко този път добруджанци, защото е работен ден и вероятно защото в Добруджа вярват, че решението на РИОСВ е достатъчно за защита. За съжаление в съда нещата стоят по друг начин. Варненци вече са наясно, че водата от девненските извори, които захранват гр.Варна и курортите е от същия подводен хоризонт- малм-валанж, който има опасност да бъде замърсен. За пореден път русгеоком повтори "мантрите" че са работили досега без проблем и са нямали аварии. Последното не е вярно, до тук и то само по време на СОНДИРАНЕТО имат 6 форсмажорни събития /аварии/, които упорито укриват. Но за които има издадени сертификати от БТПП и благодарение на което са удължили 3 пъти срока на договора по проучването. Технологията на добив също упорито укриват , няма нито един чертеж, на който да е показан слоя - преди и как ще изглежда след добива, нито една сема дори какво е оборудването. Знакови двама адвокати вътре в залата, съдийка, която счете, че СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ЗЕМЯ ИЛИ ЖИВУЩИ В ЗАСЕГНАТИЯ РАЙОН НЕ СА ЗАИНТЕРЕСОВАНИ ДА УЧАСТВАТ В ДЕЛОТО, защото това, че имали земи /ползвали вода , подложена на риск от замърсяване/ не ги правила пряко пострадавши, понеже... земята НЕ БИЛА СЪС СМЕНЕНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ и НЯМАЛО ИЗРАБОТЕНИ ПАРЦЕЛАРНИ ПЛАНОВЕ. Това беше. А след това следват експертизи от ...екологози, които ще доказват на същата съдийка, че риск .... ЗА ЧОВЕШКОТО ЗДРАВЕ няма... Аз ли съм луда или живея в психиатрична клиниа се ч
  • 11 Eddie

    2 0 Отговор
    Много е тежко, когато неподготвени хора се опитват да разсъждават!
  • 12 Eddie

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Иванчо":

    Публикувано във факти.бг: Много е тежко, когато неподготвени хора се опитват да разсъждават!
  • 13 Реалист

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Предупреждение":

    РУСГЕОКОМ - това според теб американска фирма ли е?

    Мурзилките изнагляха съвсем - искат да замърсят Добруджа и да ни продават собственния газ от шисти.

    Айде сега рублерастите на барикадата да защитават "братушките" дето ще ни дупчат Добруджата.

    Коментиран от #14

  • 14 Трол

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Реалист":

    Българска е,виж на кой е,позната мутра е! Не се подвеждай от заглавието,не всичко с Р е лошия Путин! Айде малко жокер-РУСГЕОКОМ БГ RUSGEOKOM BG
    ЕИК/ID: 175166081
    Сега видя ли колко си смешен?
  • 15 Един писател

    0 0 Отговор
    И аз не принципно съм за енергийна независимост но не и с цената на природата
    Твърдо трябва да се забрани добива на газ в плодородна земя
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове