28 Юли, 2018 10:38 7 103 27

Чиновници почиват за 5 лева на вечер

  • чиновници-
  • почивка

В почивна база на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) чиновници може да спят за 5 лв. на човек на вечер, а в базите на МВР средните цени на нощувка са 7,50 лв. на човек.

Това става ясно от доклад на Световната банка за почивните станции на българските институции, представен от Института за пазарна икономика, пише "Труд".

Изследването обхваща 115 обекта с представителни и социални функции, почивни станции и обекти за обучение. Според доклада, 83% от имотите генерират загуби, които са средно 230 хил. лв. на съоръжение през 2016 г. За проверените 115 бази това са 22 млн. лв. загуба за малко над 10 хил. легла. Резиденция “Евксиноград” на Министерски съвет има годишна загуба от 700 хил. лв., а почивната станция на МВР “Лазур” в Несебър е отчела загуба от 600 хил. лв. през 2016 г.

Сред причините за това е, че храната се предлага без надценка или на загуба. Много от обектите са достъпни за външни посетители, които плащат от 15% до 100% над стандартната цена за служителите. Въпреки това обаче, цените за външни посетители са по-ниски от пазарните и не покриват разходите по експлоатацията на обектите. Така ведомствата на практика субсидират почивките и на външни гости на обектите.

Докладът съдържа редица препоръки за подобряване на управлението на имотите. Но основният извод е, че държавата трябва да се оттегли от управлението на ведомствени почивни бази. Повечето служители в администрацията подкрепят почивните станции. Но според ИПИ тази социална придобивка от комунизма може да се трансформира в заплата и всеки служител да избира дали да отиде на почивка в страната или в чужбина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 а стига бе....

    51 3 Отговор
    Хем имаме огромна бюрократична машина и чиновници-хем им е по-евтино от Тошово време......Тогава защо го махнахме бай Тошо-та нагаждачите да стават все повече-а държавата да ни скубе в пъти повече---че тия тупани там ние ги храним...

    Коментиран от #4

  • 2 Будалата

    45 5 Отговор
    Имаме си хрантутници и си ги гледаме като писани яица.

    Коментиран от #7

  • 3 Дедо

    18 2 Отговор
    Минават години хората забравят.Станциите са строени и поддържат със средства отделяни от самите работници и служители.ИПИ гледа печалба и такъв извод ще направи.Друг институт социален ще напише обратното.Истината е че някой от тези станции са на такива места че направо причиняват дискомфорт под гърба на желаещи да приватизират такива.Особено на отбраната и МВР защото имат и минерална вода и допускат външни.А другите около тях губят.

    Коментиран от #5

  • 4 Нъл тъй

    17 3 Отговор

    До коментар #1 от "а стига бе....":

    Вие комунистите махнахте бай Тошо.
  • 5 гост

    9 3 Отговор

    До коментар #3 от "Дедо":

    Виж сега , дедо , дай да си кажем истината !! При годишен бюджет на МВР милиард и кусур и то от 20-тина години насам , колко трябва да са отделяли "работниците" (чак ме хвана срам от хората дето наистина работят ) за една станцийка за няма и милион , айде два да са !!! И това същото важи и за бай Тошово време , щото бюджета е бил по-малък , ама и цената на станцията тогава я е имала 200-300 000 , я не !! Да не говорим , че земята която е конфискувана от истинския и собственик е "подарена" на това министерство , ех че "работническо" звучи !!! Да не говорим , че тия станции са изплатени вече сто пъти оттогава , а работниците са си избили "отделените" лично от тях пари още с ПЪРВАТА почивка , прекарана от тях на дъмпинг !! Та айде стига с прословутото дайте , да дадем , още повече , че сегашните работници не са дали една стотинка за тия станции и е достатъчно просто да имат предимство при записване , още повече , че заплатите им се плащат от БЮДЖЕТА , тоест от всички останали , дето НЕ ПОЧИВАТ в тия станции !!! Аман от дълбоко законспирирани комунисти , щото бивши такива НЯМА !!!
  • 6 Дедо

    12 12 Отговор
    Бюджета първо не е милиард и кусур а е по малко.Други ведомства с с по глям бюджет.Повечето от така наречените станции са панелки бунгала и други подобни и са строени на места които нямат стопанско значение към момента на строежа.Действително са строени с труда на служителите ,и пенсионерите имат право да ги ползват.Заплатите все още са ниски в държавните структури 700 лв и повечето не могат да си позволят полуксозна почивка.И съм написал че целта е едни алчни хора да спечелят.Който завижда да заповяда търсят военни и полицаи но нещо много желаещи по конкурсите няма.Значи условията не са добри.

    Коментиран от #8, #10

  • 7 БГ Патент

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Будалата":

    Готов фонд избирател и гарантирано печелене на изборите.
  • 8 гост

    10 5 Отговор

    До коментар #6 от "Дедо":

    Приходите на МВР за 2018 г. са с общ размер 157 388 млн. лева. Общите разходи на министерството възлизат на 1 296 млрд. лв. !!!
    около 64 млн. лв. ще е увеличението на бюджета на МВР според проектобюджета за 2018 г., предложен от финансовото министерство днес. Доколкото вътрешното ведомство разполага с най-много пари по принцип, това увеличение е минимално и се равнява на около 5%. Докато тази година то разполагаше с 1.233 млрд. лв., през следващата ще му бъдат отпуснати 1.296 млрд. лв. !!!!

    НС одобри разходи от над 1 млрд. лева за военното министерство за 2018 г. Разходи за 1 193 319 000 лв. одобри парламентът за Министерството на отбраната (МО) за следващата година. Текущите разходи ще са 1 137 955 000 лв., в т.ч. за персонал - 911 730 000 лв.

    И пак повтарям , ВСЕКИ лев от тези пари е платен от тези които НЕ ПОЧИВАТ във тези станции !!!

    Коментиран от #23

  • 9 пипи дългото чорапче

    18 4 Отговор
    Добро дедо:Откъде накъде?Аз като работя в частния сектор и заплатата ме е700лв някой да не ми плаща евтино курорта.А и моята е много по тежка от това да стоиш 7часа на стола.Страшно уморени няма що.Че и е евтина почивка
  • 10 гост

    7 4 Отговор

    До коментар #6 от "Дедо":

    Искаш ли да попитаме бившия собственик на земята , дето "народната" власт му я е конфискувала , дали НЯМА "стопанско значение " ?? Пак ти казвам , спри се с комунистическите лозунги , щото само показваш какъв си !!
  • 11 MT Гонтан

    14 1 Отговор
    Сигурно в тамошната сладкарница още има Реване , Бреза , Етър , Алтай , тулумбички , тригуни и тн . Билетчето за автобуса е 6 ст , и най различни други соц благинки
  • 12 Глупак

    22 4 Отговор
    Последните живи българи се жертват като Босия или емигрират . Умрял народ сме. Тъпаци
  • 13 Готин ама не съвсем

    17 4 Отговор
    Смешно, но и отвратително!!
    Направо да ги ожалиш почиващите!!
    Не им стига пенсионирането с 20 заплатки на куп с няма и 25 години трудов стаж, да не говорим за над 40 дена годишна отпуска, нещо което в частния бизнес ниКОЙ не може да си позволи, ами и спане за 5 лева и манджа за без пари!
    А ние безмозъчните/защото не сме се уредили на някоя такава службица/ ще блъскаме без почивка и без събота и неделя, по 12-14 часа на ден, защото трябва да храним тулупите, и циглетата и ще се пенсионираме на по 70 години, ако доживеем до тогава!

    Коментиран от #26

  • 14 Така де

    16 2 Отговор
    Болниците са търговски дружества и ако не печелят ги закриват, апък почивните бази на чиновниците са на държавна аванта. Ето това е то демокрацията - болен здрав носи
  • 15 789

    15 1 Отговор
    Тия чиновници се оляха огромни заплати, придобивки, обядват в министерствата без пари, не си плащат осигоровките, почиват без пари, ходят на екскурзии в чужбина без пари, точат бюджета с командировачни, генерират корупция и на накрая за пет пари работа не могат да свършат до кога ще ги търпим. Реформа.......

    Коментиран от #24

  • 16 Коце

    5 0 Отговор
    Електората трябва да се глези идват избори
  • 17 стефан келемджи

    15 1 Отговор
    От както има станций на министерският съвет до ден днешен цените неса се променили,в Евсиноград,Слънчев бряг,Царево,Велинград и други.....кафето -30 ст,чая-20 ст,кебапчета 40-50 ст,водка и кола 1,20 лв,така живеят бедните,министерчета.....
  • 18 KVY

    2 8 Отговор
    http://www.travel.government.bg/prices.php?id=56
    Къде ги видяха тия 5 лв.не знам. Цените на храните не са никак евтини. И това тук са цени само за спане, вътре не влиза нито закуска, нито нещо друго.
  • 19 пипи дългото чорапче

    8 1 Отговор
    Добро дедо:Откъде накъде?Аз като работя в частния сектор и заплатата ме е700лв някой да не ми плаща евтино курорта.А и моята е много по тежка от това да стоиш 7часа на стола.Страшно уморени няма що.Че и е евтина почивка
  • 20 Кибик

    10 1 Отговор
    А вие като сте овце, плащайте по 20 лв за порция риба с една бира на лайноморието.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Трол

    16 1 Отговор
    Като гледам цените, някои още не са излезнал от социализма! Ама на нас ни напояват-лош, лош строй!
  • 23 Пешо

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Човека ти рече : Стани ченге и върви почивай, ама не ти изнася. И на мен не ми изнася и затова почивам другаде.
  • 24 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "789":

    Така е защото чиновниците и техните семейства ползващи такива екстри са електронната на на чиновническата партия ГЕРБ.
  • 25 Че Гевара

    9 0 Отговор
    Това са една и съща пасмина лапачи, които и при Тато и сега са си добре! Те и при царя (Борис) са си били добре и при султана също са били добре! Това е една и съща прослойка от тарикати, която винаги ще бъде добре за сметка на нас балъците! Чичко Сталин и въобще комунягите се опитаха да ги разбутат, но уви за кратко и с много жестокости!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 София

    1 0 Отговор
    Министерството на земеделието и храните има хотел "Зора" в Кранево, там почивката е 11 лв, храноден.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове