Last news in Fakti

31 Юли, 2018 12:42 5 106 9

Чиновниците не обичат да почиват във ведомствените станции

  • ведомствени станции-
  • море-
  • почивка

Чиновници ходят на почивка като плащат за нощувка средно по 20 лв. на човек и въпреки това станциите на министерствата са полупразни. Това стана ясно от доклад на Световната банка за почивните станции на българските институции, представен от Института за пазарна икономика. Към ведомствата има общо 172 работещи почивни станции и обекти за обучение, както и такива с представителни и социални функции. Общият брой на леглата в тях е над 10 хиляди като тук влизат само функциониращите обекти, които реално се ползват, съобщава в. "Труд".

Цените за настаняване на чиновниците в почивните бази са изключително ниски и не покриват разходите им. Най-ниски са цените в почивна станция на Министерството на регионалното развитие и благоустройство - 5 лв. на човек на вечер, и в почивните бази на МВР, където средната цена за нощувка е 7.50 лв. на човек. Например нощувката в станция на МВР "Изгрев" в Созопол струва само 7.30 лв., което е сравнимо с таксата на човек да си вдигне палатка в близкия къмпинг, пише в доклада на Световната банка.

Най-високи са цените в резиденция "Евксиноград", където нощувка в малък апартамент, както за служители така и за външни посетители, струва 180 лв. Почивната база на АДИС към МВнР е на второ място по цени: 48 лв. на вечер за служителите и 62 лв. за външни посетители.

Много от обектите са достъпни за външни посетители, които плащат от 15% до 100% над стандартната цена за служителите. Въпреки това, цените за външни посетители са по-ниски от пазарните и не покриват разходите по експлоатация на обектите. Така ведомствата на практика субсидират почивките и на външни гости. Например, цените за външни гости в почивна станция "Зора" към Министерството на земеделието в Кранево са 30 лв. за настаняване в двойна стая, а цените на хотел "Зора", който се намира в същата сграда и се управлява от приватизираното държавно предприятие "Птици и яйца", цената за същото настаняване е 60 лв.

Въпреки ниските цени обаче почивните бази не са пълни. Заетостта в обектите варира, като най-успешните работят при почти пълен капацитет, а при други заетостта е под 30%. Храната в почивните бази се предлага без надценка или на загуба. В резултат почивните бази носят загуби от 22 млн. лв. на година. Двата обекта, които генерират най-големи загуби са Академията на МВР и резиденция "Бояна". Една от причините за ниската заетост е липсата на реклама. Имотите, които не се рекламират чрез уебсайт, цветна брошура или други средства, имат средна загуба от 230 хил. лв. годишно, а рекламираните обекти имат загуба от 130 хил. лв.

Министерството на отбраната управлява 52 имота, между които военни клубове, хотели и един имот с представителна функция (резиденция "Лозенец"). МВР разполага с 43 обекта - за рехабилитация и за обучение за полицаи и пожарникари, както и почивни станции. 12 от обектите на МВР не работят. Министерството на земеделието има 32 почивни станции, от които 10 не функционира.

Близо 95% от анкетираните от Световната банка чиновници подкрепят почивните станции, управлявани от техните министерства и считат субсидирания отдих за неразделна част от социалния пакет, предоставян на държавните служители. Същевременно повечето чиновници биха подкрепили повишаване на цените в базите, за да се подобрят условията за отдих. Над една трета от чиновниците биха приели увеличение на цените с 5 лв. на ден, докато по-голям процент от анкетираните - над 40% - биха подкрепили увеличение на цената с 10 лв. на ден. 25% биха подкрепили увеличение на цените за настаняване дори с над 15 лв. на ден. Това представлява увеличение с между 75% и 200% спрямо сегашните цени на обектите на МВР.

От Световната банка препоръчват обща агенция или държавно предприятие да управлява почивните станции на всички министерства. По този начин ще се избегнат редица проблеми, които в момента водят до милиони левове загуби за хазната, твърдят експертите.
Сред причините ваканционните домове на изпълнителната власт да генерират основно загуби са ниските цени за почивка, недостатъчните надценки за престой и храна на собствени служители и външни посетители, липсата на маркетинг и реклама, остарялата база и нуждата от ремонти, нуждата от квалифициран персонал, недостатъчната заетост.

Кабинетът трябва да промени начина на управление, категорични са експертите. Освен единна структура за управление, от банката разглеждат и начините за сътрудничество с частния сектор. Приватизацията на базите е добър сценарий, ако те трайно генерират загуби, но трябва да се има предвид пренаситеността на пазара, която може да доведе до ниска цена и риск от спекулативни инвеститори, пише в доклада. Затова от Световната банка не препоръчват приватизацията в краткосрочен план. За да се повишат приходите от банката съветват кабинетът да организира преимуществено своите конференции и семинари в правителствените бази. Както и да се увеличат цените за вътрешни служители и за външни посетители.

Обектите в морските курорти, независимо дали работят целогодишно или сезонно, са единствените бази на властта, които почти не генерират загуби. по-успешно се представят хотелите и станциите по Северното Черноморие. Сред отличниците е хотел "Флагман" в "Св. св. Константин и Елена", който за 2016 г. е генерирал излишък от 250 хил. лв.
Почивните станции към МВР са определени за аварийни бази по време на война и при кризисни ситуации и биха могли да бъдат използвани за настаняване на разселени групи от населението и на бежанци, се посочва още в доклада.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Живков

    17 3 Отговор
    Истината е че тези станции хем от бюджета пари доят и държавата им плаща сметките, хем което сами заработват отива в на някой джоба
    Ачик бандитски комунизъм
    Ако не беше така досега 💯 пъти да ги е преватизираха този които събира парсата
  • 2 Някой

    11 2 Отговор
    Защото водят на море невръстни любовници и за да си прикриват педофилията, ходят на частно. А парите естествено не са проблем
  • 3 ай стига бе

    19 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Почивните станции към МВР са определени за аварийни бази по време на война и при кризисни ситуации и биха могли да бъдат използвани за настаняване на разселени групи от населението и на бежанци, се посочва още в доклада. Ето го и най-важното изречение в цялата безсмислена статия.......съветът на СВЕТОВНАТА БАНКА(още от началото на статията се чудех откъдя накъдя тая институция ще прави изследване и анализ на ведомствените почивни бази в БГ)е да се приемат бежанци в някои от базите дето не се ползват много и са на загуба.......каква загриженост само, какъв хуманитарен морализъм, ми да вземат да си ги приберат в техните домове и почивни бази - на техните служители.
  • 4 ежко бежко

    8 1 Отговор
    Преди им харесваше,сега не! Прости,искат всички на лукса!
  • 5 гост

    10 2 Отговор
    Това за първи път го чувам,за бежанците! То няма и откъде да го зная!
  • 6 filo

    7 3 Отговор
    Стациите са евтини, но условията не са добри като цяло и порядките в тях са от 40 години и затова са явно неконкурентноспособни. Затова много хора предпочитат да платят малко повече, но да изкарат по качествена почивка и смятам, че са прави.
  • 7 Гост

    13 3 Отговор
    Да ги закриват и да си ходят на почивки като всички нормални хора. Стига вече с тия соц. изпълнения видя се, че не става . Държавните служители са с най високите заплати в БГ и нямат никакъв проблем да почиват където си пожелаят. Почиват по три-четири пъти годишно веднъж в чужбина, на санаториум, и на въпросните бази, половината се правят на инвалиди и т.н. , а ние чакаме точно те да подредят държавата.
  • 8 URIDIOTP

    11 2 Отговор
    ПРИ СОЦА ЕДИН ПРИЯТЕЛ РАБОТЕШЕ В ВИСОКОТО НАПРЕЖЕНИЕ А ЖЕНА МУ В НИСКОТО НАПРЕЖЕНИЕ.АМА ВСЕ ЕНЕРГОТО
    ПИШЕХА СИ ПО ДВЕ ПОЧИВКИ С ДВЕТЕ СИ ДЕЦА А ХОДЕХА НА ЕДНАТА ОБАЧЕ ВЗЕМАХА РЕЖИЙНИ ЗА ХРАНА И ДЕЦА ЗА ДВЕТЕ ПОЧИВКИ.В ПАРИ СЕ ДАВАХА НА КАСАТА ТОГАВА.
    НА РЕКАПИТУЛАЦИЯ ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ ИМ ОСТАВАХА ЧИСТИ 500 ЛЕВА КАКТО СИ БЯХА ПОЧИНАЛИ 14 ДЕНА НА ВИЛАТА НА ЕНЕРГОТО В ПРИМОРСКО НА ЯКИ БИРИ И КЕБАПЧЕТА. ПРИ СРЕДНА ЗАПЛАТА ТОГАВА ОКОЛО 300 ЛЕВА.
    Е ТАЯ МАНДРА НЕБЕСНА СЪНУВА ОЩЕ ПРОЛЕТАРИАТА АМА ЙОК.
  • 9 Бесен

    9 0 Отговор
    Е па нормално! След като цяла година е крал от всички и от всичко драгия чиновник заслужава да се наслади на лукса предоставян от престъпните му доходи!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове