Last news in Fakti

24 Август, 2018 10:00 1 401 8

Вигенин: Драмата на хората в Странджа е заради пари

  • кристиан вигенин-
  • странджа

Прокуратурата да подходи по-сериозно по нашето искане да бъде извършена цялостна проверка на дейността на БАБХ, както и на обществените поръчки, които са правени през предишни години, предложи той

Съвпаденията по случая с умъртвените от чума животни в село Воден стават толкова много, че почваме да считаме, че наистина става въпрос за умисъл. Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България“ Кристиан Вигенин на пресконференция в централата на партията.

"Прокуратурата да подходи по-сериозно по нашето искане да бъде извършена цялостна проверка на дейността на Българската агенция по безопасност на храните, както и на обществените поръчки, които са правени през предишни години", добави той.

"Бих задал въпрос - как така се оказва, че на 6 юни т. г. министър Порожанов променя заповед, с която акредитира, Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт, но го акредитира да извършва диагностика на болестта чума при дребно преживни животни. На 19 юни т. г., само две седмици по-късно, съответният институт вече излиза с първите проби, с които е "открито" това заболяване в село Воден и започва цялата сага с избиването на животни", обясни Вигенин.

"Г-н Порожанов трябва да разясни, кое е наложило тази промяна на 6 юни и как така се оказва, че наистина малко след това заболяване е вече открито“, каза още той. Народният представител припомни, че по информация на хора от агенцията, предишни години е имало подобни случаи - когато се изменят в тази посока заповеди и малко по-късно се оказва, че съответното заболяване се открива и в България в определени огнища.

"Затова считаме, че е нужна цялостна проверка. В конкретния случай събитията след това показват, че наистина ситуацията е доста особена“, допълни той. „Що се отнася до факта дали целта е усвояване на европейски средства, искам само да припомня, че през миналата година ООН по прехрана и земеделие и световната организация за здравеопазване на животните, обявиха болестта чума по дребните преживни животни като цел за елиминиране до 2030 година“, уточни Вигенин.

Той допълни, че това е обвързано със съответните финансови ангажименти, създаване на един глобален алианс, в който се включва и Европейската комисия. "Струва ми се, че това заболяване, което беше открито на територията на ЕС, логично ще доведе и до повече средства, които да бъдат отделени от страна на Европейската комисия в борба с него", заяви Вигенин, като разясни, че се очаква значително по-големи средства за службите и институциите в България, които ще водят тази борба.

"Тя е свързана, както със съответните мерки за наблюдение и профилактика, така и с ваксини, диагностика, тестове и т.н. Всичко това в контекста на обществената поръчка, както беше обявена, беше и прекратена не съвсем законно, води до нашите сериозни съмнения, че всичко, което преживяха хората в Странджа, беше направено с умисъл, с една ясна цел - да се усвоят средства", обясни Вигенин. "Това не е просто повод за политическа отговорност, струва ми се, че тук има и сиво кардинален елемент, който трябва да бъде внимателно проверен и виновните да получат съответно възмездие за това, което сториха", заключи Кристиан Вигенин.

Във връзка с темата Кристиан Вигенин ще бъде командирован на 6 и 7 септември на среща в Брюксел, организирана от Европейската комисия. По време на срещата ще бъде изискана информация, в контекста на мерките, които се предприемат, така, че този въпрос да не остане неизчистен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    27 0 Отговор
    Чума просто не е имало. Няма нито едно умряло животно. Заради пусти центове разкатаха хорицата.
  • 2 предатели

    18 0 Отговор
    ГРОБ ГРОБ ГРОБ във гроба всичките корумпирани предатели иокупатори
  • 3 МН ясно

    17 0 Отговор
    Нали герберастите дето са взели европари за овце, трябваше да ги отчетът за умрели!
  • 4 Хито

    17 0 Отговор
    Прее........ ха хората .Тия управляващи са шест пъти по хитри като дойде време за крадене от предишните аматьори тоя институт си оправдава парите за съществуване , но най-голям контрол става с една кална локва пълна с хлор с която охраняват зорко и постоянно и неуморно Българо -Турската граница срещу скромната сума от 5 лв.тоест 50 000 000 лв годишно истински качествен европейско директивен контрол - КРАДЛИВИ БЕЗХАБЕРНИЦИ
  • 5 Дедо Грую

    7 9 Отговор
    Убаво хортуваш сега, вигенинчо, ама и твоя косъм не е много чист, къдри се. И са к'во? На инструктаж в брюксел, а? Да не пропуснеш да им опитш зелето - полезно било.
  • 6 Убитака Вегенин да мълчи

    2 16 Отговор
    Те ако бяха на власт какво щяха да направят...................да оставят да плъзне болестта в цяла България и да изгорят и други стопани............Тъпанари!!!!!!!!
  • 7 Иванов

    3 4 Отговор
    Вигейнин явно никога не е виждал животно и общувал с него за да смята така. Той със сигурност смята, че животното е месо, мляко, яйца и нищо друго и, че живее в гастронома напъхано в целофанови пликове. За сметка на това говори английски и френски и си мисли, че има какво да каже...) Аман от калинки, герберастки и с червени прашки!
  • 8 Биде

    6 0 Отговор
    От всичко станало, изговорено и написано и шизофренното поведение на БАБХ мога да кажа че искат да откажат последните„ мохикани” които се занимават със животновъдство у нас и не са едри фермери и досъсипят хипотетично съществуващото ни селско стопанство
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове