Last news in Fakti

2 Октомври, 2018 22:30 3 241 13

БГ снайперист впечатли НАТО

  • снайперист-
  • нато-
  • крум хаджипетков

39-годишният ефрейтор Крум Хаджипетков е снайперист и е в редиците на българската армия от десет години. През август е удивил военнослужещи от Германия, Италия, Финландия, Швеция с точния си мерник. Прави рекорден точен изстрел на 1,5 км с пушка, подпряна на раницата му и с една ръка.

Ефрейтор Хаджипетков разказва пред Дарик, че изстрелът реализирал след официалния край на състезание в американската база близо до Нюрнберг, Германия.

"Успях да реализирам попадение с оръжие на друг снайперист - от финландската армия. Стрелях с неговото оръжие и успях да уцеля мишената, която е с размери 50 сантиметра на метър. Успях да уцеля от километър и половина. Само аз успях да реализирам такъв изстрел на това състезание", казва той. И допълва, че изстрелът не е невъзможен, а просто много труден за реализиране.

"Стрелям от много малък, винаги съм се подготвял. Нямам специална подготовка за такъв изстрел. Просто съм подготвил себе си за такива неща и за мен не е трудно ", категоричен е Хаджипетков.

На въпрос, ако трябва да повтори изстрела, какъв ще е резултатът и ще успее ли отново, снайперистът изрази увереност, че може да го направи. "Но реално трябва да имам оръжие от подобен тип, екипировка. Изисква се много техника за изчисляване, подходящо място", допълва той.

След като се върнал от Германия, много хора му засвидетелствали уважение и внимание. "Аз много се зарадвах, безкрайно благодарен съм и щастлив, че успях да стопля сърцата им. Но лично за себе си аз съм един обикновен войник, не се имам за нищо повече", казва ефрейтор Хаджипетков и допълва, че този успех по никакъв начин не го е променил и няма да го промени.

Снайперистът иска да продължи да се развива в същата насока: "Аз като снайперист не мога да раста в чин, мога да бъда единствено ефрейтор, но за мен това не е важно, аз не искам да раста в йерархията, за мен е важно да раста в самата специалност снайперист и след време се надявам да имам шанса да обучавам младите, които да наследят нашия профил, така да се каже". Ефрейтор Хаджипетков иска да работи за имиджа на българската армия, за страната.

Той е подел и благородна кауза - да помага на деца с церебрална парализа. "Войнският дълг има много измерения, за мен това е войнски дълг - да се опитам да помогна на тези деца, да вдигна духа в тях, да им дам кураж, за да се чувстват пълноценни. Това искам да направя", казва той.

В живота "най-трудната мишена", която може един мъж "да уцели", е сърцето на любима жена, която би искал да спечели, смята военнослужещият.

"Това за мен може би е най-трудната мишена, която аз мога да уцеля. Или да пропусна дори, ако тя не ми даде шанс да го направя", допълва той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Друг снайпер

    15 4 Отговор
    Аз пък си имах спец тренировка и с драгунов без мноо изчисления на километър си ги вкарвах без проблем....мишена картечен разчет. Ама това си беше задължение не нещо извънземно.

    Коментиран от #3, #8

  • 2 Random

    23 0 Отговор
    Що претопляте новини от 21-ви Септември? "Публикувано във факти.бг: Български снайперист направи нещо уникално" Не го ли помните това заглавие?
  • 3 78й6

    10 5 Отговор

    До коментар #1 от "Друг снайпер":

    То не си само ти, тука който плаща за него пишат... 1500м. не са голямата философия ама 2км. са си гъдел за всеки снайпер ))
  • 4 Ghost

    9 2 Отговор
    Браво градски,като ловец и човек дето е голям любител на стрелбата знам колко много тренировки и умения се изискват за това,което си направил ти.
  • 5 гост

    11 13 Отговор
    Хората правят попадение на повече от 3 км вече, а ние се радваме на 1.5..... Сиромах човек, на половин пу..а се радва
  • 6 Набожния

    6 8 Отговор
    Браво юнак от 1500 м. по мишена! А ще се пробва ли в истински бой в градска среда от 100-200 м. и срещу него да им хора въоръжени с АК47?
  • 7 среднощен

    24 1 Отговор
    Карабината на моя прадядо, калибър 5,45 с мерник разграфен до 1,5км..!?? Италианска карабина с печат на ВМРО на приклада, без оптика...!? Какво е било това зрение, каква е била тая точност!? Имаше малък запис на аудио касета на прадядото, там казваше така - .." сине много хора се намериха да казват какво е хубаво за България!? Ама аз знам, че докъдето хвърля пушката аз казвам какво е хубаво..!!! Мъдри хора, които са обичали Род и Родина!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Извинявай

    1 2 Отговор
    Загубил си пушката . Стрелял с чужда...
  • 13 Тодоров

    5 0 Отговор
    Колко пъти ще повтаряте тази статия ? Няма и месец от публикацията и. Във вашата редакция на fakti.bf служителите май не говорят помежду си.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове